Napunk

Gyimesi György: Szakadást okozhat az OĽaNO-ban a belső feszültség

Gyimesi György. Fotó N - Vladimír Šimíček
Gyimesi György. Fotó N – Vladimír Šimíček

Gyimesi György, az OĽaNO képviselője azt mondja, szégyenletesre sikerült a kormány bukása, de Igor Matovičnak el sem kellett volna indulnia beadni a lemondását.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Hogyan látta a szavazás előtti utolsó perceket és a kaotikus helyzetet?

A Heger-kormány mindenféle módszerrel próbálta elkerülni a bukását. A szerdai megállapodás szerint még meg akartunk egyezni abban, hogy először az alkotmánymódosításról fogunk szavazni, s ezzel teret nyerünk arra, hogy meg tudjuk szavazni az előrehozott választásokat. Ez nem ment át, és teljesen megváltoztatta a helyzetet. Igor Matovič erre úgy döntött, hogy beadja a lemondását, viszont erre nem került sor, mert az elnöki palotában meggondolta magát.

Mit gondol arról, hogy az utolsó pillanatban meggondolta magát? Milyen helyzetet teremtett ez?

A fő érv végül az volt, hogy az SaS csupán azt ígérte, hogy abban az esetben, ha Matovič lemond, egy hónappal elhalasztja a bizalmatlansági szavazást. Nem volt semmilyen garancia arra, hogy megszavazzák a költségvetést, vagy hogy nem követelik majd más miniszterek fejét is, esetleg hogy nem lesznek olyan módosító javaslataik a költségvetéshez, melyek következtében kiesne belőle a családsegítő csomag.

Matovič egyeztetett erről a visszalépéstől való visszalépésről? Az egyéni döntése volt ez, vagy megbeszélte Eduard Hegerrel, akinek a kormányáról végül is szavazott a parlament?

Amikor elindult beadni a lemondását, beszéltem vele, és a miniszterelnök is. Az én véleményem az volt, hogy ez nem helyes döntés, nem kellett volna elmennie beadni a lemondását. Ám úgy döntött, hogy mégiscsak elindul.

A kormány végül megbukott, és még nem tudjuk, mi történik, de több forgatókönyv is lehetséges. Az SaS sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem támogatják az előrehozott választást. Mit gondol erről?

Ez már csak egy játék a részükről. Megbukattak egy kormányt, nem tudom, hogy milyen kormányt szeretnének ezek után támogatni. Egy ügyvivő kormányt nem fog támogatni a parlament, itt már csak az van játékban, mikor tudunk megegyezni az előrehozott választásokról. Szóba kerülhet egy júniusi terminus, vagy egy szeptemberi is – én az ellenzéktől júniusit hallottam.

Az nincs benne a pakliban, hogy Eduard Heger újra megbízást kap, és egy Matovič nélküli kormányt rak össze? Ön bizalmat szavazna egy ilyen kormánynak?

Nem akarok spekulálni arról, mi lesz. Az teljesen biztos, hogy ez a kormány egy időre megkapja a megbízatást az elnök asszonytól, hogy demisszióban kormányozzon. Valószínűnek tartom, hogy kap pár hónapot a parlament arra, hogy megegyezzen az előrehozott választásokról – s ha ez nem sikerül, az elnökasszony kinevez egy ügyvivő kormányt.

Délelőtti Facebook-posztjában hátbaszúrásként értékelte azt az OĽaNO-n belüli javaslatot, mely Matovič lemondásáról szólt, amivel megmenthette volna a Heger-kormányt. Miért?

Egész végig azon a véleményen voltam, hogy terroristákkal nem lehet egyezkedni. Ez be is teljesült. Az OĽaNO egy pofonért szaladt az SaS-hez, s ezt a pofont meg is kapta. Nemcsak hogy megbukott a kormány,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Gyimesi György

Kormányválság

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak