Napunk

Napunk newsfilter: Nem így néz ki egy Szövetség

A Szövetség Országos Tanácsának ülése Pozsonyban. Fotó - a Szövetség FB-oldala
A Szövetség Országos Tanácsának ülése Pozsonyban. Fotó – a Szövetség FB-oldala

1. Nem mindenkinek jár a 363, de Čurilláék talán így is fellélegezhetnek. 2. Újabb fejezet Brüsszel és Budapest diplomáciai küzdelmében. 3. A Szövetség azt a kicsit is igyekszik elherdálni, amije van.

Támogasd a Napunk és a Denník N új, kétnyelvű ismeretterjesztő magazinját, amelyben olyan történelmi személyiségeket mutatunk be, akiket a magyarok és a szlovákok is magukénak vallanak. Segítsd az előítéletmentes kapcsolatokat, és járulj hozzá, hogy minél több szlovák és magyar iskolába eljuttathassuk kiadványunkat! Köszönjük!

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Nem mindenkinek jár a 363, de Čurilláék talán így is fellélegezhetnek

Három olyan téma olvasható ma a Napunk newsfilterében, amely zavarbaejtően bonyolult hálóvá szövi a politikai, emberi, bűnügyi szálakat. Kezdjük az utóbbiakkal.

A NAKA rendőrei, Ján Čurilla, Pavol Ďurko, Štefan Mašín és Milan Sabota ügye a bíróságon van, a vád azon alapul, hogy ezek a detektívek légből kapott feltételezések alapján kezdték el felderíteni Diana Santusová és az általa egykor vezetett Oblúk (Ív) fedőnevű belső ellenőrzési csoport korrupciós ügyeit.

Az említett detektívek kulcsszerepet játszottak több olyan ügyben, mely Szlovákia közéletének megtisztulásához vezet(ne). Ott voltak a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) korábbi főnökének, Vladimír Pčolinskýnek a letartóztatásánál is. Pčolinskýt a házelnök Boris Kollár pártja, a Sme rodina jelölte ebbe a tisztségbe. A Sme rodina által jelölt főügyész, Maroš Žilinka pedig a 363-as paragrafus segítségével szüntette meg az ellene folyó nyomozást.

Ján Kaľavskýnak nagy szerepe volt a detektívcsapat „lebuktatásában”. Ő volt Čurilláék egykori főnöke, aki miután letartóztatták, majd kiengedték, kezdett dolgozni a belső ellenőrzésnek, és a kollégáit kezdte el megfigyelni, a beszélgetéseiket rögzíteni. Napjainkban pedig Bosznia-Hercegovinában kért menedékjogot a szlovák törvényhozás elől menekülve.

Az Alkotmánybíróság tárgyalja Čurilláék perét. Az a felvétel azonban, ami a vád szerint a bűnösségüket bizonyítaná, nem került még elő, csak annak részletei. Az egy másik irat része, és a pozsonyi ügyészségen parkol valahol.

Többféleképpen végződhet egy nyomozás. Čurilláék felderítették az ügyet, és elértek a Diana Santusová csapata elleni büntetőeljárás elindításáig. Csakhogy azt a 363-as paragrafus segítségével megszüntette Maroš Žilinka.

Most két műveleti nyomozó az Ellenőrzési Szolgálati Hivataltól úgy vallott, hogy egykori kolléganőjük, Diana Santusová korrupciós ügyeiről ők is tudtak, és hogy ők adták át ezt az információt a NAKA tisztjeinek, vagyis azok nem légből kapott feltételezések alapján indítottak nyomozást Santusováék ellen.

Ezzel a vád meg is szűnhetne. A 363-ast most úgyse hozza működésbe Maroš Žilinka.


2. Újabb fejezet Brüsszel és Budapest diplomáciai küzdelmében

Múlt héten Magyarország vétója akadályozta meg, hogy az EU kölcsönt vegyen fel Ukrajna megsegítésére. Most a Frankfurter Allgemeine Zeitung hozta azt a hírt, hogy az Európai Bizottság továbbra is a 7,5 milliárdos magyar uniós forrás befagyasztását javasolja.

A tét egyik oldalról az, hogy Magyarországot benntartsák abban a jogi, gazdasági, kulturális, gondolati rendszerben, ami Európát jellemzi, és amelynek politikai szövetségébe az ország önként lépett. A másik oldalon pedig a pénz megszerzése. Illetve a még több pénz megszerzéséhez vezető alternatív módszerek tesztelése.

Különböző bizottságok, testületek, tanácsok, közjogi méltóságok szólaltak meg mindkét oldalon, tologatták a döntések határidejét, gesztusokat tettek, feltételeket szabtak, feltételeket teljesítettek, feltételeket kijátszottak – lényegében így foglalható össze az eddigi birkózás.

Hitel Ukrajnának. Varga Mihály keddi vétóján még meg sem száradt a tinta, mikor az EU szombaton egy újabb megoldással állt elő az Ukrajnának szánt 18 milliárdos hitel felvételével kapcsolatban. Ez megkerülné a magyar vétó lehetőségét – igaz, egy kacskaringósabb utat követve.

A magyar kormány kommunikációja az, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Brüsszel

Európai Unió

Magyarország

Maroš Žilinka

NAKA

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A nagy összeborulás csak formálisan történt meg a Szövetség esetében, mondta a Napunknak Mészáros András. A nem alapvető, mellékes dolgokra is máshogy reagálnak a platformok vezetői, s ez a választásokra is kihat majd. Emiatt pedig a párt nem fog bejutni a parlamentbe a filozófus szerint. „A 90-es évek közepén ábrándultam ki rettenetesen a szlovákiai magyar politikából. Addig naivan úgy gondoltam, kíváncsiak az értelmiségiek véleményére” – teszi hozzá.

Várható események:

  • Zuzana Čaputová államfő Kassára látogat
  • a magyar parlament ratifikálja a finn NATO-csatlakozást
  • Németországban nagyszabású sztrájk zajlik, ami a tömegközlekedést is érinti
  • bejelentik a Skót Nemzeti Párt új vezetőjének nevét, Nicola Sturgeon utódját
  • az Amnesty International közzéteszi az emberi jogokról szóló jelentését

„Nem olyan nagy tragédia, ha egy nemzetiségi alapú párt kiesik a parlamentből. Elég lenne, ha egy normális szociális, művelődési, egészségügyi programmal rendelkező párt felvállalná a régiók képviseletét” – mondta a Napunknak Mészáros András, aki szerint ugyanakkor a szlovákságnak torz képe van a szlovákiai magyarokról. „Mégis azt gondolom, előbb-utóbb a szlovákiai magyarok érdekeit egy demokratikus szlovák párt fogja képviselni” – véli a filozófus.