Napunk

Magyarország megkerülésével adna segélyt az EU Ukrajnának, hogy Orbán vétója elveszítse a súlyát

Fotó - AP Photo/Petr David Josek
Fotó – AP Photo/Petr David Josek

Lehet, hogy már nem Orbán zsarolja az EU-t, hanem az EU Orbánt.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Még mindig nincs döntés Brüsszelben a magyar EU-források ügyéről. Mint ismert, az Európai Bizottság 7,5 milliárd eurónyi uniós költségvetési forrás felfüggesztését javasolta amiatt, hogy nem ítélte elégségesnek a magyar kormány jogállamiságot javító és korrupciót csökkentő intézkedéseit. Ezzel a párhuzamosan bár a magyar helyreállítási tervet a Bizottság elfogadásra javasolta, az 5,8 milliárd eurónyi forrás kifizetését újabb feltételekhez kötötte.

A döntés az uniós tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsának, azon belül is a pénzügyi tanácsnak, a pénzügyminiszterekből álló Ecofin-nek a kezében van. A szavazásra a korábbi hírek szerint már december 6-án sor került volna, ám miután Magyarország nem volt hajlandó megszavazni a segélyt finanszírozó közös EU-s hitelfelvételt, a magyar uniós forrásokról szóló szavazást is elhalasztották.

Döntés tehát egyik ügyben sincs, a végső határidő december 19., azonban az Ukrajnának nyújtandó segély ügyében történt egy Magyarországot megkerülő előrelépés.

Már nem biztos, hogy Orbán zsarol

Orbán több ütőkártyát is a kezében tart, nem egyértelmű azonban, hogy ezek valóban ütőkártyák:

  • Magyarország vétózza az Ukrajnának közös uniós hitelfelvételből nyújtandó 18 milliárd eurós segélycsomagot,
  • szintén vétózza a globális minimumadó uniós elfogadását,
  • és a magyar parlament még mindig nem szavazta meg Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Bár a magyar kormány azt állítja, hogy ezeket a kérdéseket nem kötötte össze az uniós források ügyével, nagyjából mindenki zsarolásként értékeli a két vétót, és a finn és svéd NATO-csatlakozás halogatását. Utóbbiról Orbán azt mondta, februárban az első parlamenti ülésen már tényleg szavazni fognak róla, Magyarország súlyát tekintve pedig nincs is nagyon más választása, mint hogy jóváhagyja azt.

A vétókról a magyar kormány azt állítja, hogy vele szemben pont Brüsszel használja ezeket a kérdéseket nyomásgyakorlásra, ami tulajdonképpen igaz, hiszen a jelen állás szerint most már nem a magyar vétók feloldása függ attól, hogy megkapja-e a pénzeket Magyarország, hanem a források függhetnek attól, hogy Magyarország feloldja-e a vétóit.

A két vétó közül az Ukrajnának nyújtandó segély kérdése az égetőbb, és ebben az ügyben gyakorlatilag elveszett Orbán vétójának súlya.

Magyarország nélkül is megoldja az EU, hogy segítsen Ukrajnán

Szombat délután az Európai Unió Tanácsa, azon belül az Ecofin jóváhagyta az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós segélyt, az ezt fedező hitelfelvétel mikéntjét azonban nyitva hagyta.

Ugyanis nem az Ukrajnának nyújtandó segélyhez, hanem a közös uniós hitelfelvételhez kell az egyhangú döntés, utóbbit vétózza Magyarország. E helyett működhet egy bonyolultabb mechanizmus,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Jogállamiság

Magyarország

Ukrajna

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak