Napunk

Az egyetlen dolog, ami érdekel, hogy szombat legyen és szexeljünk – mondták a kilencedikesek a pszichológusnak

Szombati diszkó és szex – a tinédzserek egy részének átlagos hétvégéje. Illusztrációs kép – TASR
Szombati diszkó és szex – a tinédzserek egy részének átlagos hétvégéje. Illusztrációs kép – TASR

Egy anyával beszélgettünk, akinek a lánya 12 évesen szexelt először. Egy pozsonyi alapiskolában azt vizsgálták, miért kezdenek a kislányok olyan korán szexuális életet élni. Egy nemzetközi tanulmány is riasztó eredményeket közölt. 

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

„Félek, hogy tudok-e a lányomról beszélni, de próbáljuk meg” – mondja a beszélgetésünk elején a 37 éves Jana. Nem könnyű ez neki, sokáig fontolgatta, akar-e egyáltalán beszélni arról, hogyan szerzett tudomást 14 éves lánya, Lívia szexuális életéről.

Mindaddig, amíg az iskolai pszichológus nem hívta be az iskolába, abban a meggyőződésben élt, hogy a pubertás korban lévő lánya semmit sem titkol előle. Lívia kilencedik osztályba jár egy pozsonyi alapiskolába.

„A pszichológus leültetett az irodában, és közölte velem, hogy Lívia 12 évesen szexelt először” – meséli Jana. Sokkolta őt ez a hír, és azt kérdezte a pszichológustól, nem téveszti-e össze a lányát valakivel. „Nem volt tévedés, az én gyermekemről volt szó, nem tudtam, mint mondjak. Azt kezdte nekem magyarázni a pszichológus, hogy Líviának hiányzik a szülői szeretet és az érdeklődés. Hogy többet kéne vele beszélgetnem.“

Eva Poliaková pszichológus évtizedek óta tanulmányozza a tinédzsereket és szexuális viselkedésüket, és elmondása szerint az ilyen eset nem egyedi.

Ebben a tanévben tíz kilencedikes diáklánnyal végzett kutatást egy pozsonyi alapiskolában, amely a problémás viselkedésű gyerekekre specializálódott. Az eredmények teljesen meglepték.

„Csupán 14 és 15 éves lányokról volt szó, de mind a tíznek volt már szexuális tapasztalata” – mondja Poliaková szakértő. Átlagosan hatodik osztályban, 12 és fél évesen élték először nemi életet.

„Azt mondták, hogy az egyetlen dolog, ami érdekli őket, hogy szombat legyen és szexeljenek” – teszi hozzá Poliaková, aki a közelmúltban a pozsonyi Comenius Egyetemen dolgozott.

Illusztrációs kép – Pexels

Annak ellenére, hogy a minta kicsi volt, és a kutatás nem volt reprezentatív, a pszichológus megdöbbentőnek tartja az eredményeket, és szerinte ez a probléma a teljes szlovák társadalomra érvényes. Azt, hogy a szex nem tabu az általános iskola második osztályában járó gyerekek számára, bizonyítja a HBSC nemzetközi, iskolások egészségével foglalkozó tanulmánya is; a felmérést 50 országban rendszeresen elvégezik az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben.

Szlovákiában a 2017/2018-as tanévben 15 éves tinédzsereket kérdeztek a szexuális tapasztalataikról. Minden tizedik lány és csaknem minden hatodik fiú elismerte, hogy már volt e téren tapasztalata. Pontosabban, a lányok 11 százaléka és a fiúk 17 százaléka vallotta azt, hogy élt már nemi életet. Nemsokára új adatokra számíthatunk, az idén készült el a friss kutatás.

A barátság teljes hiánya

Poliaková pszichológus azt mondja, hogy a lányok, akikkel a pozsonyi iskolában beszélgettek, úgy érezték, értéktelenek és nem kapnak elég szeretetet. „A kutatás során azt állították, hogy senki sem érti meg őket igazán, és hogy a szombati diszkóban találták meg azt, amit kerestek – a szeretet megnyilvánulását.“ A szex, akár ismert, akár ismeretlen fiúval, azt az érzést kelti bennük, hogy valaki érdeklődik irántuk, és a pillanatnyi ölelést a szerelem jelének tekintik.

„Nem tekintették magukat értékesnek, a barátság teljes hiányát véltük felfedezni a körükben. Az egyik lány azt mondta nekem, hogy nincs szüksége életcélra, mert az hiábavaló” – idéz Poliaková az általa készített interjúkból.

Eva Poliaková docens, korábban a pozsonyi Comenius Egyetem Pedagógiai Karán dolgozott. Fotó N – Vladimír Šimíček

Rémisztőnek találja, hogy ezek a tinédzserek egyáltalán nem éreznek boldogságot. „Mintha azt se tudnák, mi a boldogság. Csak a pénz számít, és az, hogy gazdag partnerük legyen.”

A tíz lány közül, csak egy sportol, teniszezik. A többiek nem űznek semmilyen sportot, nincs semmilyen hobbijuk.

A pszichológus szerint a szülőknek sokszor fogalmuk sincs arról, hogy a lányuk a szexért megy szombatonként diszkóba. „A szülők nem jelentenek gondot, a lányok otthon azt mondják, hogy a barátnőjüknél alszanak” – mondja Poliaková.

A Covid megváltoztatta a fiatalok életét

Janának, az édesanyának kevés ideje jut a 14 éves iskolás lányra, Líviára, egyedül neveli őt Pozsonyban. Lívia a férjétől akkor vált el, amikor a lánya még hároméves sem volt, az apa máig nem mutat érdeklődést a lánya iránt.

Jana pénztáros egy élelmiszerboltban, reggel nyolctól este hatig dolgozik. Lánya így egész napokat tölt a felügyelete nélkül. Pozsonyban nincsenek rokonai. A szülők, akik segíthetnének neki a lányával, messze vannak – Eperjesen élnek, és negyedévente egyszer találkoznak egy hétvégére.

Poliaková pszichológus mellett a tinédzserekkel foglalkozik Zuzana Štefanec, a Comenius Egyetem Pedagógiai Karán a Pszichológia és Patopszichológia Tanszék vezetője is.

Arról beszél, hogyan változtatta meg Covid a tinédzserek életét, amikor sokáig be voltak otthon zárva. A barátoktól való elszakadásnak megvannak a következményei.

„Gyakrabban kapja el őket a depresszió, szorongás, nem képesek magukat elfogadni, nincsenek barátaik és ezt azzal igyekeznek kompenzálni, hogy korán kezdenek szexuális életet élni” – mondja Štefanec. A legrosszabb az, hogy az öngyilkossági hajlamok is megjelennek náluk. Egyre gyakrabban figyelhető meg a gyermekek körében az önkárosítás.

Mindkét szakértő abban látja a fiatalok pszichés problémáinak az egyik okát, hogy nincs kivel csevegniük a teljesen hétköznapi dolgokról. Ez eléggé triviális dolognak tűnik, de jelentősen segíti a pszichét.

Ebben nagyban tudnának segíteni a tanárok is, ha az iskolákban nemcsak a kötelességek teljesítésére késztetnék a gyerekeket, hanem teret adnának a beszélgetéseknek is. Beszélgessenek a gyerekekkel a kamaszkor nehéz időszakában arról, hogy mi bántja őket és mit éreznek.

A szülőknek is érdeklődniük kell az iránt, mit éreznek a gyermekeik, és a tudtukra kell adni, hogy mellettük állnak. „Ha azt mondják nekik, hogy most nincs idejük, vagy hogy ezt az ő korukban még nem tudhatják, akkor ezzel elhajtják őket maguktól, és akkor nem csodálkozhatnak azon, hogy azt sem tudják majd, hogy a gyerekük a szexben keres vigaszt” – mondja Poliaková.

Az anya ölelése

Lívia anyukája, akinek a lánya az első nemi együttlétet 12 évesen tapasztalta meg, bevallja, hogy a lányával nem sokat beszélgetett a szexről, sőt egyáltalán nem beszéltek róla, mert olyan érzése volt, hogy nem érdekli őt. „És aztán jött a sokk, hogy már nem szűz. Az volt a legnehezebb,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Iskolák

Lélek

Oktatás

Pszichológia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak