Napunk

A Vadas fürdő igazgatója: Drasztikus áremelésre nem lennének vevők a vendégek

Hogenbuch Endre, a Vadas Thermal Resort igazgatója. Fotó - Kápostáš Martin
Hogenbuch Endre, a Vadas Thermal Resort igazgatója. Fotó – Kápostáš Martin

A pandémiás évek után a párkányi Vadas Thermal Resort látogatottsága idén már megközelítette a járvány előtti évek látogatottsági szintjét. Az energiaválság miatt azonban egyelőre a jövő évi árakról sem döntöttek. Hogenbuch Endre, a Vadas igazgatója azonban úgy véli, a drasztikus áremelésre nem lennének vevők a vendégek.

Idén először csak korlátozott számú kedvezményes szállást kínáltak a vendégeknek a következő szezonra, a villanyáram beszállítójával a jövő évi szerződésüket a napokban írják alá. Az energiaválság, az infláció és egyéb tényezők miatt nagy a bizonytalanság, ezért egyelőre a jövő évi árakról sem döntött a Vadas fürdő vezetése. Így nagyon nehéz megjósolni, milyen szezon előtt áll a fürdő.

Mindezek ellenére több kisebb-nagyobb beruházással készülnek a 2023-as nyári szezonra. Időről időre felmerül a welness-központ további bővítésének kérdése is, mely lényegében a téli időszakban is a városba vonzaná a túristákat.

Beszélgetésünkből kiderül, hogy:

  • az energiaválság miatt kell-e tartani a párkányi fedett uszoda bezárásától,
  • milyen tényezők befolyásolják a Vadas fürdő jövő évi áremeléseit,
  • tervezik-e az öregfürdő átfogó felújítását.

Két járványos évet követően idén már megszorítások nélkül működhetett a Vadas termálfürdő, milyen volt az idei szezon?

Szerencsénk volt a két járványos évben is, mert mi nyárorientáltak vagyunk, a bevételeink 70 százalékát az öt nyári hónapban termeljük. 2020-ban június közepén nyithattunk ki, 2021-ben pedig júniusban és júliusban már működtünk. Mi is megszenvedtük a járványos éveket, de nem olyan mértékben, mint azok az akvaparkok, amelyek egész évben nyitva tartanak.

Idén már márciusban megnyitottuk a szállodát és a wellness-központot, az uszoda is nyitva volt bizonyos korlátozások mellett. Az első hónapokban a fürdő különböző egységei nem tudtak úgy működni, mint korábban, szükség volt egy felfutási időre. Bár a nyár nagyon meleg volt, de a hétvégék nem voltak jók, a látogatottság és a bevétel szempontjából a hétvégék nagyon fontosak. Nem volt „szuperhétvége”.

Mit jelent a „szuperhétvége”?

A „szuperhétvégén” egy adott napon 6500-7000 belépőt adunk el. Ha csak jó hétvége van, akkor a belépők száma 4 ezer körül mozog. Ehhez mindig hozzá kell számolni az általunk elszállásolt vendégeket, a Vadas 4 ezer főt tud elhelyezni a főszezonban. A mi szálláskapacitásunk mintegy 900 ágy, a Vadas területén működő vállalkozók kínálják a többit.

A kemping telítettségét az időjárás nagyban befolyásolja, ha jók az előrejelzések, akkor csütörtökön, pénteken megindul egy hatalmas hullám, és péntekre eladjuk az összes helyünket. De nem panaszkodunk, mert június közepén gyakorlatilag már minden szállásunk le volt foglalva a nyári szezonra. Szeptember 18-án zárunk, de a szállodánk októberben és novemberben is meglepően jól teljesített ahhoz képest, hogy nem tudtuk, mire számíthatunk. Összefoglalva, a körülményekhez képest nagyon jó évet zárunk.

Számokban ez mit jelent?

Egyelőre a nyári időszakot tudom számokba önteni, a szálláskapacitásaink kihasználtsága, az utolsó legjobb évhez, 2019-hez képest, 5-6 százalékkal volt gyérebben kihasználva, a hiányzó számok májusban és a június elején jöttek össze.

Hasonló a helyzet az egynapos vendégek számával is, a Vadas szempontjából a 2018-as és a 2019-es évek voltak a legjobbak, akkor a csúcson pörgött. Akkor 220-230 ezer egynapos belépőt produkált a fürdő a nyári, vagyis a májustól szeptemberig tartó időszakban. Ehhez képest az idei napi belépők száma mintegy 7 százalékkal maradt el a legjobb évek eredményétől. Körülbelül 210 ezer belépővel zártuk a nyári szezont.

A Vadas idei látogatottsága már megközelítette a járvány előtti szintet. Fotó – Kápostáš Martin

Az idei áremelésnek volt hatása a látogatottságra?

A felnőtt belépőt 14 euróért árultuk, természetesen online vagy a jegyautomatákon keresztül 1 eurós kedvezménnyel is hozzájuthattak, de a pénztárakban 14 euró volt az ára, ez 3 eurós emelést jelentett. De még így sem tartozunk a drága fürdők közé, figyelembe véve a fürdő méretét és adottságait. Abba az árkategóriába kerültünk ezzel, ahol a környező fürdők, a nagymegyeri, a dunaszerdahelyi már egy éve voltak.

Tartottunk attól, hogy negatívan értékelik a vendégek, de nem kaptunk erre vonatkozó, konkrét negatív visszajelzést. Azt nehéz megmondani, hogy a 7 százalékos visszaesés ennek tudható-e be, de én azt gondolom, hogy nem. Mert a Szlovákiai Akvaparkok és Fürdők Szövetsége (SAAKP) statisztikát vezet, az idei adatokat már láttam, és a mi 7 százalékunk a jobb eredmények közé tartozik.

A járvány előtt a Vadast is jelentős számú cseh vendég látogatta, visszatértek a cseh turisták a járvány után, vagy a törzsvendégek terén volt elmozdulás?

Nagyon sok visszajáró vendégünk van a cseh és a szlovák lakosság köréből, idén 3 százalékkal kevesebb cseh turistánk volt, mint 2019-ben. Korábban a vendégeink 25-30 százalékát a csehek, 60-65 százalékban szlovák, a maradékot pedig magyar és egyéb vendégek tették ki. Ezek a számok természetesen a szállást foglalók arányát tükrözik, és ez idén elmozdult. Először esett a csehek aránya 25 százalék alá, 23 százalékra. Szerintem ez egyszeri kilengés volt. Nem látok benne problémát, mert ennyivel emelkedett a szlovák vendégek száma.

Hogyan vészelték át a járványt a munkatársakat tekintve?

Kardinális kérdés volt számunkra, hogy minden munkatársat megtartsunk. Normális esetben is nagyon nehéz jó minőségű, tenni akaró, szakmájához kiválóan értő, nyelveket beszélő munkatársakat találni, és teljesen mindegy, milyen területről van szó. Érvényes ez a gasztronómiában dolgozókra, de még a takarítószemélyzetre is, hiszen nekik is kommunikálni kell a vendégekkel. Bár nem tudtuk, mit hoz a járvány, és meddig tarthat, de az elbocsátás lehetősége nem fordult meg a fejünkben. Azzal számoltunk, hogy ha úgy alakul, akkor 60-70 százalékra csökkentjük a fizetéseket, de szerencsére erre sem volt szükség.

Sokat bírálták a kormánynak erre az időszakra vonatkozó bértámogatási politikáját, mely többször és dinamikusan változott a két járványos év alatt. Én is annak örültem volna a legjobban, ha a kormány száz százalékban átfizeti a munkabért, még úgy is, ha köteleztek volna az alkalmazott 3 éven át tartó foglalkoztatására. Minden kritika ellenére, azoknak a cégeknek, akik az alkalmazottaikat teljes béren foglalkoztatták, fizették a járulékokat, komoly segítség volt a kormány támogatása, még azzal is, hogy késve kaptuk meg a pénzt.

Nyilván egy kisvállalkozónak gondot jelenthetett, ha nem volt tartaléka, de nekünk ennek köszönhetően nem kellett elbocsátanunk az alkalmazottainkat. Nyugodt szívvel vártuk a kezdést, a csapatunk teljes volt.

A járványt az állami támogatásnak köszönhetően is viszonylag komolyabb megszorítások nélkül vészelték át a Vadasban. Fotó – Kápostáš Martin

A Szlovákiai Akvaparkok és Fürdők Szövetsége (SAAKP) a járvány alatt alakult, a kormány pedig nem igazán tekintette önöket tárgyalópartnernek. Bővült azóta a szövetség?

Valóban a járvány első hónapjaiban alakult meg a szövetség, korábban informális találkozóink voltak. A pandémia problémák sorozatát hozta és rámutatott, hogy szükség van egy ilyen érdekképviseleti szervezetre. A dunaszerdahelyi, az érsekújvári fürdő igazgatója, illetve én szólítottuk meg a kollégákat, akikkel megalapítottuk a fürdőszövetséget.

A szövetség folyamatosan igyekezett eljuttatni a kormányhoz és a különböző minisztériumokhoz az észrevételeit a járványintézkedésekkel kapcsolatban. Nyilván egy új szervezetnek nem volt olyan súlya, mint egy 30 éve működőnek. Lehet, hogy egy normális időszakban könnyebb lett volna a szövetség számára kapcsolatokat építeni.

Két év elteltével már jobb a helyzet, míg korábban jobbára Nyugat-Szlovákiából voltak tagjai a szövetségnek, most már keletről is csatlakoztak hozzánk, mintegy 40 fürdő tagja a fürdőszövetségnek. Idővel erősebbek leszünk, sajnos a kritikus időben még nem vettek bennünket olyan mértékben partnernek, amennyire a fürdők megérdemelnék, figyelembe véve, hogy mekkora GDP-t produkálnak, mekkora vonzáserejük van, és viszonylag nagyszámú munkavállalót is alkalmaznak.

A pandémia korábban nem tapasztalat problémák elé állított minden szektort. Levonva a két kritikus év konzekvenciáit, felkészültebben tudnának reagálni egy hasonló helyzetre, más válságmenedzsmentet alkalmaznának egy esetleges újabb lezáráskor?

Mi a tervezési fázisnál lettünk óvatosabbak. Korábban a holt időszakokra ütemezett beruházásokat úgy terveztük, hogy volt egy konkrét összeg, amivel el lehetett kezdeni a beruházást, annak volt egy fedezete, de már a következő évre tervezett bevétel egy részét is a beruházás fedezésére szántuk. Ez évtizedekig így működött.

Jött a 2020-as arculcsapás, amikor is megszakadt ez a bevételi lánc, és mi a 2019/2020-as évben egy medence formájában nagyon komoly beruházást valósítottunk meg. Akkor volt egy problémás időszak, amit banki hitellel vészeltük át. Számomra a tanúság az, hogy egy nagyon gyorsan változó világot élünk, azóta sokkal óvatosabban tervezünk, jóval nagyobb tartalékcsomagot különítünk el azért, hogy egy hasonló helyzet ne okozzon akkora fejfájást. Nálunk a pandémia hozadéka, hogy megváltoztattuk a pénzügyi irányítást.

Hogenbuch Endre szerint a jövő évi árakat csak januárban tudják megszabni, rengeteg a bizonytalan tényező. Fotó – Kápostáš Martin

Mi a helyzet a jövő évi foglalásokkal, lehet már óvatos becsléseket megfogalmazni a következő szezonnal kapcsolatban?

Mi minden évben kínálunk a vendégeinknek egy First Moment elnevezésű akciót. Általában októberben megszabjuk a következő év árait, arra adunk kedvezményt, és év végéig First Moment akcióban foglalhattak szállást az érdeklődők nyárra. Idén is meghirdettük ezt az akciót, de csak korlátozott számú szálláskapacitást kínálunk kedvezménnyel a következő szezonra.

Idén először korlátoztuk az akciót, mert

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Fürdő

Párkány

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak