Napunk

Káčer szerint a szlovák állam nem vesz el semmit a Beneš-dekrétumok alapján, Szijjártó ezt nem vitatta

Szijjártó Péter és Rastislav Káčer Pozsonyban. Fotó - TASR
Szijjártó Péter és Rastislav Káčer Pozsonyban. Fotó – TASR

Káčer szerint helytelen értelmezés, hogy a szlovák állam alkalmazza a Beneš-dekrétumokat, bár az igaz, hogy azok a szlovák jogrend részét képezik.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A szlovák állam ma senkitől semmit nem vesz el a Beneš-dekrétumok alapján, jelentette ki újságírói kérdésre reagálva Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel tartott első kétoldalú megbeszélése után Pozsonyban.

A Beneš-dekrétumok témája múlt pénteken merült fel legutóbb, amikor Káčer külön sajtótájékoztatót hívott össze arról, hogy ebben a témában olyannyira eltérő volt a magyar és a szlovák fél álláspontja a kormányközi vegyesbizottságban, hogy nem fogadták el az üléssorozat jegyzőkönyvét sem.

Káčer akkor elmondta, a szlovák fél nem akart erről a témáról tárgyalni a vegyesbizottságban, a magyar fél viszont enélkül nem akarta aláírni a jegyzőkönyvet. A szlovák külügyminiszter azt is kijelentette, ő a maga részéről azon lesz, hogy ennek ellenére az illetékes szlovák minisztériumok végrehajtsák azokat az intézkedéseket, amelyekről megegyeztek.

Szijjártó Péter Pozsonyban elmondta, a vegyesbizottság társelnökei hamarosan találkoznak, hogy megnézzék, hogy a még nyitott kérdéseket meg tudják-e oldani a vegyesbizottság keretében, “vagy lezárjuk az üléssorozat jegyzőkönyvét, és ennek megfelelően haladunk tovább”. Szijjártó a Beneš-dekrétumok ügyét konkrétan nem említette meg.

Káčer: a dekrétumokat nem alkalmazzuk

Káčer a Szijjártóval közös sajtótájékoztatón kifejtette álláspontját a Beneš-dekrétumok témájában azzal kapcsolatban, miért hivatkozik a Szlovák Földalap ezekre a második világháború utáni dokumentumokra a D4-es pozsonyi körgyűrű alatti telkek kisajátításakor, amiről az Új Szó számolt be néhány éve.

Káčer szerint az állam mindössze felvásárolja a sztráda alatti telkeket, ami miatt néhány állampolgár beperelte a Szlovák Földalapot. “Polgár jogi perek zajlanak, amelyekben a bíróság vizsgálja a tulajdonviszonyokat, visszamenőlegesen is, mivel a kommunizmus idején számos hiba akadt a kataszterben, és különböző spekulatív vagyonátruházások történtek. Azok részéről, akik tudták, hogy sztráda fog épülni, sok vitatható tulajdonjogi kérdés merül fel. Ma az állam nem alkalmazza a Beneš-dekrétumokat, az államnak ehhez abszolút semmi köze” – magyarázta Káčer.

A bíróságokra hagyják a dolgot

Az állam nem avatkozik be a folyamatban levő polgári jogi perekbe, tette hozzá a miniszter.

A valóságban egyébként a szlovák állam húzta elő a Beneš-dekrétumokat abban a konkrét ügyben, amely az Emberi Jogok Európai Bíróságára is eljutott – Bosits Miklós magyar állampolgár bártfai erdeinek az ügyében, ahol az Állami Erdészet indított pert, majd a Jaromír Čižnár vezette főügyészség vetette fel, hogy Bosits birtokát el kellett volna kobozni a Beneš-dekrétumok alapján, és ha ez a háború után elmaradt, attól még a birtok nem az övé. Az ügyészségnek ezt a lépését a strasbourgi bíróság jogellenesnek találta.

Az Új Szó szerint a Szlovák Földalap is hasonlóan járt el a D4-es alatt található telkek esetében, ahogy a főügyészség Bosits kapcsán.

Azt ugyanakkor Káčer is elismerte, hogy a dekrétumok a szlovák jogrend részét képezik. Az állam szerinte nem fog beleavatkozni, hogyan járnak el a bíróságok ezzel kapcsolatban, mert ezt egy jogállamban nem is lehet megtenni.

Ami pedig a dekrétumokat “mint olyanokat” illeti, a szlovák álláspont változatlan, tette hozzá Káčer – vagyis Pozsony nem akarja megnyitni ezt a kérdést.

Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón nem szól hozzá ehhez a témához.

A magyar és a szlovák delegáció tárgyalása Pozsonyban. Fotó – TASR

Mi lesz az uniós pénzekkel?

A magyar külügyminiszter alighanem azért is hallgatott mélyen a Beneš-dekrétumok ügyében, mert a magyar kormány jelenleg nem keresi a konfliktust Szlovákiával.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Beneš-dekrétumok

Kisebbségek

Külügyminisztérium

Rastislav Káčer

Szankciók

Szijjártó Péter

Szlovák–magyar kapcsolatok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hivatalos látogatásra érkezik kedden Szlovákiába Alexander Van der Bellen osztrák államfő, aki Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnökkel főként az Ukrajnában zajló háborúról tágyal majd. Ez lesz Van der Bellen első hivatalos látogatása az újraválasztása után.

Megszületett a megállapodás a kormánnyal, a rendelőintézetek 283 millió euróval többet kapnak, mint a tavalyi évben. “A megállapodás azt jelenti, hogy nem vezetnek be illetéket” – mondta Eduard Heger megbízott kormányfő.