Napunk

Megnéztük, hogyan épül a Világi-birodalom Párkányban és környékén: a borászattól a kikötőig

Párkány. Az erdős rész a leendő kikötő helye. Fotó - Kápostáš Martin
Párkány. Az erdős rész a leendő kikötő helye. Fotó – Kápostáš Martin

Egyelőre nincs nyoma az építkezés megkezdésének azon a párkányi partszakaszon, ahol 2023-ban kellene megnyílnia Világi Oszkár új kikötőjének.

Magyarországi és uniós támogatásokból, valamint saját tőkéből építi idegenforgalmi vállalkozásait Világi Oszkár a Duna-kanyar kapujában, Párkányban és környékén. A nagyvállalkozó legújabban egy kisebb, rekreációs hajókat befogadó kikötő építésébe vágna bele a párkányi Duna-parton.

Világiék borászati vállalkozásának a közeli Helembán van a székhelye, ahol a borászat mellett panzió is épült, nem messze attól az új Ipoly-hídtól, amelyet 2023-ban terveznek átadni, és amely nagyban segítheti a helyi idegenforgalom fellendülését.

Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, a dunaszerdahelyi DAC és a győri ETO tulajdonosa így a korábbi fő érdekeltségének számító Csallóközön túlra is kiterjesztette a befolyását.

Világi korábban leginkább a nagymegyeri Euromilk tejgyár, a dunaszerdahelyi Istermeat húsipari vállalat, a nyékvárkonyi Amadé Château szálloda és a dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem révén volt jelen Dél-Szlovákiában, később egyik üzleti patnerével, Ján Sabollal a mezőgazdaságban is komoly érdekeltségekre tettek szert, kiépítve az ország egyik legnagyobb agrárvállalatát.

A Dunaszerdahely melletti Hegyétén az Industrial Zone Kútniky napelempark az egyik legsikeresebb, Világihoz kötődő vállalkozás az utóbbi évekből. A Csallóközhöz kötődik a Kukkónia projekt is, amely a helyi termékeket népszerűsíti.

Ezekhez a vállalkozásokhoz társulnak az új Párkány környéki fejlesztések, amelyekről Világi Oszkár azt mondja, szereti és fel akarja lendíteni ezt a régiót.

Cikkünkből kiderül,

  • mit tervez Világi Oszkár Párkányban és környékén,
  • mikor és hogyan valósulhat meg az új párkányi kikötő,
  • hogyan látják a Világi nevéhez fűződő fejlesztéseket a helyiek.

Az EU támogatásával

A helembai borászat festői vidéken kapott helyet, nem messze attól a helytől, ahol az Ipoly a Dunába folyik. Dél-Szlovákia egyik legattraktívabb turisztikai régiójáról van szó, amely ugyan az utóbbi évtizedekben kevésbé felkapott a turisták között, ám minden adottsága megvan ahhoz, hogy ez megváltozzon.

A Világi Winery nevű borászatot a Wineresidence nevű cég működteti, a helembai Špek Ákossal az élén. A borászat és panzió megalapítására Világiék uniós forrásokat is felhasználtak – az előző kormány idején 672 ezer euró jutott az uniós pénzekből a panzió megépítésére.

Ez volt az utolsó alkalom, hogy ilyen befektetéseket támogattak uniós pénzből, az új költségvetési időszakban már nincs erre lehetőség. Ahogy Ivan Haluza a Denník N-ben felhívta rá a figyelmet, az állam belátta, hogy az agroturisztika helyett a hiánycikknek számító élelmiszerek termelését kell támogatni.

A Világi Winery Helembán. Fotó – Kápostáš Martin.
Fotó – Kápostáš Martin.
Fotó – Kápostáš Martin.

A magyar állam is tett bele pénzt

Közben viszont Világiék még a Magyar Turisztikai Ügynökségtől is lehívtak egy támogatást a panzióra – erre a hvg.hu mutatott rá tavaly. Itt viszont nem a Wineresidence, hanem a LOAR-VE nevű cég pályázott és nyert 15 millió forintot 2020-ban (akkori árfolyamon kb. 45 ezer euró).

A magyar állam nemcsak Világiék környékbeli borászkodását támogatta meg – az innen 40 kilométerre fekvő Fűrön alapíthatott borászatot panzióval a Szövetség politikusa, Bauer Ildikó is, aki csaknem félmillió eurót kapott erre a célra a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

A teljesség kedvéért meg kell említeni egy ismert térségbeli borászt, Bott Frigyest is, aki szintén magyar állami pénzből finanszírozhatta panzióját. A különbség utóbbi és az előbbiek között annyi, hogy Világiék és Bauerék csak mostanában vágtak bele a borászkodásba.

Világiék helembai panziója egyébként négymillió euróból épült fel, és a beindulását hátráltatta a Covid-járvány. A panzió végül csak idén nyílt meg. „A borászatunknak még időre van szüksége, de azon dolgozunk, hogy ez is sikeres projekt lehessen” – mondta erről a projektről Világi Réka.

A Helembát és Ipolydamásdot összekötő új Ipoly-híd. Fotó – Kápostáš Martin.

Világiéknak is jól jöhet, hogy hamarosan egy új híd fogja összekötni Helembát a szomszédos magyarországi Ipolydamásddal. A 70 méter hosszú híd, amelynek elődje a 2. világháborúban rongálódott meg, majd a 2000-es árvíz mosta el, gyalogos, kerékpáros és személyautó-forgalmat fog lebonyolítani. A kerékpárosok a magyar oldalon csatlakozhatnak az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút Szob–Ipolydamásd szakaszához.

A helembai hidat 2023 elején kellene átadni.

A magyar oldalon egy 540 méter hosszú, a szlovák oldalon pedig egy 175 méter hosszú csatlakozó utat építenek. A projekt része annak a szlovák–magyar együttműködésnek, amelynek keretében jelentősen megnövelik a két ország közötti határátkelők számát és több új Ipoly-hidat is felhúznak.

Világi Oszkár a Napunknak elmondta, jelenleg a kerékpárutak fejlesztését tartja a legfontosabbnak régióban, a hiányzó szakaszok kipótlását, hogy Párkányt összekössék a szomszédos falvakkal, így Budapestről Vácon keresztül Pozsonyig lehessen biciklizni, onnan pedig Morvaország és Ausztria felé.

„Ez egy fontos részlet az egész vidék fejlesztése szempontjából. Ez a jövő turisztikai eszköze, az elektromos bicikli és a bicikli. Ez az út a Duna mentén csodálatos, olyasmi, mint a passaui bicikliút” – mondta Világi.

A magyarországi oldal. Fotó – Kápostáš Martin.
Helemba az új Ipoly-híddal, a domboldalban a Világi Winery. Fotó – Kápostáš Martin.

Kikötő a Lidlnél

A Wineresidence-nek viszont nem a helembai borászat és panzió az egyetlen helyi projektje. 2021-ben derült ki, hogy a cég Párkányban egy kikötő építésével is megpróbálja kiaknázni a környék turisztikai potenciálját.

A cég egy környezetvédelmi hatástanulmányt nyújtott be a környezetvédelmi minisztériumhoz, amelyben részletesen ismertették a párkányi kikötő tervét.

A kikötő tervezett helyszíne a Lidl-hipermarket utáni partszakasz, amelynek a nagy része jelenleg egy fás, elgazosodott terület. Az érintett telkek nagy része a B. C. Invest nevű cég tulajdonában van, amely szintén Világi Oszkár érdekeltségébe tartozik (ennek a cégnek az egyik részvényese volt korábban az a LOAR-VE nevű vállalat is, amelynek a borturisztikai projektjét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta).

Kilátás a leendő kikötő partszakaszáról. Fotó – Kápostáš Martin.
A fás rész a kikötő helye. Fotó – Kápostáš Martin.

A helyiek azt mondják, a korábban víz borította, öblös területen korcsolyázni szoktak évekkel ezelőtt, mára a helyi fiatalok találkozóhelye lett, amiről a szétszórt hulladék is tanúskodik. A part a párkányiak egyik kedvelt nyári kirándulóhelye, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik a Mária Valéria hídra és az esztergomi bazilikára.

Itt kellene kiépülnie a magánkikötőnek, amely a tervek szerint mintegy 55, legfeljebb tíz méter hosszú kis méretű hajót fogadna be. A tervdokumentáció szerint később egy panzióval egészítenék ki a létesítményt, de erről további részleteket a nyilvános dokumentumok nem tartalmaznak.

A kikötő építését a befektető azzal indokolja, Pozsony és Párkány között nincs hasonló létesítmény a Dunán, ezért a rekreációs lehetőségek nagyon korlátozottak.

A kikötőnek Világi Oszkár szerint az lesz a lényege, hogy bárki, akinek van hajója, bérelhessen ott kikötőhelyet. „Ha megépül a gát, Esztergomban nem tud működni a kikötő, és igazából az egész Duna-szakaszon nincs kikötő. Erre óriási igény van. Bárki bérelhet ott helyet, ez nem jachtkikötő lesz. Motorcsónakoknak és a Dunán használható kis csónakoknak fog szolgálni.”

Hogy fog kinézni a kikötő?

A tervek szerint a létesítmény központját

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Párkány

Támogatás

Turisztika

Világi Oszkár

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak