Napunk

Furcsa szombat a Szövetségben: mi történt a botrányba fulladt Országos Tanácson?

A Szövetség Országos Tanácsának ülése Pozsonyban 2022-ben. Fotó - a Szövetség FB-oldala
A Szövetség Országos Tanácsának ülése Pozsonyban 2022-ben. Fotó – a Szövetség FB-oldala

Továbbra is kibékíthetetlennek tűnik az ellentét a Szövetségben – jelen pillanatban akörül zajlik a vita, maradjanak-e a párt platformjai, vagy ezek nélkül folytassák a közös munkát. Az Országos Tanács ülése emiatt fulladt botrányba – és nem úgy tűnik, hogy a felek rendezni tudnák a nézeteltéréseket a párt január végi közgyűléséig.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A platformok létjogosultságáról szóló vita már a kezdetek óta jelen van a Szövetségben, csak a formája változott – voltak politikusok, leginkább az MKP-platform részéről, akik a kezdetek kezdetén arról beszéltek, hogy majd idővel megváltozik a konstrukció.

Az emúlt hónapokban – és különösen a megyei és helyhatósági választások után azonban ez a feltételes módban megfogalmazott óhaj konkrétumokban is formát öltött: előbb nyilatkozatokban, majd abban is, hogy a párt szervei is elkezdtek foglalkozni a dologgal. S a kérdés mostanra a párt központi kérdésévé vált.

Egyetértés pedig távolról sincs a kérdésben: az MKP-platform politikusai és Forró Krisztián pártelnök is azt szeretné, ha a platformok eltűnnének, a Híd- és az Összefogás-platform politikusai ugyanakkor ragaszkodnak a jelenegi, hosszadalmas egyeztetések után kitárgyalt rendszerhez.

A rendszer megváltoztatása mellett érvelők azt mondják, az egységes Szövetség, melyben nincs „platformfasizmus”, sokkal gyorsabban, hatékonyabban és rugalmasabban működhetne.

Az ellenzők viszont ragaszkodnak a platformok által biztosított integritáshoz, a konszenzusos döntéshozatalhoz, és ahhoz, hogy az egyes kérdésekben eltérő véleményüket az így beállított rendszerben ne tudják „lesöpörni” az asztalról.

Hirtelen az első helyre ugrott a téma

A vita kifejezetten gyorsan eszkalálódott a választások után, és egy hónap sem telt el, a platformeltörlés már a párt alapszabályának módosítására tett javaslatban is testet öltött.

Alapszabály-módosításra kizárólag a párt országos grémiuma tehet javaslatot – ebben a szervben foglal helyet a párt elnöke, az Országos Tanács elnöke, a párt alelnöke és a három platformelnök, az erőeloszlás a platformok között 2:2:2.

A módosítás a grémium elé került, ám a Híd- és az Összefogás-platformban nem akadt ember, aki támogatta volna. Így akár véget is érhetett volna a történet.

De nem ért véget, és az eszkaláció folytatódott, mert felreppent, hogy a Szövetség közgyűlése, melynek ülésére január végén kerül majd sor, ezzel a témával is foglalkozni fog – sőt, ez lesz a fő témája.

A közgyűlés az a szerv, mely az alapszabály módosításáról dönthet – de csak olyan javaslatról szavazhat, melyet a grémium terjesztett elé. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem tántorította el a platformok megszüntetését szorgalmazó politikusokat – hiszen azt állítják, a vitát a platformok létezésének legitimitásáról folytatni kell, és a döntő szót a közgyűlésnek kell kimondania.

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke hasonló szellemben nyilatkozott pénteken a Paraméternek – azt mondta, minden vita hasznos a párt jövőjéről, bár azt egyértelműen nem erősítette meg, hogy ez a vita a platformok létezéséről kell hogy szóljon, annak elenére, hogy a másik két platform vezetői úgy gondolják, nincs miről beszélni.

Úgy tudjuk, a pártelnök az elmúlt időszakban sok pártrendezvényen beszélt a platformok beszántásának ötletéről és annak előnyeiről.

A botrányos OT-ülés

Így érkeztünk el a párt Országos Tanácsának szombati üléséhez. A Szövetség különböző platformjainak politikusaival folytatott háttérbeszélgetéseinkből kiderült, hogy az OT, mint a két közgyűlés közti időszak legfontosabb döntéshozó szervének összehívása nem volt teljesen automatikus, inkább az volt a célja, hogy terítékre kerüljenek a kibeszéletlen ügyek.

Hivatalosan a fő téma sok egyéb mellett a választási eredmények értékelése volt, ám az egyértelműen látszott, hogy a felek a platformok kérdése körül vívnak meg egy politikai csatát.

Az Országos Tanácsot Sólymos László OT-elnök, a Híd egykori elnöke hívta össze, információink szerint a Híd kérésére.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forró Krisztián

Mózes Szabolcs

Orosz Örs

Sólymos László

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak