Napunk

Jó hír a családoknak – jelentősen megnő az adóbónusz. A rossz hír – ezt a városok és a falvak fizetik meg

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

  • A parlament elfogadta a jövedelemadó-törvény módosítását.
  • A szülők így a 18 évet be nem töltő gyerekük esetében 140 euróval, idősebb gyerek után havi 50 euróval csökkenthetik az adójukat januártól.
  • A bónusz mindkét szülő részadó-alapjából kiszámítható lesz.
  • Az önkormányzatok 236 millió eurós kárpótlást kapnak, a megyépedig 97,7 millió eurót.

Az adóbónuszról szóló szavazást megelőzően ismét lehetőséget kaptak a képviselők a felszólalásra. Ezzel a lehetőséggel Marián Viskupič SaS-es képviselő élt. Elmondta, hogy az adóbónusz rendkívül magas, és nem világos, hogy a költségvetési hiányt hogyan fogják fedezni. „A gazdagoknak többet segít, a szegényebbeknek kevesebbet. Csupán a háztartások 24 százalékán fog segíteni. Nem jutnak viszont hozzá az egyedülálló anyák” – értékelte Viskupič.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter ennek ellenére sikert könyvelhet el a tervezetével. Januártól havi 140 euró lesz a 18. évét be nem töltött gyerekek után járó adóbónusz, az idősebb gyerekek után pedig havi 50 euró. Ezt a jövedelemadót illető törvénymódósítás részeként szavazták meg a képviselők. Matovič ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a nyertesek a szlovák családok.

Ez volt eddig érvényben:

  • A június végéig érvényes jogszabályban az állam három bónuszfajtát különböztetett meg – a szülőnek járó bónusz 47,14 euró volt, ha a gyermek 6 évesnél fiatalabb, 43,60 euró volt 15 év alatti gyermek esetén, és az ennél idősebb gyerekre 23,57 euró.
  • 2022 júliusától 2022 végéig az adóbónusz 15 éves korig gyermekenként 70 euró, 15 év felett pedig 40 euró. Most ez ismét jelentősen növekedni fog.

Ki jár jól

Az adóbónuszt a jövedelemadóból vonják le. A 140 eurós összeget azonban nem minden munkavállaló és vállalkozó vonhatja majd le az adójából. A gyermekek számának megfelelően van egy felső határa a részadóalapnak, amelyből a jutalmat számítják. A bónusz csak hat gyermekig nő.

Ha a szülőnek egy gyermeke van, a bónusz nem haladhatja meg az igénylő részadóalapjának 20%-át. Két gyermek után a bónusz mértéke 27%, három gyermek esetén maximum 34%, négy gyermek esetén 41%, öt gyermek esetén 48%, hat gyermek esetén pedig legfeljebb a részadóalap 55%-a.

A részadóalap csökkentésének az a következménye, hogy ha a munkavállaló januártól például 700 eurós minimálbért keres, akkor egy 18 év alatti gyermek után 121 euró, két gyermek után 163 euró bónusz jár neki.

Egy 18 év alatti gyermek esetén a szülő a teljes, 140 eurós bónuszt akkor kap, ha 850 euró a bruttó keresete, két gyermek mellett a 280 eurós teljes duplabónuszra akkor lesz jogosult, ha 1200 eurót keres.

A szülők közös adóalapja

Július óta sok szülő nem tudja igénybe venni az adóbónusz teljes összegét, mert alacsony a jövedelme, ezért alacsony a részadóalapja. A jövedelemadóról szóló törvény újonnan jóváhagyott módosítása lehetővé teszi, hogy mindkét szülő jövedelmét figyelembe vegyék a bónuszban.

A bónusz mindkét szülő részadó-alapjából kiszámítható lesz. A Pénzügyminisztérium becslése szerint ez több mint 26 ezer embert érint. A jövedelemadó-bevallásban tudják majd kiszámítani a részadóalapot. Ez a változás azonban csak 2023-ban lép életbe, és akkor látszódik majd, amikor 2024 márciusában benyújtják az adóbevallásukat.

Az adókedvezményt az a szülő is igénybe veheti,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Adózás

Család

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak