Napunk

Volodimir Zelenszkij és Zuzana Čaputová az év embere a szlovákiai magyar személyiségek szerint (ankét)

Fotó - TASR/AP és N - Tomáš Hrivňák
Fotó – TASR/AP és N – Tomáš Hrivňák

Ankétunkban harminc szlovákiai magyart kérdeztünk meg arról, hogy kit tart 2022 személyiségének.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A legtöbb szavazatot, szám szerint kilencet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kapta, mindössze eggyel kapott kevesebbet Szlovákia államfője, Zuzana Čaputová.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az oroszok ellen harcoló ukránok, illetve az elnyomó rendszer ellen fellázadt iráni nők kerültek. Őket szintén egy csoport, a polgári engedetlenségbe kezdő magyar pedagógusok és a mellettük kiálló diákok követik.

De kapott szavazatot II. Erzsébet, Ferenc pápa, Karikó Katalin, Forró Krisztián, sőt még Vlagyimir Putyin is.

A kérdésünkre válaszolt: Petőcz Kálmán, Balog Beáta, Tokár Géza, Bindics Gábor, Bara Zoltán, Orosz István, Kossár Lajos, Patasi Ilona, Rácz Vince, Szvorák Zsuzsa, Németh Krisztián, Lovász Attila, Barak László, Szőköl István, Dudás Tamás, Hégli Dusan, Mészáros András, Fekete Irén, Szigeti László, Cs. Liszka Györgyi, Gazdag József, Németh Ilona, Fiala-Butora János, Ádám Zita, Urbán Péter, Hushegyi Gábor, Bolemant Éva, Mrva Marianna, Simon Attila, Vasik János.

Nagy év végi körkérdésünk előző két része:

Hogyan változtatta meg életünket 2022-ben az ukrajnai háború?

Mi volt az év eseménye?


Petőcz Kálmán
az oktatási minisztérium nemzetiségi és élethosszig tartó tanulás főosztályának vezetője

Egyértelműen az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij. Azért, mert nem menekült el, amikor az országát megtámadták – mint ahogy már oly sokszor megtörtént Európa újkori történelmében, és nem is hódolt be az agresszornak, hanem az ellenállás élére állt. Aki ezt nem érti, az olvassa el Márai Sándor 1956-ról írt Mennyből az angyal című versét, és gondolkodjon el azon, mennyit ér a szabadság…


Balog Beáta
a Sme főszerkesztője

Azok az egyének és szervezetek, akik segítik az ukrán menekülteket.


Tokár Géza
politikai elemző, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője

Unalmas lesz, de Volodimir Zelenszkij. Elhasználódó politikusként indította az évet, aztán a személyes példamutatásával nemzetközi ikonná vált, idővel ellendrukkerei is akadtak, és az biztos, hogy kevesen tudják közömbösen nézni, amit csinál.


Bindics Gábor
kulturális menedzser

Számomra továbbra is Zuzana Čaputová, aki minden egyes fontos kérdésben jó oldalra tudott állni annak ellenére, hogy sokszor ez egyértlemű politikai pontvesztést hozott neki.


Bara Zoltán
a Pons Danubii EGTC igazgatója

Emmanuel Macron, Európa jelenleg legerősebb embere, újabb öt évet kapott az Európai Unió megreformálására.


Orosz István
a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója

A 2022-es év személyisége Vlagyimir Putyin, de sajnos nem jó értelemben. Több politikai elemző is a világ legbefolyásosabb embereként tekint rá. A kritikus politológusok értékelése szerint országa az elnöksége alatt egyre inkább illiberális irányba fejlődik, és eltávolodik a demokratikus normáktól. Putyin 2022-ben rengeteg ember életére gyakorol nagy hatást! Hogy mennyire nagyot, azt majd eldönti a történelem.

Nagyapáim mondták mindig, akik sajnos négy évig voltak orosz hadifogságban, hogy a háborútól nincs rosszabb a világon, és ezzel teljes mértékben egyet kell értenem. Ezért is kellene mielőbb véget vetni a háborúnak, nem biztos, hogy az EU szankciós politikája ehhez hozzájárul, mert szerintem az nem működik. Nekünk, Európa szívében többet árt, mint használ.


Kossár Lajos
újságíró, gasztroblogger

Nekem még mindig a szlovák elnökassszony, Zuzana Čaputová. Ikonikus egyéniség, ahogy mások mondták, ez az ország meg sem érdemel egy ilyen kaliberű államfőt. Reprezentatív, intelligens, művelt, humán, egyszerűen több, mint csak politikus. Igazi ember, akinek helyén az esze és a szíve.


Patasi Ilona
a Szlovákiai Agrárkamara elnöke

Az országnak: Eduard Heger. A mezőgazdászoknak: Samuel Vlčan. A magyaroknak: Forró Krisztián


Rácz Vince
rádiós és televíziós műsorvezető

Volodimir Zelenszkij, aki meglehet, csupán erényt kovácsol a muszájból, de aki mégis inkább a muszájherkules-létet választotta, ahelyett, hogy elszaladt volna, pedig nemcsak a hatalma, hanem az élete forgott és forog kockán. A győzelem remélhetőleg nem teszi nemzeti zombivá.



Szvorák Zsuzsa
pedagógus

Számomra Karikó Katalin, a kisújszállási magyar vegyész, aki a világszerte ismert magyarok között felzárkózott a legendás Puskás Ferenc vagy Rubik Ernő mellé. Ő az a a világhírű magyar biokémikus, a BioNTech alelnöke, akinek legmagasabb szakmai díjjakkal jutalmazták idén munkásságát, majd’ félszáz díjat és kitüntetést kapott. Olyan mRNS-oltóanyagok kifejlesztésén dolgozott,amelyek megmentik a világot a koronavírus-járvány pusztításától.

Felnézek rá, hiszen csapattal dolgozik, nem magáért, hanem mert tudni, látni, megismerni, felfedezni és segíteni akar másokon. Tisztelem állhatatosságát, azt, hogy a felfedezésének eredetiségével és nemzetközi hatásával iskolát teremtett.

Bár én a Nobel-díj várományosaként tekintettem rá, de tudjuk, hogy a kitüntetések nem mindig a díjazottakat minősítik, hanem a díjazókat.


Németh Krisztián
képzőművész

Az év személyisége számomra Zuzana Čaputová. Szlovákiának olyan államasszonya van, aki értékeket képvisel és nem a populizmus hullámait szeli. Ez megmutatkozott a kettős gyilkosság eseténél is, amikor kiállt az LMBT+-emberek mellett, annak ellenére, hogy tudta, veszít a szavazótáborából.


Lovász Attila
az RTVS nemzetiségi adásának igazgatója

Az előző két ankét kérdésére adott válasz után talán meglepő, de a Napunk olvasói számára – feltételezem – érthető: Iványi Gábor.


Barak László
költő, újságíró (Paraméter)

Számomra Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke. Egyrészt, mert tulajdonképpen ő az egyetlen vállalható, következetesen demokrata értékrendet valló és képviselő szlovák politikus a hovatovább populista latrinává silányuló szlovákiai közéletben. Másrészt, mert az agymosott, sötétségbe terelt ostobák tömegeinek védtelen céltáblája ő!


Szőköl István
az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet komáromi központjának vezetője

Erzsébet királynő volt a legidősebb és leghosszabb ideig hatalmon lévő brit uralkodó. Személyisége példaértékű, uralkodásának sikere is inkább az ő személyiségéhez, mintsem a „hatalom“ gyakorlásához köthető. Bár uralkodása ideje alatt számos családi válságon esett át, de azok az értékek, amelyet élete és vezetési stílusa révén is igyekezett népének átadni, örökértékűek. A politikai befolyásolástól azonban szigorúan tartózkodott, konzervatív nézetei tekintetében is az utolsó kapocs volt. Uralkodása ideje alatt nem engedett teret a liberális nézeteknek.


Dudás Tamás
közgazdász

2022-ben az év személyisége egyértelműen Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök a legsötétebb márciusi napokban igazi vezetővé érett, és a szemmel látható fáradság ellenére tartja a lelket országában. A háború kitörése előtt nem sok minden utalt arra, hogy Zelenszkijben egy háborús vezető lakozik, de ahogy az ukrán hadsereg és az egész ország, az ukrán elnök is képes volt felülemelkedni önmagán az orosz fenyegetéssel szemben.

Európán kívül tekintve nem lehet kihagyni az iráni nőket, akik halálmegvető bátorsággal szálltak szembe az elnyomó rezsimmel, mely diktálni szeretné nekik azt, hogyan éljék életüket. Az iráni lányok és asszonyok csak annyit akarnak, hogy saját maguk dönthessenek arról, hogyan élnek, de ez az ajatollahok számára elfogadhatatlan.


Hégli Dusan
koreográfus, az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetője

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij.



Mészáros András
filozófus, egyetemi tanár

Azok a névtelen emberek, akik az ukrajnai háború első napjától kezdve ott voltak a határon, és idejüket, energiáikat, anyagi lehetőségeiket nem kímélve segítettek azokon, akik sokszor a puszta életüket mentve futottak az agresszor elől. És Čaputová elnöknő, aki a szlovákiai politikai sötétségben próbál világosságot gyújtani.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Volodimir Zelenszkij

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak