Napunk

Napunk newsfilter: Bukik-e kedd helyett csütörtökön a kormány, vagy beáldozza végre Matovičot? Úgy tűnik, egyik sem

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Már az OĽaNO is az előrehozott választás felé hajlik. 2. Az EU korrupt populistái elalélnak az Európai Parlament korrupciós botrányától. 3. A többség–kisebbség viszony is terítéken lesz az esti francia–marokkói elődöntőn.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Az OĽaNO nem vágja át a gordiuszi csomót, ragaszkodik Matovičhoz

Feszült várakozás előzte meg a kormány elleni bizalmatlansági indítványról szóló, keddre kitűzött parlamenti szavazást, ugyanakkor nagyjából mindenki beárazta, hogy bukik a kormány, Gyimesi György reggel még a Facebookra is kiírta, hogy vége.

Előkarácsonyi varázs. Aztán a szavazást sikerült csütörtökre halasztani, és most már kevésbé tűnik valószínűnek a kormány bukása, mint hétfőn vagy kedd reggel. A szerda pedig újra várakozással telik, mint a karácsony este. Mit hoz Szlovákiának a Jézuska, akivel elvben annyira jóban van a kormányfő, a kormánypártok több tagja, és még állítólag Tarabáék is? Mindenesetre nem valószínű, hogy ez a tárgyalás alapja az utóbbiakkal.

A halasztást ugyanis Taraba is megszavazta a két Kuffával, és az immár ex-Sme rodiná-s Martin Borguľa is (kedden kilépett a párt frakciójából). Az előbbiek arra hivatkoztak, hogy adnak időt a kormánynak az előrehozott választás letárgyalására, az utóbbi pedig Roman Mikulec távozását szeretné.

A lehetőségeket a keddi newsfilterben szétszálaztuk, a lényeg: a gordiuszi csomó átvágása a Matovičtól való megszabadulás lenne, hiszen legkorábban két éve, 2020 őszén-telén bebizonyosodott, hogy ő a legnagyobb ballasztja ennek a kormánynak, amit ha kidobnának, gond nélkül emelkedhetne a fellegek közé a kormány hőlégballonja, ha élhetünk ezzel a képzavarral.

Csakhogy Igortól nem olyan egyszerű megszabadulni. Hiába mondott le már egyszer a kormányfői posztról, a legnagyobb, választási győztes kormánypárt elnökeként, egyúttal pénzügyminiszterként továbbra is nagy befolyása maradt, és ősszel a koalíció egyszer már összezárt mögötte, amikor az SaS megpróbálta visszahívni.

Közben pedig, amíg Igor szenvedélyes harcot vívott a saját ötleteiért és azért, hogy ballaszt helyett a koalíció fontos elemének tűnjön, az irányítást szépen átvette Boris Kollár.

Mi történhetett szerdán? Lehet, hogy párhuzamosan győzködték Igort, hogy hozzon újra áldozatot, és az SaS-t, hogy Matovič távozásáért cserébe támogassa a kormányt – kérdés persze, hogy erre az SaS hajlandó-e még, hiszen ezt kérték a kormányból való távozásuk előtt és után is.

Közben bizonyára Tarabáéknak is udvarolt valaki, ha ez egyáltalán szükséges még, és a szavazás keddi elhalasztása már nem egy nagyobb deal része volt. És bizonyára Borguľa fülébe is suttognak a kormány környékéről.

A legnagyobb eredmény nyilvánvalóan az lenne, ha Matovič távozna, és megmaradna a kormány: ez hatalmas politikai siker lenne az SaS számára, amelyre ez rá is férne, hiszen a kormányból való távozása óta eléggé elfordultak tőle a választói.

Siker lenne Heger számára, aki végre kiléphetne Matovič árnyékából. És siker lenne természetesen a kormánykoalíció egésze számára – bizonyára Boris Kollár is kiegyezne azzal, hogy kevésbé tud a zavarosban halászni, ha a koalíció kihúzza a választási ciklus végéig.

De úgy tűnik, az OĽaNO nem akarja beáldozni Matovičot. A párt ugyanis a hírek szerint már az előrehozott választás lehetősége felé hajlik. Ebben az esetben a bizalmatlansági szavazás előtt az ellenzékkel együtt az OĽaNO is megszavazná a választási ciklus lerövidítését lehetővé tevő alkotmánymódosítást – ehhez 90 szavazat szükséges, ami az OĽaNO-val meglenne.

Utána a kormánynak el kellene döntenie, mikor legyen az előrehozott választás, és azt is meg kellene szavaznia a parlamentnek. Ebben az esetben a kormány elleni bizalmatlansági indítvány okafogyottá válna, a kormány pedig az előrehozott választásig „rendesen”, vagy legalább úgy, mint eddig, tudna kormányozni.

Kedden Heger járt Čaputovánál, az erről szóló szűkszavú közleményből legfeljebb az derül ki, hogy ő sem tudja, mi lesz. Az is lehet, hogy ő maga mond le, ezzel nem a parlament hívná vissza a kormányt, ami annyiban lenne előnyösebb a koalíció számára, hogy az előrehozott választásig nem szűkülnének a kormány jogkörei a köztársasági elnök javára.

Csütörtök tehát az új kedd, hamarosan kiderül, hogy most búcsúzunk-e Igortól, vagy ami valószínűbb: jön-e a kormány által kontroll alatt tartott átmeneti időszak az előrehozott választásig.


2. A korrupt Európai Parlament oktat ki másokat jogállamiságból? Azért van egy nem lényegtelen különbség

Már hatodik napja tart a korrupciós gigabotrány az Európai Parlamentben. Mint ismert, többek között letartóztatták az EP egyik alelnökét – akit azóta meg is fosztottak a tisztségétől –, a görög Eva Kailit.

Bűnszövetkezet, korrupció és pénzmosás. Ezek a vádak, amelyeknek

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Európai Parlament

Igor Matovič

Koalíció

Labdarúgó-világbajnokság

Marokkó

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak