Napunk

Napunk newsfilter: Megbukott a kormány, Matovič ámokfutásáról még sokáig beszélnek majd

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Matovič felajánlotta a lemondását délelőtt. 2. Heger megpróbálja megmenteni a kormányt. 3. A vége is káosz lett.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

Jó pozícióból indult 2020-ban a választások nyertese, az OĽaNO, de szinte mindent elrontottak. Csúfosra sikeredett a Heger-kormány utolsó napja. Matovič elment a köztársasági elnökhöz, aláírta, hogy lemond, de meggondolta magát és kitépte a hivatalvezető kezéből a lemondását. A teljes filtert a mai nap krónikájának szenteljük.

1. Matovič felajánlotta a lemondását délelőtt

Igor Matovič pénzügyminiszter egy kicsit mindenkit meglepett ma délelőtt, felajánlotta a lemondását, ha az SaS visszavonja a kormány elleni bizalmatlansági indítványát, és megszavazza a 2023-as költségvetés elfogadását.

Ezt a blöfföt senki nem vette komolyan, mert az utolsó utáni pillanatban érkezett a komolytalan ajánlat, és ha nagyon akarta volna a legnagyobb kormánypárt elnöke, akkor már augusztusban megegyeznek ezekről a feltételekről. Mind az időzítés, mind az ajánlat – nem beszélve a tálalásról – elfogadhatatlan volt.

A csaknem másfél órás késéssel kezdődő sajtótájékoztató végül is egy bejelentés volt, kérdezni nem lehetett. Az OĽaNO-s politikusokon kívül a bejelentésen megjelentek a koalíciós partnerek, Juraj Šeliga és Veronika Remišová is.

Matovič szokás szerint az SaS ekézésével kezdte a beszédét, a felelősségükről beszélt, majd a támogatásukat kérte. Kiemelte, hogy azért lépett a politikába, mert a korrupt politikusokat szeretné félreállítani, valamint a tőlük megmentett közpénzt a gyerekes családoknak adná.

Mindenki túsz. Lemondását azzal indokolta, hogy jelenleg Szlovákia minden állampolgára túsz, és amit tesz, értük teszi. A választóit arra kérte, értsék meg a döntését, és ne árulásként tekintsenek rá.

A pénzügyminiszter ezúttal nem ereszthette bő lére mondandóját, papírról olvasta a rövid bejelentést – az idő is sürgette, mivel délben találkozott a miniszterelnök a liberálisok vezetőjével, Richard Sulíkkal.

Csütörtökön reggel még azzal a kérdéssel ébredtünk, hogy a délutáni parlamenti szavazás előtt, amely egy bizalmatlansági szavazás a kormányról, vajon lemond-e Eduard Heger miniszterelnök, hogy mentse a kormány jogköreit.

A kormány elleni bizalmatlansági indítványról még kedden szavaztak volna, de akkor, az elrendelt félórás szünetben, amíg a frakciók tárgyaltak, néhány képviselő úgy gondolta, ad két napot még a kormánynak, hogy jobban felkészüljön arra, hogyan szeretné végezni.

A kormány bukására fizettek kisebb pénzt kedd reggel, de az alkuk következtében megváltoztak az esélyek, és a találgatások abba az irányba terelődtek, hogy mégis túlélheti a kormány a szavazást. Szerdán azonban már a legfontosabb kérdés az volt, hogyan és mikor tartsanak előrehozott parlamenti választást, ugyanis ha ebben sikerül megegyezni, akkor Taraba képviselő és köre megtámogatja a kormányt és a szavazást a költségvetés elfogadásáról.


2. Heger megpróbálja megmenteni a kormányt

Ilyen előzmények után találkozott ma ebédidőben Eduard Heger miniszterelnök és Richard Sulík, az SaS elnöke, az utóbbi lakásán. A találkozóra állítólag úgy ment a kormányfő, hogy már az új pénzügyminiszter nevét is közölte tárgyalópartnerével. Matovič utódjának Marcel Klimek jelenlegi államtitkárt nézték ki maguknak.

A találkozón több SaS-es politikus is részt vett, Heger másfél óra után távozott, de egyik fél sem nyilatkozott.

Az utóbbi napokban a dühét a közösségi médiában kieresztő Gyimesi György, az OĽaNO képviselője a pártjában történt árulásról posztolt, mert szerinte az OĽaNO „liberális képviselői” hátba szúrták a kormányt és a választókat. Gyimesi olyannyira elkeseredett, hogy a politikusi pályafutását is átértékeli, ha az általa emlegetett árulás célt ér.

Nem gyorsan, de kora délután Matovič lemondására reagált a Szövetség is. Elmondták, a pénzügyminiszter lemondása nem megoldás sem a kormány, sem Szlovákia számára. Az egyetlen megoldás az előrehozott választás a Szövetség szerint. Ha valóban ilyen kristálytisztán erre fókuszál a magyar párt, akkor bajosan érthetőek a szombati Országos Tanácson történtek. Vajon miért akar a nehezen összerakott Szövetség ráfordulni az előrehozott választásokra a párt szétverésével?

Méltányos ajánlat. Matovič a Facebookon próbálkozott meg szoft nyomásgyakorlással.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Kormányválság

Napunk newsfilter

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak