Napunk

Szijjártó pozsonyi turnéja kiborította a szlovák külügyet

Szijjártó Péter Robert Ficónál. Fotó - Szijjártó Péter FB-oldala
Szijjártó Péter Robert Ficónál. Fotó – Szijjártó Péter FB-oldala

A magyar külügyminiszter kétnapos pozsonyi látogatása nem maradt szlovák–magyar diplomáciai csörte nélkül. Legjobban Robert Ficóval értették meg egymást.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szijjártó Péter kétnapos pozsonyi látogatása során végigturnézta a szlovákiai politikai paletta jelentős részét. A legnagyobb visszhangot a Smer székházában tett keddi látogatása váltotta ki. A V4-es külügyminiszterek kedd délutáni közös sajtótájékoztatóján Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter magyar kollégája jelenlétében rendkívül kemény kritikát fogalmazott meg ebben a témában.

Káčer csak ginnel bírta

„Felvitte a vérnyomásomat, amikor láttam a reggeli hírt, hogy egy szomszédos ország külügyminisztere találkozik a volt miniszterelnökkel, és a nemzeti érdekekről fognak beszélgetni” – mondta Káčer. „Mi nem kommentáljuk a magyar belpolitikát, nem tartunk sajtótájékoztatókat ellenzéki politikusokkal, ez egy elég szokatlan lépés” – tette hozzá azzal, hogy ezt még el is felejtette volna, ha nem látja Szijjártó és Fico közös sajtótájékoztatóját, amely szerinte „szomorú képet mutatott”.

„Robert Fico egy olyan politikus jelképe, aki gerinctelen, egyszerre vallja magát kommunistának és bérmálkozott katolikusnak, fényképezkedik a Fehér Házban aztán pedig az amerikai támaszpontok ellen harcol, Európa magjában akar lenni, utána pedig Brüsszel ellen harcol, mint Don Quijote a szélmalmok ellen” – ecsetelte Káčer, aki szerint a jószomszédi kapcsolatokba nem férnek bele az ilyen lépések.

„Az ilyen gesztusokat értelmetlennek tartom, mi nem teszünk ilyen gesztusokat, ezek nem szokványosak az európai politikában sem. Ha reggel nem ittam volna meg egy gint a reggelihez, és nem vettem volna egy nagy levegőt, illetve nem akartam volna tiszteletlen lenni Jan és Zbigniew felé, akik a repülőn ültek, megkérdeztem volna, minek is találkozunk?” – mondta Káčer azzal, hogy végül túltette magát a dolgon, a miniszterek nyíltan elmondták, miben nem értenek egyet, miközben számos ügyben konstruktív párbeszédet tudtak folytatni.

Sok mindent láttam már külügyminiszterként, de olyat még nem nagyon, hogy azért bíráljanak valakit, amiért nemcsak kormánypárti, hanem ellenzéki képviselőkkel is találkozik, mondta Szijjártó Péter, aki szerint Budapesten sok nyugati vendég találkozik ellenzéki politikusokkal is. Ő viszont emiatt soha nem sértődött meg, hanem tiszteletben tartotta ezeket a találkozókat.

„A kölcsönös tisztelet talaján állva érkeztem Pozsonyba, és tárgyaltam a kormány képviselőivel, többek között Matovič pénzügyminiszter úrral és a volt miniszterelnökkel is” – tette hozzá Szijjártó.

A pozsonyi turné

Szijjártónak nagyon sűrű programja volt Pozsonyban: hétfőn először a szlovák külügyminiszterrel tartott kétoldalú megbeszélést, amely meglehetősen visszafogott hangnemben zajlott. Innen Andrej Dankóhoz, az SNS elnökéhez ment, akivel már korábban, még Danko házelnöki mandátuma idején is jó kapcsolatokat ápolt.

Danko után felkereste Peter Žiga korábbi gazdasági minszitert, aki ma a Hlas politikusa, majd Igor Matovič pénzügyminisztert, aki a magyar kormány egyik legközelebbi partnere a szlovák kormányban – és nem mellesleg ő szavazhat a magyar uniós pénzek sorsáról is. Matovič mellett egyébként ott volt a tárgyaláson a három magyar OĽaNO-s parlamenti képviselő, Grendel Gábor, Gyimesi György és Cseh Péter is, akik közül utóbbi kettő Orbán Viktor politikájának nyílt támogatója.

Szerdán Szijjártó a Szövetségben folytatta a tárgyalássorozatot, Forró Krisztiánékkal viszont nem állt ki közös sajtótájékoztatóra, mert közben már jelenése volt a Smerben Robert Ficónál. Fico 2012 óta baráti kapcsolatokat ápol Orbán Viktor kormányával, és a Fidesz és a Smer közötti viszony nem változott Fico Kuciak-gyilkosság utáni lemondása és a Smer választási veresége óta sem.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Külügyminisztérium

Rastislav Káčer

Robert Fico

Smer

Szijjártó Péter

V4

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak