Napunk

Gyimesi György: Szakadást okozhat az OĽaNO-ban a belső feszültség

Gyimesi György. Fotó N - Vladimír Šimíček
Gyimesi György. Fotó N – Vladimír Šimíček

Gyimesi György, az OĽaNO képviselője azt mondja, szégyenletesre sikerült a kormány bukása, de Igor Matovičnak el sem kellett volna indulnia beadni a lemondását.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Hogyan látta a szavazás előtti utolsó perceket és a kaotikus helyzetet?

A Heger-kormány mindenféle módszerrel próbálta elkerülni a bukását. A szerdai megállapodás szerint még meg akartunk egyezni abban, hogy először az alkotmánymódosításról fogunk szavazni, s ezzel teret nyerünk arra, hogy meg tudjuk szavazni az előrehozott választásokat. Ez nem ment át, és teljesen megváltoztatta a helyzetet. Igor Matovič erre úgy döntött, hogy beadja a lemondását, viszont erre nem került sor, mert az elnöki palotában meggondolta magát.

Mit gondol arról, hogy az utolsó pillanatban meggondolta magát? Milyen helyzetet teremtett ez?

A fő érv végül az volt, hogy az SaS csupán azt ígérte, hogy abban az esetben, ha Matovič lemond, egy hónappal elhalasztja a bizalmatlansági szavazást. Nem volt semmilyen garancia arra, hogy megszavazzák a költségvetést, vagy hogy nem követelik majd más miniszterek fejét is, esetleg hogy nem lesznek olyan módosító javaslataik a költségvetéshez, melyek következtében kiesne belőle a családsegítő csomag.

Matovič egyeztetett erről a visszalépéstől való visszalépésről? Az egyéni döntése volt ez, vagy megbeszélte Eduard Hegerrel, akinek a kormányáról végül is szavazott a parlament?

Amikor elindult beadni a lemondását, beszéltem vele, és a miniszterelnök is. Az én véleményem az volt, hogy ez nem helyes döntés, nem kellett volna elmennie beadni a lemondását. Ám úgy döntött, hogy mégiscsak elindul.

A kormány végül megbukott, és még nem tudjuk, mi történik, de több forgatókönyv is lehetséges. Az SaS sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem támogatják az előrehozott választást. Mit gondol erről?

Ez már csak egy játék a részükről. Megbukattak egy kormányt, nem tudom, hogy milyen kormányt szeretnének ezek után támogatni. Egy ügyvivő kormányt nem fog támogatni a parlament, itt már csak az van játékban, mikor tudunk megegyezni az előrehozott választásokról. Szóba kerülhet egy júniusi terminus, vagy egy szeptemberi is – én az ellenzéktől júniusit hallottam.

Az nincs benne a pakliban, hogy Eduard Heger újra megbízást kap, és egy Matovič nélküli kormányt rak össze? Ön bizalmat szavazna egy ilyen kormánynak?

Nem akarok spekulálni arról, mi lesz. Az teljesen biztos, hogy ez a kormány egy időre megkapja a megbízatást az elnök asszonytól, hogy demisszióban kormányozzon. Valószínűnek tartom, hogy kap pár hónapot a parlament arra, hogy megegyezzen az előrehozott választásokról – s ha ez nem sikerül, az elnökasszony kinevez egy ügyvivő kormányt.

Délelőtti Facebook-posztjában hátbaszúrásként értékelte azt az OĽaNO-n belüli javaslatot, mely Matovič lemondásáról szólt, amivel megmenthette volna a Heger-kormányt. Miért?

Egész végig azon a véleményen voltam, hogy terroristákkal nem lehet egyezkedni. Ez be is teljesült. Az OĽaNO egy pofonért szaladt az SaS-hez, s ezt a pofont meg is kapta. Nemcsak hogy megbukott a kormány,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Gyimesi György

Kormányválság

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Letartóztatták Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter fiát, aki állítólag erőszakot követett el az élettársa ellen. “Apaként teljesen összetörtem” – mondta Dupond-Moretti újságíróknak.

Meglehetősen sótlanra sikerült a Modrá koalícia bemutatkozása. Annak ellenére, hogy Mikuláš Dzurinda projektjével az elmúlt hetekben szinte a fél szlovákiai politikai palettát hírbe hozták, az exkormányfő ma egy rakás, a politikában még ismeretlen személlyel állt ki a színpadra, írja Hegedűs Norbert a pénteki Napunk newsfilterben.

A múlt héten nagyjából 40 millió koronavírus-fertőzés okozta halálesetet regisztrált a WHO, a halálesetek több mint fele Kínában következett be. December elejétől több mint 170 ezer ember halt bele a betegségbe az Egészségügyi Világszervezet szerint. (čtk)

Nagyjából 20-30%-os volt a részvétel a cseh államfőválasztás második fordulójának első néhány órájában. Az első fordulóban ugyanebben az időszakban a részvételi arány 20% körül mozgott. (čtk)