Napunk

Feszültséget keltettek Párkányban a megugrott fűtésszámlák, a probléma viszont nem egyedi

Illusztrációs felvétel - TASR
Illusztrációs felvétel – TASR

Politikai ellentétekhez is vezetett Párkányban, amikor kiderült, mekkora áremelésről döntött a helyi távhőszolgáltató. Az egyelőre nem világos, a jövő évi árak hogyan alakulhatnak.

A párkányi távhőszolgáltató év végi áremelése nemcsak a lakosság körében okozott felhördülést, hanem a helyi politikai életben is. A párkányi Szövetség december 7-én osztotta meg a városi hivatal fejlesztési szakosztálya vezetőjének, Folk Róbertnek a nyílt levelét, amelyet Eugen Szabó polgármesternek (független), a képviselő-testületnek és az Enerbyt távhőszolgáltató felügyelőtanácsának címzett.

A levél lényege, hogy az Enerbyt, amely a párkányi társasházak nagy részében szolgáltatja a fűtést, már 2021-ben háromszorosára emelte a távhő árának mozgó összetevőjét (variabilná zložka), idén pedig november és december hónapokra vonatkozóan újabb, kétszeres emelésre tett javaslatot az árszabályozási hivatalnál (ÚRSO). Így a tavalyi eredeti 0,0371 €/kWh-ról mostanra 0,1795 €/kWh-ra nőtt a távhő árának a változó része. Folk azt állítja levelében, ilyesmi egyetlen más szlovákiai városban sem történt.

Folk, aki egyébként korábban (2007 és 2011 között) az Enerbyt ügyvezetője volt, azt állítja, a távhőszolgáltató azzal követett el hibát, hogy nem biztosított hosszú távú gázbeszerzési szerződéseket, így jelenleg csak rövid távú szerződésekre hagyatkozik, miáltal a „beszállítók játékszerévé vált”.

A nyílt levél közzététele után felröppent a hír Párkányban, hogy Folk Róbertet a polgármester kirúgta állásából, bosszúból a kritika miatt. Ezt az információt például Bokor Réka párkányi Szövetség-képviselő is közzétette a Facebookon, ám később frissítette azzal, hogy a polgármester nem erősítette meg a hírt.

A Napunk utánajárt, mi áll a párkányi fűtésszámlák körüli ügy hátterében, hogyan reagál az Enerbyt az őt ért kritikára, tényleg tisztogat-e a polgármester, és hogyan alakulhatnak a következő időszakban a fűtési árak.

Kirúgták Folkot, vagy nem?

A Napunk megkérdezte a polgármestert arról, hogyan reagál a Folk Róbert által megfogalmazott kritikára, mit tesz a város a magas gázárak ügyében, és mi az igaz abból, hogy Folk Róbertet elbocsátották a városházáról.

Eugen Szabó polgármester (független) nem akart válaszolni a kérdéseinkre, csak azt az általános anyagot ajánlotta a figyelmünkbe, amely a Párkány és Vidéke városi lapban is megjelent a fűtés témájáról.

Folk Róbert kapcsán nyilvános Facebook-bejegyzésére hívta fel a figyelmet, amelyben álhírnek nevezte Folk elbocsátását. Állítólag csak elbeszélgettek, és Szabó felhívta Folk figyelmét „egyes munkahelyi hiányosságokra, melyek véleményem szerint már hosszabb ideje nehezítik munkánkat”, ám „nem történtek lépések az elbocsátásának irányába”.

A Napunknak birtokában van az a levél, amelyet Szabó a képviselő-testület tagjainak küldött, és amelyben azt írja, Folk „konfliktusokba keveredett” a kollégáival, és ebbe a kategóriába sorolja a nyílt levelét is. A polgármester szerint „ezzel a viselkedéssel gyengíti a munkamorált, és nehezíti a hivatal és a városi szervezetek munkáját a problémák kezelésében, és ez a mostani energiaválságra is vonatkozik”. Folk elvesztette a polgármester bizalmát, teszi hozzá, ám arra nem talált törvényes indokot, hogy elbocsássa.

Folk Róbert a képviselőkhöz írt levelében megerősítette, hogy a polgármester azt mondta neki, elvesztette a bizalmát, és „nem tudja elképzelni vele a további együttműködést”. „Hogy kellett volna ezeket a szavakat értelmeznem másképp, mint ahogy elhangzottak?” – tette fel a kérdést Folk.

Eugen Szabó párkányi polgármester. Fotó – Andrej Bán

A szolgáltató szerint féligazságok terjednek

Arra nem kaptunk választ, tesz-e bármilyen lépéseket a város, hogy kezelje a kialakult helyzetet, és a képviselő-testület elé terjeszti-e a polgármester az Enerbyt ügyét. Azt viszont a városvezető egy másik, a Facebookon közzétett nyílt levélben elismerte, hogy „példátlanul magasak” az Enerbyt által meghatározott árak – bár szerinte nem helyes kiragadni csak a november-decemberi időszakra szóló árakat, és nem az egész évi átlagot vizsgálni. A polgármester szerint a lényeg, hogy az Enerbyt azért emelt árat, mert fennállt a veszélye annak, hogy nem tudják kifizetni a gázt, és ki kell kapcsolni a fűtést. Tehát végső soron a lakosok érdekében emelték az egekbe az árakat, állítja a polgármester.

Megkérdeztük az Enerbyt jelenlegi ügyvezetőjét, Szórád Györgyöt is arról, hogyan látja a Folk Róbert nyílt levelében megfogalmazott kritikát.

„Őszintén sajnálom, hogy a levél írója számomra ismeretlen személyes célokra akarja kihasználni a feszültséget és az energiaválság és a gazdasági problémák okozta hangulatot. A nyílt levélben feltüntetett információk

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Fűtés

Gázszállítás

Párkány

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak