Napunk

Napunk newsfilter: Ha Heger nem küldi el Matovičot, Tarabáék gatyamadzagján függ majd a kormánya

Eduard Hegernek végig kell gondolnia, hogy a főnökét, vagy az arcát áldozza-e be. Fotó - TASR
Eduard Hegernek végig kell gondolnia, hogy a főnökét, vagy az arcát áldozza-e be. Fotó – TASR

1. Kollár előhúzta a talonból a mandzsúriai jelölteket. 2. Čaputová óriási csatát nyert Matovič ellen. 3. Győzelem az, ha levegőt kap az ember?

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Kollár előhúzta a talonból a mandzsúriai jelölteket

Vajon a fuldokló elgondolkodik-e rajta, hogy milyen ember dobja neki a mentőövet, és mit akar cserébe? Nem valószínű, az azonban biztos, hogy ragaszkodik az életben maradáshoz, és minden apró segítségért hajlandó odaadni tulajdonképpen bármit.

Kicsit ilyen érzése volt az embernek, mikor kedden délelőtt elkezdődött a kormány elleni bizalmatlansági indítványról szóló szavazás. Azaz kezdődött volna, de az OĽaNO-frakció hirtelen időt kért, majd fél óra múlva a házszabály „megsorozásával” elérték, hogy két napot csússzon a szavazás.

A teremben nevetés és moraj hallatszott, mikor beterjesztették a javaslatot, de aztán már senki sem nevetett, mikor 77 szavazattal át is ment.

S ekkor kezdődött el a nagy találgatós játék is: vajon kik lesznek azok a ravasz képviselők, akik eddig ugyan arról beszéltek, megbuktatják a kormányt, de egy jó ajánlatért hajlandóak átgondolni a helyzetet.

Az üzletelés alanyai természetesen ismertek voltak. A Tomáš Taraba és a Kuffa-duó papíron előrehozott választást követel, de itt van még Martin Borguľa, a Sme rodina „renegátja”: ő egyenesen egy miniszter fejét, Mindannyian azok közé a képviselők közé tartoznak, akikről már nyáron megírta a sajtó, hogy Boris Kollár házelnök talonban tartja őket vészhelyzet esetére.

És láss csodát, Boris Kollár, a koalíció valódi vezetője volt az az ember, aki hosszasan tárgyalt Tarabáékkal. Aztán mikor az OĽaNO időt kért, kiválóan színészkedve, nagyvonalúan megadta nekik a fél órát – nyilván azért, hogy Borguľát is meggyőzhessék.

Tarabáéknál a hivatalos verzió az, hogy azért adtak még némi időt a kormánynak, hogy a koalíció megegyezzen, mikor kerüljön sor az előrehozott választásokra, és hogyan akarják ezt elérni. Ez szépen hangzik, de messziről bűzlik, hogy csak kifogás. Már csak azért is, mert a parlamentben mindenki – tehát Tarabáék is – tudják, hogy a valódi haditerv nem ez.

A helyzet ugyanis az, hogy mostanra már teljesen reálissá vált az a forgatókönyv, hogy Hegerék hajlanak a kormány rekonstrukciójára. Roman Mikulec belügyminiszter távozása Borguľa feltétele volt, de sokan mások is elégedetlenek a miniszterrel. Ám ő a kisebbik „vad” – a nagyobbik maga Igor Matovič.

Matovič távozása esetén ugyanis nagy tér nyílna arra, hogy Hegerék meggyőzzék az SaS-t a kormány hallgatólagos támogatásáról. A kínálat kecsegtető: időt lehet nyerni a következő, nehéz hónapokra – márpedig időre az SaS-nek és az OĽaNO-nak is szüksége van –, és ki lehet énekelni a sajtot az előrehozott választásokat tombolva követelő Robert Fico szájából.

A baj csak az, hogy ehhez Hegeréknek  el kell hinniük, hogy Matovič kiiktatásával nem szűnik meg az OĽaNO. Ezt pedig, úgy tűnik, még nem történt meg.

A másik probléma pedig az, hogy mindig nehezebb tárgyalni olyanokkal, akiknek van arcuk, amelyet elveszthetnek. Tarabának, Borguľának vagy épp Kuffáéknak nincs ilyenjük, ők egy kedvező ajánlat esetén minden gond nélkül váltanak, főleg, ha biztosnak érzik a helyüket a Sme rodina következő választási listáján.

Az SaS-nek azonban van arca – és egy ilyen „pálfordulás” általában nagyon fájdalmas lehet. Hiszen Igor Matovičnak akkor is lőttek, ha a távozása árán marad meg az ország által nagyon utált kormány, és akkor is, ha előrehozott választásokra kerül sor, hiszen a pénzügyminiszterre nem sokan tennék a tétjeiket a választáson.

Az SaS-nek tehát szerdán arról kell döntenie, hogy tényleg elég volt-e ebből a kutyakomédiából, vagy utolsó utáni esélyt adnak ennek az egésznek. Tarabáékon ugyanis valószínűleg nem fog múlni a dolog.


2. Čaputová óriási csatát nyert Matovič ellen

Igor Matovič eközben a partvonalra állítva tombol, és érzi, hogy lassan vége mindennek – kedden gyakorlatilag mindenki belerúgott egy kicsit a pénzügyminiszterbe, miközben ő arról beszélt, hogy a progresszív-liberális világösszeesküvés képviselőket vásárol, és a vesztére tör.

A szegény embert pedig még az ág is húzza: az Alkotmánybíróság épp kedden mondta ki, hogy a Tátra Géniuszának mesterműve, a családsegítő csomag alkotmányellenesen ment át a parlamenten.

A csomagot Zuzana Čaputová államfő adta normakontrollra az Alkotmánybíróságra, a beadvány fő megállapítása pedig az volt, hogy Matovičék azért verték át gyorsított eljárásban a parlamenten a törvénycsomagot, mert meg akarták akadályozni a legitim politikai vitát, és el akarták hallgattatni a kritikusokat. Az Alkotmánybíróság igazat adott az államfőnek, és rámutatott, hogy a parlament nem holmi önjelölt géniuszok játszótere.

Ez pedig Matovič óriási politikai veresége.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Koalíció

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Parlament

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hétvége politika nélkül (cikkajánló):

Várható események:

  • Németországban a baloldal tüntetéseket tervez
  • Törökországban beiktatják Erdogan elnököt, az eseményen részt vesz a NATO főtitkára, Stoltenberg
  • A szerb ellenzék újabb tüntetést szervez a májusi tömeggyilkosságok miatt

A szlovák tűzoltók szombaton befejezik a tevékenységüket az olaszországi Conselice város térségében, ahol az árvízkárok enyhítésében vettek részt. (tasr)