Napunk

Szőköl István: December végéig a pedagógusok 70 százaléka elvégzi az oktatási reformmal kapcsolatos első képzéseket

Szőköl István. Fotó - Sz. I. archívuma
Szőköl István. Fotó – Sz. I. archívuma

Szőköl István, az Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet (NIVAM) komáromi központjának vezetője pozitívan értékeli az alapiskolák új Állami Pedagógiai Programjának kidolgozását. Arra buzdítja az alapiskolákat és a pedagógusokat, hogy véleményezzék a program tervezetét, mert nagyon fontos, hogy a gyakorlati tapasztalatok is bekerüljenek a végleges programba.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szőköl István szerint a minisztercsere ellenére az alapiskolák tervezett reformtörekvései kapcsán nincs változás, gőzerővel végzik a pedagógusok felkészítését, illetve tervezik és szervezik azokat a továbbképzéseket, melyek segíthetik a háromciklusú rendszerre való átállást.

Az oktatási minisztérium ütemterve alapján 2026-ban az összes alapiskola átáll a háromciklusú rendszerre az új Állami Pedagógiai Program alapján. Addig különböző képzések segítségével készítik fel a gyakorló pedagógusokat az új rendszerre.

A NIVAM komáromi munkatársai azt tapasztalják, hogy a reformtörekvésekkel azonosulni tud a pedagógustársadalom nagy része, de a gyakorlati megvalósításától sokan tartanak. Számos kérdés ugyan még megválaszolatlan, viszont a tárca és intézményei dolgoznak a felmerülő kérdéseken.

Beszélgetésünkből kiderül:

  • hogyan koordinálják a pedagógusok továbbképzését a NIVAM és a mentorközpontok egymás között,
  • hogyan reagálnak az utóbbi hetekben tapasztalt iskolai agresszióra,
  • mikor és hol tart képzéseket a komáromi központ Közép- és Kelet-Szlovákiában.

Hat hónapja olvadt össze több, az oktatási minisztériumhoz tartozó intézmény, milyen hatással volt mindez a NIVAM komáromi központjára?

Tízre bővült a komáromi iroda munkatársainak a száma, a helyreállítási alapnak köszönhetően hat munkatársat vehettünk fel. Komáromban négy olyan kollégánk van, akik elsősorban a reformmal kapcsolatos teendőket látják el. Továbbképzéseket tartanak az iskolákban a kurrikuláris reformmal kapcsolatban azokról a változásokról, melyek az alapiskolákat érintik, a ciklusokról, a standardokról. Ezek mellett aktualizációs képzéseket is tartanak.

A Regionális Mentorközpont Pedagógusoknak (RCPU) már több járási városban működnek, az oktatási minisztériumhoz tartoznak, munkájukat viszont koordinálni kell.  Kosár Mónika, intézetünk munkatársa a főkoordinátora Pozsony, Nyitra és Nagyszombat megye mentorközpontjainak. Kantár Balázs az ifjúsági szervezetek, az Erasmus-programok és a különböző versenyek szervezéséért felel. Év elején bővülhet a csapatunk egy speciális pedagógussal, aki az alapiskolai inklúzióval fog foglalkozni.

Meghirdették már ezt az állást, van esetleg jelöltjük erre a pozícióra?

Még nem hagyták jóvá a pozícióval kapcsolatos pontos feltételeket, ezért az állást még nem tudtuk meghirdetni. Eddig ugyanis azzal számoltunk, hogy csak speciális pedagógus töltheti be ezt az állást, a jelenlegi információk szerint viszont alsó tagozatos pedagógus is betöltheti ezt a pozíciót. Az állás meghirdetéséhez a pontos kvalifikációs feltételekre várunk, ezt követően meghirdetjük és elkezdjük keresni az új kollégát. Az viszont biztos, hogy speciális pedagógusi végzettséggel kell majd bírnia.

A központ egyik feladata, hogy átadja a pedagógusoknak a reformtörekvésekkel kapcsolatos információkat, illetve felkészítsék őket a változásokra. Mennyi magyar pedagógust sikerült már tájékoztatni a legfontosabb változásokról?

Az oktatási minisztérium azt kérte, hogy december végére a pedagógusok 70 százaléka végezze el a reformmal kapcsolatos első képzéseket. Ezeket a számokat a komáromi központ tartani tudja, hiszen a kollégáim minden nap más-más iskolában tartanak egész napos képzéseket a kurrikuláris reformmal kapcsolatban. Itt főleg a változásokra helyezik a hangsúlyt. Szeretném nyomatékosítani, hogy a reformban tervezett változások mértéke a pedagógusokon, a tanárokon fog múlni.

Tapasztalataik alapján milyen a pedagógusok hozzáállása, véleménye a reformtörekvésekről?

A pedagógusok többsége szükségesnek tartja a reformot, jónak tartják azokat a célokat is, melyeket a reformmal kapcsolatban kitűztek a minisztériumban, de nagyon félnek a gyakorlati megvalósítástól. Tartanak attól, hogyan fognak átállni a gyakorlatban a háromciklusú rendszerre. Hiszen a tervek szerint az első két ciklus az alsó tagozatokat fogja érinteni, az első két ciklus az 1-5. évfolyamokat jelenti.

A nem teljes szervezettségű iskolákban tanító alsó tagozatos pedagógusoknak rengeteg kérdésük van azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogják tanítani az ötödikes diákokat, hiszen erre nincsenek kiképezve.

Számos kérdést kapunk a tudományterületekkel és a tankönyvekkel kapcsolatban is. Ezekre a kérdésekre reagál a minisztérium is, hiszen például a legutóbbi konferencián Branislav Pupala professzor úr már jelezte, hogy az évfolyamoknak szánt tankönyvek helyett, például matematika 1, 2, 3 tankönyvek segítik majd a tanulók képzését. A tankönyvek többsége tudományterületekre orientálódna majd.

Tudnak megfelelően reagálni a pedagógusok kérdéseire?

Mi, a NIVAM komáromi központja és a regionális mentorközpontok közösen segítjük a pedagógusokat a reformtörekvésekre való felkészülésben, illetve azok gyakorlatban való megvalósításában. Mi elsősorban az aktualizációs képzéseken keresztül segítjük a felkészülésüket, a mentorközpont munkatársai viszont a gyakorlatban, az iskolákban, az osztályokban individuálisan segítik a pedagógusokat például abban is, hogy milyen módszereket alkalmazzanak. A központok létrehozásával az volt a minisztérium célja, hogy gördülékennyé tegye az átállást, ennek érdekében természetesen mi is mindent megteszünk.

A NIVAM mellett a mentorközpontok is tarthatnak képzéseket, nyilván koordinálják a munkát, milyen képzéseket terveznek önök januártól?

A mentorközpontok valóban szervezhetnek innovációs képzéseket, de ezek akkreditálása még folyamatban van. Segítség a pedagógusok számára, de a portfóliójukba nem tüntethetik fel ezeket a képzéseket. Mi tanúsítványt, illetve bizonyítványt adunk a képzéseink elvégzését követően.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Oktatás

Pedagógusok

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak