Napunk

Szlovák–magyar összefogás is segített a bezárás fenyegette komáromi Maticán

Jozef Černek. Fotó N - Tomáš Hrivňák
Jozef Černek. Fotó N – Tomáš Hrivňák

A megugrott rezsiszámlák miatt az összeomlás szélére került a Matica slovenská komáromi szervezete, amelyet magyar segítséggel is sikerült egyelőre életben tartani.

Jozef Černek, a komáromi Matica slovenská kulturális szervezet igazgatója október 4-én tett közzé egy videót a Facebook oldalán, melyben bejelentette, hogy az év végén befejezik tevékenységüket, mert az elszállt energiaárak miatt ellehetetlenült a működésük.

A komáromi kulturális szervezet már tavasszal is elkeserítő helyzetbe került, amikor a havi gázszámlájuk 107 százalékkal ugrott meg, 1800 euróról 3773-ra. A Matica-székház épülete elég nagy, ezért nemcsak kulturális szervezetnek ad otthont, hanem több bérlőnek is helyet ad: az épületben egyebek mellett ügyvédi iroda, étterem, kávézó és játékterem is megtalálható.

Nem tudták tartani az iramot az árakkal

Tavasszal úgy reagáltak Černekék az új gázszámlára, hogy bérleti díjat emeltek, aminek következtében kisebb bérlőket veszítettek. Az előadásokból és támogatásokból befolyt bevétel, kb. 10 000 euró pedig a rezsiszámla kifizetésére ment. Úgy gondolták, valahogy kihúzzák a fűtési szezont – a színházi teremben kikapcsolták a fűtést.

Az igazgatót október elsején érte az újabb sokk, amikor megkapták a gázszámlát, melyen 7 547 euró virított, a tavaszinál 320 százalékkal magasabb összeg. Ez azt jelentette, hogy az a pénz, amit a teljes fűtési szezonra gyűjtöttek, másfél hónapra elég.

Ilyen előzmények után jelent meg az igazgató szívfacsaró videója, melyben bejelentette, hogy 18 év után, 2022 decemberében befejezik a tevékenységüket. Jozef Černek október óta azért küzd, hogy valamilyen módon megmentse a komáromi Maticát, a Dramaťák és a Rebeli társulatokat.

Jozef Černek sokat tett azért, hogy a komáromi Matica megszabaduljon azoktól a stigmáktól, amelyek alapján egy-egy Matica-szervezetet beskatulyáznak. Igyekezett színvonalas előadásokat összehozni, és egy nyitott, befogadó kulturális szervezetet működtetni.

Jozef Černek. Fotó – J. Č. archívuma

Magyarok is segítettek

A hír, hogy mekkora bajban van a város egyik meghatározó kulturális szervezete, többeket arra késztetett, hogy segítsenek. Ehhez az is kellett, hogy a komáromi Maticában tartott előadások a városban népszerűek voltak, és magyarok és szlovákok is elismerték az épület falai közt folyó munkát.

A szervezet megmentésére transzparens számlát nyitottak, így bárki adakozhat, aki hozzá szeretne járulni ahhoz, hogy megmeneküljenek a a Dramaťák és a Rebeli társulatok.

Maga az ötlet magyaroktól származott, és az adakozók között is rengeteg magyart találunk. Sőt, egy magyar jótékonysági előadást is tartottak november 25-én a Maticában. A The Art művészeti ügynökség és a Pozsonyi Színművészeti Egyetem közös előadását, a Komámasszony, hol a stukker?-t mutatták be. A teljes bevételt felajánlották a két bajba jutott társulatnak. Jozef Černek igazgatótól megtudtuk, hogy 1 300 euró gyűlt össze az esten.

November 30-án közzétett az igazgató egy új videót, amelyben arról számolt be, hogy megjelent a fény az alagút végén, és talán a 2023-as fűtési szezon végéig megmenekülhetnek. A kulturális minisztérium megspórolta azt a pénzt, ami a megemelt gázszámla kiegyenlítéséhez szükséges, plusz az összegyűlt adományokkal és szponzori támogatással egy kis időt nyernek a szervezetnek, amíg rendszerszintű megoldást találnak.

Kreatív, baráti társaság

„Nagyon fura érzés, hogy pont akkor kerültünk közel a megszűnéshez, amikor a legsikeresebbek vagyunk. Állami segítség nélkül átvészeltük a Covidot, profi színházat alapítottunk, a Rebeli társulat rengeteg felkérést kap. Működésünk 18 éve alatt sikerült egy nagyon kreatív csapatot létrehoznunk, amely nagyon erős baráti kapcsolatokon alapul” – meséli az igazgató a Napunknak.

A Rebeli társulat 52 tagból áll, a zömét végzős egyetemisták alkotják, valamint a 17 évestől 23 évesig terjedő korosztályból van még sok fiatal, de az idősebb generációkból is találunk egy-egy képviselőt. A legidősebb tag már hetven is elmúlt, de az igazgató szerint még senki sem kérdezte meg tőle, hogy mikor született.

Nagyon sokan már elköltöztek Komáromból, vagy más városokban, elsősorban Pozsonyban tanulnak. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan lehet működtetni egy ennyire szétszórt társulatot.

„Viszonylag könnyen találtunk a működésünkhöz egy olyan formát, ami bevált, de ehhez az kell, hogy mindenki élvezi, amit csinál, és örömét leli benne. Megegyeztünk, hogy nem vállaljuk túl magunkat, nagyjából 20 előadást tervezünk, a próbákra pedig mindig találunk időt. Úgy dolgozunk, mint a profi társulatok, készítünk egy féléves vagy éves tervet, amihez aztán tartjuk magunkat. Azokkal, akik Komáromban élnek, hétköznap is dolgozunk, de a munka nagy részét hétvégi találkozók során végezzük el. Kb. 30–35 hétvégét együtt töltünk, tényleg egy második családként funkcionálunk” – mondja Černek.

Tajná láska – Titkos szerelem előadás, melynek magyar nyelvű részei is vannak. Fotó – J. Č. archívuma

Állam kontra Matica

Az elkeseredett igazgató minden követ megmozgatott, hogy megmentse a helyi kulturális szervezetet és a társulatokat.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Komárom

Kultúra

Kulturális minisztérium

Matica slovenská

Szlovák–magyar kapcsolatok

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak