Napunk

Szabadlábra került a világ legveszélyesebb embereként emlegetett fegyvernepper, az orosz Viktor But

Viktor But Thaiföldön 2009-ben. Fotó - TASR/AP
Viktor But Thaiföldön 2009-ben. Fotó – TASR/AP

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

1999 nyarán az amerikai biztonsági szolgálatok jóváhagyták több, konfliktusok sújtotta nyugat- és közép-afrikai ország kormánytagjainak és milíciáinak lehallgatását. Amikor kiértékelték a begyűjtött információkat, volt valami, ami nagy meglepetést okozott nekik.

Mindegyik országban más miatt zajlott háború, ám egy név mindenhol ismétlődött: Viktor But.

Egy orosz fegyverkereskedőről volt szó, aki a konfliktusokban érintett különböző feleknek szállított fegyvereket. Egyes helyeken, mint például Angolában egyszerre támogatta a polgárháború szemben álló feleit.

„Ha én nem tenném, más tenné helyettem” – reagált később But a New Yorkernek.

„Ha legális áruval foglalkozott volna, a világ egyik legnagyobb kereskedője lehetett volna. Ő egy izgalmas és nagyon destruktív személyiség. Mi a békére törekedtünk, But pedig a háborúra” – mondta 2003-ban a New York Times szerint Gayle Smith, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács afrikanistája.

Olyan országokba is szállított kalasnyikovokat vagy az egykori Szovjetunió és Kelet-Európa raktáraiból származó föld–levegő rakétákat, ahol ezt szankciók tiltották.

Viktor But szabadulása után a repülőgépen. Fotó – TASR/AP

Tőrbe csalták

Az amerikaiak megpróbálták őt megállítani, de sokáig nem találtak rajta fogást. 2002-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene Belgiumban, de megszökött. Több útlevelet használt, és olyan országokban mozgott, mint az Egyesült Arab Emírségek, Dél-Afrika vagy – természetesen – Oroszország.

Az amerikaiak végül csapdát állítottak neki. A karib-tengeri Curacao szigetén 2008-ban a DEA kábítószer-ellenes ügynökei találkoztak But munkatársaival. A kolumbiai szélsőbalos terrorszervezet, a FARC tagjainak adták ki magukat, és helikopterellenes lövedékek iránt érdeklődtek.

Az üzletről személyesen Buttal kellett volna megállapodniuk Thaiföldön. Amikor egy bangkoki szállodában közölték vele, hogy a fegyvereivel amerikai helikoptereket akarnak leszedni Kolumbiában, azt felelte: „Ugyanaz az ellenségünk.”

Amikor But beleegyezett a fegyverüzletbe, a szobába thaiföldi rendőrök és az amerikai DEA tagjai rontottak be, hogy letartóztassák. „Azt hiszem, itt a vég” – mondta az egyik ügynöknek, amikor elvezették.

Mégsem ez lett az igazi vég But számára. Habár két évvel később kiadták őt az Egyesült Államokba, ahol 2012-ben 25 évre ítélték amerikai állampolgárok megölése céljából elkövetett összeesküvésért, terrorszervezet támogatásáért és légvédelmi fegyverek szállításáért, But a büntetés felét sem ülte le. Pénteken az amerikaiak idő előtt kiengedték, cserébe Brittney Griner kosárlabdázóért, akit az oroszok kilenc évre ítéltek, amiért kenderkivonatot találtak nála. Kilenc hónapot töltött börtönben.

A fogolycserére az Egyesült Arab Emirátusokban került sor. Mikor a most 55 éves But kiszállt a repülőgépből, megölelte az orosz delegáció tagjait. Az oroszok végig azon voltak, hogy Butot kiengedjék az amerikaiak, és azt állították, igazságtalanul ítélték el.

Ő volt a leghíresebb orosz, aki börtönben ült az USA-ban. Szabadon engedése után röviddel interjút adott az RT tévének, amely ezt arra használta, hogy a címben az amerikai börtönökben dívó russzofóbiáról szóló híreszteléseket terjesszen (But semmi ilyesmit nem mondott).

Saját légiflottája volt

Nemcsak az amerikai börtönökben ülő leghírhedtebb orosz került így szabadlábra, hanem az elmúlt harminc év egyik legjelentősebb fegyverkereskedője is. But kihasználta a Szovjetunió bukását és a vasfüggöny lehullását, hogy felfuttassa a bizniszét.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Afrika

Amerikai Egyesült Államok

Oroszország

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak