Napunk

Napunk newsfilter: Bejöhet az SaS húzása a bizalmatlansági indítvánnyal, mindenki lázasan számolgat

Fotó - TASR/AP
Fotó – TASR/AP

1. Senki nem tudja, hogyan fog elsülni a kormány elleni bizalmatlansági szavazás. 2. Orbánék elengedték az üzemanyagár-sapkát. 3. A legnagyobb veszély belülről fenyegeti az EU-t: az oroszok által protezsált szélsőjobb

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Senki nem tudja, hogyan fog elsülni a kormány elleni bizalmatlansági szavazás

Sulíkék Matovič elmozdításának sikertelen kísérlete után a kormány elleni bizalmatlansági indítvánnyal próbálkoznak, és előfordulhat, hogy ezúttal bejön nekik.

Teljes bizonytalanság. A kormány kisebbségben kormányoz, ahhoz, hogy meg tudja szavazni a törvényeket, kívülről van szüksége segítségre, amit a független képviselőktől és Tarabáéktól remélhetett.

72:71. A Denník N számítása szerint 72 képviselő biztosan támogatja majd a kormányt, 71 pedig biztosan ellene szavaz. A maradék 7 képviselőn múlik majd, hogy meglesz-e a bizalmatlansági indítvány megszavazásához szükséges 76 képviselő.

Az OĽaNO-ból kizárt Martin Čepček még nem döntött, ahogy az ĽSNS listájáról bejutott, de azóta függetlenné vált Slavěna Vorobelová sem. Az egykor szintén OĽaNO-s, de már Spolu-s Miroslav Kollár még szombaton egyeztet a pártjával. Ez három képviselő.

A másik négy képviselő viszont kevésbé bizonytalan. Köztük van Taraba és a két Kuffa. Heger azt mondja, nem egyezkednek Tarabáékkal, Tarabáék azt mondják, csak akkor nem szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, ha a kormánnyal megállapodnak az előrehozott választás időpontjáról.

A Sme rodinás Martin Borguľa attól teszi függővé a kormány támogatását, hogy Heger visszahívja-e Roman Mikulec belügyminisztert.

Ha ez a négy képviselő ragaszkodik a feltételeihez, 77 képviselő fogja megszavazni a bizalmatlansági indítványt, és bukik Heger kormánya.

Az SaS sikere lenne? Abban az értelemben igen, hogy megtörténik valami, amit a párt kezdeményezett. A közvélemény-kutatások szerint azonban a párt támogatottsága jelentősen csökkent, amióta otthagyta a kormányt. Kérdés, hogy Sulíkék egy ilyen sikert a saját javukra tudnak-e fordítani, az azonban valószínűnek látszik, hogy egy új, Hlas dominálta kormányban lenne helyük, ha a Hlas nem a Smerrel áll össze.

Helyzet a Szövetségnek? A Szövetség épp az önkormányzati és megyei választások sikerén lovagol, emiatt hosszú idő után újra a bejutási küszöb fölé mérték őket. A kormány lemondása és az új választás között azonban hosszú hónapok telhetnek el, ez tehát nem változtat a Szövetség szempontjából a helyzeten: huzamosabb ideig fenn kell tartani az érdeklődést.


2. A magyar kormány elengedte az üzemanyagár-sapkát

Az elmúlt napokban sokat lehetett olvasni a magyarországi benzinkutak előtt álló sorokról, ha volt benzin, illetve az üzemanyaghiányról.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Napunk newsfilter

Olajembargó

Szankciók

Szélsőjobboldal

Üzemanyag

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

 

Szombat

  • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Milan Krajniak (Sme rodina), Erik Tomáš (Hlas)

Vasárnap

  • 11:00, TA3, V politike: Juraj Krúpa (SaS), Denisa Saková (Hlas)
  • 11:55, RTVS, O 5 minút 12: Michal Šipoš (OĽaNO), Branislav Gröhling (SaS)
  • 13:00, TV Markíza: Juraj Šeliga (Za ľudí), Robert Kaliňák (Smer)

A belügyminisztérium azt tanácsolja a lakosságnak, hogy csak elkerülhetetlen esetekben utazzanak az intenzív havazás által érintett területekre. Ezen túlmenően arra kérik az embereket, hogy ne akadályozzák a mentők haladását a hótól megtisztított utakon, figyeljék az időjárás-előrejelzéseket, és ne parkoljanak fák alá vagy alacsony teherbírású és meggyengült szerkezetű építmények közelében.

A losonci kórházban ünnepélyes keretek között átadták a felújított infektológiai pavilont. Az ünnepségen Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is részt vett. (tasr)