Napunk

Forró Krisztián: A Szövetség készen áll az előrehozott választásokra, az egységesítés kérdését meg fogjuk oldani

Forró Krisztián. Fotó – Szövetség / Facebook
Forró Krisztián. Fotó – Szövetség / Facebook

A Szövetség elnöke szerint a párt készen áll az előrehozott választásra. A párton belüli egységesítési vitát meg tudják oldani, szerinte tulajdonképpen ezt szolgálta az is, hogy az MKP-platform kivonult az Országos Tanács üléséről a szavazás előtt.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Követte a tegnapi parlamenti szavazást? Mit gondol róla?

A csütörtöki parlamenti szavazás a szeptember óta tartó káosz kicsúcsosodása. Sajnos hűen tükrözte azt, milyen állapotban volt a kormány. Ez semmiképpen sem örömhír Szlovákia számára, hiszen pontosan tükrözi azt, milyen helyzetben van az ország annak köszönhetően, hogy ez a kormány az utóbbi időben egyre tehetetlenebbül állt a kihívások előtt.

Mit gondol arról, hogy Matovič majdnem lemondott, de az utolsó pillanatban kivette az elnöki hivatal munkatársának kezéből a lemondólevelet? 

Ez tényleg a káosz tükre. De eddig is ad hoc történtek intézkedések, emlékszünk még a koronavírus-válság idején történt dolgokra: az egyik pillanatban úgy tűnt, hogy megegyeztek, a másik pillanatban borult az egész. Úgy indultak sajtótájékoztatók, hogy megegyezés van valamiről, a végén pedig kudarcba fulladt minden. Sajnos ugyanezt láttuk csütörtökön is.

Ez pedig nem a stabilitást mutatja, márpedig az országnak válsághelyzetekben stabilitásra van szüksége. S az egységes magyar párt annak idején pont a stabilitást hozta a kormányba és a parlamentbe. Ennek a pártnak köszönhető az uniós tagságunk, a NATO-tagságunk, s ezek olyan garanciák az ország számára, melyek stratégiai szempontból is nagyon fontosak.

Jelen pillanatban több forgatókönyv is az asztalon van azzal kapcsolatban, mi lesz ezután, az ügyvivő kormánytól kezdve a szakértői kormányon át az előrehozott választásokig. Hogy látja ezeket a forgatókönyveket?

Elsősorban azt kell figyelembe venni, mi az előnyös az ország számára. S azt már többször hangsúlyoztuk a Szövetségen belül, hogy most már csak az előrehozott választás hozhat eredményt, és a parlamenti képviselőknek mindent meg kellene tenniük azért, hogy mielőbb sor kerüljön rá. Az embereknek vissza kell adni a jogot ahhoz, hogy eldönthessék, merre menjen Szlovákia.

Értem, hogy nem könnyű a helyzet, az egyik oldalon ott vannak a jelenlegi kormánypártok, melyek nem tudták vezetni ezt az országot, és nem tudtak megoldásokat kínálni a válságos helyzetekre. A másik oldalon pedig kísért a múlt, és sokan vannak olyanok, akik nem elsősorban az ország érdekeit helyezték előtérbe, hanem inkább magukra gondoltak. De mindenképpen az a megoldás, hogy az embereknek kell dönteniük ki vezesse tovább az országot, a káosz senkinek sem jó. A Szövetség pedig reményt és stabilitást hozhat, az egységes magyar párt mindig csak pozitívan járult hozzá az ország irányultságához.

A politikusi szájakból gyakran elhangzott az az érv, hogy az előrehozott választás Robert Fico visszatérését, és a szélsőségesek megerősödését hozhatja magával. Nem túl nagy rizikó ez az önök szempontjából?

Ha tovább folytatódik a káosz, ha nincs világos irányvonal, akkor tovább romolhat a helyzet. Lehet ijesztgetni a jövővel, de ha az ország nem kerül sínre, tovább romlik minden, és a szélsőségesek még inkább megerősödnek. Ilyen szemmel kell figyelni az eseményeket.

A Szövetség készen áll arra, hogy megmérettesse magát a parlamenti választáson? A megyei és önkormányzati választások eredménye egy dolog, de az országos választás mégiscsak más.

Tény, hogy a parlamenti választás más jellegű. De az októberi választás megmutatta, hogy a Szövetség felkészült, jó jelölteket tud állítani, jó programot tud kínálni az embereknek. A Szövetség elsősorban a nemzetiségeket képviseli, leginkább a magyarokat, ugyanakkor a régiók pártja is, és ezt bizonyította a legutóbbi választás is. A megyei képviselők számát illetően a Szövetség lett a legsikeresebb párt Szlovákiában, a jelöltjeinkre pedig összesen több mint félmillió preferenciaszavazatot adtak le, ebben is elsők vagyunk.

A korábbi megyei választásokon is jó eredményt értek el a magyar pártok, de ez automatikusan nem hozott jó eredményt a parlamenti választásokon.

Tisztában vagyok vele, hogy az elődpártoknak regionális szinten a múltban is jó eredményeik voltak. Viszont nem egységesen léptek fel a parlamenti választás során. Tavaly októberben, mikor létrejött a Szövetség, meghallgattuk az emberek kérését, akik egységes képviseletet szerettek volna. Az előrehozott választásnak egységes pártként vágunk neki, és ez egy óriási lehetőség. Folyamatosan dolgozunk a programokon a megyei alelnökeinkkel, képviselőinkkel, polgármestereinkkel, és a múltban is tettünk olyan javaslatokat a kormány asztalára, amelyeket ha meghallgattak volna, valószínűleg nem itt tartana az ország.

Egyébként nem minden javaslatunkat vetették el, voltak olyanok is, melyeket – bár későn, de – elfogadtak. Aztán voltak olyanok is, melyeket elvetettek – pedig az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése, vagy a villamosáram áfakulcsának csökkentése sokat segített volna, és előrevitt volna. S nem oldódtak meg a közösséget érintő kérdések sem, a kormányprogramban szereplő kisebbségi hivatal máig nem létezik, nem alkották meg a kisebbségek jogállásáról szóló törvényt sem. S elmaradnak a régiónkat érintő fejlesztések is.

A múlt hétvégén nem végződött épp a legszerencsésebben a Szövetség Országos Tanácsának ülése, ahonnan a szavazás előtt kivonult az MKP-platform, és ön is. Ez azt jelzi, hogy a párt nincs épp a legjobb kondícióban. Mit lát a helyzet megoldásának?

Biztos vagyok benne, hogy le tudjuk zárni a párt egységesítésének kérdését. Az a fontos, hogy ne csak beszéljünk az egységről, hanem egységet is mutassunk. Ezzel kapcsolatban történnek a párton belül események, melyek jó irányba viszik a pártot – az a fontos, hogy egységes képviselete legyen a magyarságnak, és az általunk lakott régiónak.

Jó irányba mutató lépés, hogy kivonulnak az OT-ülésről? Ez inkább mintha az ellenkező irányba mutatna.

Minden párt életében fontos, hogy olyan események történjenek, amelyek az egységes fellépés felé vezetnek. Nem látok ebben problémát, ez a párt belügye, és párton belül meg is oldjuk. A választók a kérdéseikre szeretnének válaszokat kapni, nem azzal akarnak foglalkozni, mi történik a párton belül. Ha egy olyan víziót, egy olyan programot teszünk le eléjük, amiből látják, hogy Dél- és Kelet-Szlovákia végre nem elfelejtett régiója lesz az országnak, hanem fejlődik, akkor biztosan bizalmat szavaznak a Szövetségnek.

A Híd- és az Összefogás-platform is azt kommunikálja, hogy nem érdekeltek abban, hogy felszámolják a platformrendszert.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Kormányválság

Szövetség

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak