Napunk

A szexuális nevelés nem változtathatja meg a gyerek nemi irányultságát, mivel az még a születés előtt kialakul – mondja a szexuológus

Fotó N - Vladimír Šimíček
Fotó N – Vladimír Šimíček

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Jan Kožnar szexuológus azt mondja, hogy az ember szexualitása nem száz százalékban hetero- vagy homoszexuális. A legtöbb ember a két pólus közötti skálán mozog. „A homoszexuális vágyaktól teljesen mentes, tiszta heteroszexualitás nagyon ritka, ebben a szexológusok egyetértenek.”

Kožnar megjegyzi, hogy a szexuális irányultság már a méhen belüli fejlődés során kialakul, és az ember meghatározott szexuális motivációs rendszerrel születik. Sem a szexuális nevelés, sem pedig az iskolákban történő felvilágosítás a különböző szexuális identitásokról nem tudja megváltoztatni a gyerek irányultságát.

Az interjúból megtudhatja:

  • miért vált ki kevesebb agresszív reakciót két nő csókja, mint két férfié,
  • miként születik az ember kész irányultsággal, amin már nem változtathat,
  • hogyan tud egy LMBT+-személy heteroszexuális kapcsolatban élni és csak évek múltán coming outolni.

Szlovákia már egy hónapja próbálja feldolgozni a két LMBT+-ember meggyilkolását, amit egy 19 éves fiú követett el. Hogyan magyarázza, hogy egy ilyen dolog megtörténhetett?

Azt nem tudom, miért lőtt. Csak azt kérdezhetem, miért zavarták őt ennyire a más irányultságú emberek. Az első, ami eszembe jut, hogy mindannyiunkat felzaklathat a másság. Az embernek elég idősnek kell lennie ahhoz, hogy megbékéljen azzal, hogy az emberek különbözőek – különböző értékeket vallanak, különböző a bőrszínük, vagy különböző vallások követői. Legtöbbünknek legalábbis ez sikerül. Vannak viszont olyan emberek, akik gyűlölik a másságot. Nem tudjuk, miért provokálja őket. Általánosságban véve viszont azt mondhatom, hogy az embernek nagyon nehéz megbékélnie azzal, hogy léteznek olyanok is, akik teljesen mások, mint ő.

Van, akit ez felzaklat, vagy kérdéseket vet fel benne, de sikerül megbékélnie vele. Miért provokál mégis egyeseket? Néha egészen annyira, hogy támadásig fajul.

A fejemben mindig egy fő indíték jelenik meg. Mindannyiunkban vannak a nemi vágyakat illető kérdések, kétségek és kételyek. A klasszikus analitikus koncepció az, hogy az embernek lehetnek látens, nem kimutatott homoszexuális tendenciái. Érzi, de elutasítja őket vagy neadjisten a megélésüket. Kialakíthat tehát magában egy védekező reakciót – az agressziót, amely külsőleg mutatkozik meg. Ez főleg a szexualitás kérdésében lehet egy nagyon is valós indíték. Másrészt pedig egy olyan társadalomban élünk, amely a másság elítélésére buzdít bennünket.

Hogy érti ezt?

Ide tartozik például a migránsok elleni uszítás, ez is a másság ellen irányul. Félelmet kelt bennünk, hogy elfoglalják az életterünket, vagy elveszik az ételünket. A társadalom ebben a félelemben támogathat minket, néha még rafináltan stimulálhat is. Ehhez elég, ha a politikusok bizonyos módon beszélnek róla. Nálunk, Csehországban a japán Tomio Okamura (a Cseh Köztársaság Parlamentje Képviselőházának alelnöke – a szerk.) és a szlovák Andrej Babiš (volt cseh kormányfő – a szerk.). Ez a két eltérő nemzetiségű ember hangoztatja leginkább a nemzeti elvet. Ez igazán bizarr. Arra az elméletre épül, amiről a szexualitás kapcsán beszéltem.

A támadás után három olyan eset is történt, amikor egyszerűen az utcán vagy egy étteremben támadtak rá melegekre egy csók miatt. Hogyan magyarázza, hogy annyira zavarta ez az elkövetőt, hogy megtámadta őket?

Itt még mindig a másság játszik szerepet. Ha egy férfi megcsókol egy nőt nyilvánosan az utcán, ahhoz már hozzászoktunk. De nem teljesen. Ha egy nő és egy férfi szerelmes csókot vált az utcán, az nagy figyelmet kelt. Az, ha egy Husák–Brezsnyev féle puszit adunk egymásnak, teljesen rendben van. Ez igazából a barátság egy nonverbális kifejezése. Egy erotikus csók viszont sokakat provokálna.

Fotó N – Vladimír Šimíček

Az áldozatok mindkét esetben megerősítették, hogy csak egy halvány csókot váltottak, nem a szerelem kifejezéséről volt szó.

Az elkövető egy halvány csókba is beleláthatja a szerelmes csókot. Ez egy jelentős szexuális másság, amivel valaki nem tud megbékélni. Leggyakoribb indítékként a sajat homoszexuális tendenciák tagadása jut eszembe. Ha nem tudok velük megbékélni, el akarom őket tolni, ki akarom őket törölni, ennek eszközéül pedig az agressziót és az erőszakot választom.

Ez azonban azt jelentené, hogy Szlovákiában nagyon sok embernek vannak elnyomott homoszexuális vágyai. Tényleg ez lenne az egyetlen magyarázat?

Úgy gondolom, hogy valóban sok embernek lehetnek ilyen tendenciái. A szexualitás egy erős motivációs erő. Még a heteroszexualitás sem betonbiztos. Már a negyvenes években felállították a szexualitás egytől hétig terjedő skáláját. Az egyes a heteroszexualitás pólusa, a hetes a homoszexualitásé. A legtöbb ember e között a két pólus között mozog. A társadalom többsége a heteroszexuális pólushoz van közelebb. Viszont a mindenféle homoszexuális vágyat mellőző, tiszta heteroszexualitás nagyon ritka, ebben a szexológusok egyetértenek.

Miben nyilvánulhatnak meg az olyan ember homoszexuális tendenciái, aki azokról addig lehet, hogy nem is tudott?

A teljesen primitív tapasztalat az álom. Az álom a tudatalattink megnyilvánulása, nem tudjuk befolyásolni. Egy heteroszexuális embernek is lehet homoszexuális témájú álma. Sőt ez annyira gyakori, hogy csodálkoznék, ha valaki egyszer azt mondaná nekem, hogy még sosem álmodott ilyet. Nem kell kimondottan az azonos nemű személlyel való szexuális aktusról szólnia, ide tartozhatnak a szexuális, szerelmes, csodáló és baráti közeledések is.

Miről beszélhetünk itt?

Például olyan álomról, amelyben erős pozitív érzést él át egy azonos nemű személy iránt. Feltételezem, hogy ilyen álma mindenkinek volt. Ha nem, akkor arra fogom ösztönözni, hogy eszébe jusson. A legtöbb embernek pedig biztosan volt olyan álma is, ahol különböző testrészek is megjelentek. Egyéb homoszexuális tendenciák pedig a pornográfiában mutatkoznak meg, ahol a kielégülésben az azonos nemű emberek viselkedésének elemei is szerepet játszanak.

Azt mondta, hogy a szexualitás egy nagyon erős motivációs erő. Képes bármire motiválni az embert, beleértve az agresszív viselkedést is?

Valakit igen, valakit nem. Két ember szexualitásának megélése széles skálán mozog, ahogy maga a szexuális viselkedés is. Az agresszivitás egyes elemei anélkül is jelen lehetnek a szexben, hogy patológiáról beszélnénk. A szerelmeskedés során a partnerre izgatólag hathat a csábítás vagy leigázás játéka, miközben azt a másik fél elutasítja, növelve így a szexuális feszültséget.

Kevesebb agresszív reakciót vált ki két nő csókja, mint két férfié?

Mindenképpen. A férfi agresszió sokkal ismertebb, mint a női. A férfi agresszív viselkedés kétségkívül gyakoribb a tesztoszteron férfihormon szintje miatt. A legtöbb férfi számára két nő homoszexuális viselkedése egy olyan inger, ami szexuális izgalmat vált ki.

Miért?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyermeknevelés

LMBT+

Pszichológia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak