Napunk

Napunk newsfilter: Robert Fico, a magyar nép barátja

Robert Fico. Fotó - TASR
Robert Fico. Fotó – TASR

1. Szijjártó Péter megmondta, ki a magyar nép igazi barátja. 2. Brüsszel csak addig ellenség, amíg nem a mi ellenségeinket vizsgálja. 3. A Smert 5000 euróra büntették a rimaszombati nagygyűlés miatt.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Fico, a magyarok legnagyobb barátja

A mai napon folytatódott Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter látogatása Szlovákiában. És míg tegnap csak egy sótlan sajtótájékoztatóra futotta Rastislav Káčer külügyminiszterrel, akivel inkább csak elbeszéltek egymás mellett, és közhelyeket pufogtattak, ma végre megtalálta a lelki társát a magyar diplomácia vezetője.

És nem, nem a Szövetség irodáiban, ahová szintén beugrott egy kávéra, hanem az egykori legerősebb kormánypárt, a Smer pártszékházában.

Barátok közt. Ezeken a borús téli napokon mindenki azt szeretné, ha lenne mellette valaki, aki úgy néz rá, ahogy Szijjártó Péter nézett Robert Ficóra a mai sajtótájékoztatójukon. Való igaz, hogy nem lehet könnyű a világot járni azzal a feladattal, hogy Orbán Viktor döntéseit védjük a folyton kritikus brüsszeli bürokratákkal szemben, ezért nyilván megnyugvást jelenthet a magyar diplomácia vezetője számára, ha találkozik valakivel, aki nem értetlenkedik, aki hasonló célokkal bír, akivel közös értékrendet mondhat magáénak.

Robert Fico ezeket a kritériumokat mind teljesíti, és önként, magától felmondott mindent, amiről a szövetségesek után kuncsorgó Szijjártó csak álmodhatott. Új lendület kell a V4-nek, a EU nem szankcionálhatja az uniós kormányokat „értelmetlen kitalációkkal”, és véget kell vetni az Oroszország elleni szankcióknak, amik „semmit nem érnek”.

Fico ezzel a szöveggel akár egy magyar kormányinfón is felléphetett volna. Kritizálta az Ukrajnának nyújtandó uniós hitel tervét, mondván, „Ukrajna a világ legkorruptabb országa”. Ezen a ponton néhány újságíró talán feltekintett a plafonra, hogy nem fog-e rájuk omlani az épület, mikor Fico oktat ki valakit korrupcióellenes magatartásból.

Respekt és tisztelet. Szijjártó nem maradt adós a kedves a szavakkal. Leszögezte, hogy Robert Fico kiérdemelte a magyar nemzet tiszteletét, miután hivatali ideje alatt egészen új dimenzióba lépett a magyar–szlovák együttműködés. Hogy itt Malina Hedvig éveken át tartó meghurcolására, vagy az állampolgársági törvényre gondolt-e a magyar külügy vezetője, azt nem tudjuk.

Felidézte a közös V4-es „hőstettet”, a kötelező kvóták megakadályozását, nyilván nem véletlenül. Nyugat-Európában fogyóban van a levegő Orbán körül a különutas zsarolópolitikája miatt, feltehetően ezért haknizik Szijjártó ilyen intenzitással Pozsonyban. Nyilvánvalóan szövetségeseket keres néhány további „hőstett” elkövetéséhez, amelyek feltehetően a Ukrajnának nyújtandó segítség megakadályozását, az oroszellenes szankciók enyhítését és a magyar EU-s pénzek folyósítását eredményeznék.

Szijjártó ugyan nem győzi hangsúlyozni, hogy milyen jó Magyarország viszonya a szomszédaival, de mindannyian tudjuk, hogy a háború kitörése óta ez egyáltalán nincs így. Az oroszbarát politikával Orbán egyedül maradt, és a kétségbeesését semmi nem jelzi jobban, mint hogy a Fico- és Danko-féle politikusokkal kell barátkoznia, ha szövetségesek után kutat.

Madarat tolláról, embert barátjáról. A szlovákiai magyarok között mindmáig komoly támogatottsága van Orbán Viktor kormányának. De amikor Robert Ficóról mint tiszteletre méltó emberről beszél a magyar kormány, mikor a Fidesz legközelebbi szövetségesei között a háborút indító Putyin, az európai szélsőjobb vezetői vagy a népét átnevelő táborokba internáló Hszi Csin-ping sorakozik, akkor ideje feltenni a kérdést: még mindig a jó oldalon állunk?


2. Fico, az önellentmondások királya

Volt egy másik érdekes elszólása is Robert Ficónak a Szijjártóval közös sajtótájékoztatónak azon részében, mikor azt hangsúlyozta, hogy a Smer mindig ki fog állni a vétójog mellett az unióban, és hogy nem érti, miért akarja blokkolni az EU a Magyarországnak járó támogatások egy részét.

Robert Fico szerint ugyanis nem Magyarországon, hanem Szlovákiában van gond a jogállamisággal, mivel szerinte itt élnek vissza a büntető törvénykönyvvel, hogy „likvidálják az ellenzéket”.

Régi nóta. A Smer elnöke itt nyilván azokra az ügyekre gondol, amelyekkel a választások óta szinte minden egyes sajtótájékoztatón foglalkozik, nevezetesen, hogy a jelenlegi kormánygarnitúra arra használja fel a rendőrséget, az ügyészséget és a bíróságokat, hogy megfigyelje és tönkretegye az ellenzéket, vagyis őket.

Fico ezt az elméletét még semmiféle bizonyítékkal nem támasztotta alá, ellenben a valódi rendőrség, mely a kormányváltás óta hirtelen megtáltosodott, számos bizonyítékkal szolgált arra vonatkozólag, hogy a Fico által felsorolt vádak többségében az ő kormánya volt vétkes.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Robert Fico

Smer-SD

Szijjártó Péter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak