Napunk

Napunk newsfilter: Sulík rátette az ujját a nagy piros gombra

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Az SaS utolsó utáni esélyt adott Hegernek. 2. Haščákot kísérti a Gorilla. 3. A tanárok behívták Pintér Sándorék blöffjét.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Az SaS még egyszer, utoljára próbára teszi Hegert

Igor Matovič szerdán iszonyatos vereséget szenvedett a parlamentben – hiába tombolt eszeveszetten, és próbálta megtorpedózni a saját javaslatát, a törvényhozás jóváhagyta az orvosok béremelését. S lőn este és reggel, beköszöntött a csütörtök. Az SaS pedig a piros gombra helyezte az ujját, mert úgy érzi, eljött az idő – bizalmatlansági indítványt nyújt be a Heger-kormány ellen.

Csütörtökön szavazott a parlament a Robert Mikulec belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványról – mivel ez már nyolcadszor történt meg, és most sem sikerült leváltani a minisztert, nem is ez a hír. S nem is az, hogy most már csak öt szavazat hiányzott ahhoz, hogy távozzon, és hogy elég lett volna, ha néhány SaS-es képviselő rosszul ébred reggel.

A valódi hír az, hogy Mikuleccel az SaS megmutatta, hogy a kés ott van a Heger-kormány torkán, és nincs tovább, elég volt a játékokból. S itt az ideje, hogy Heger is tudatosítsa mindezt, mert továbbra is úgy tűnik, fogalma sincs, merre van észak.

Ha Hegerben maradt volna legalább egy atomnyi küzdeni vágyás vagy felelősségteljes hozzáállás, Matovičot abban a percben vágja ki a kormányból, amikor az utolsó pillanatban megpróbálta elsüllyeszteni az orvosok és a kormány közti megegyezést.

Matovič az egész tárgyalási folyamat alatt rombolt és tombolt, úgy viselkedett, mintha az egész rajta múlna, páváskodott, pöffeszkedett, és saját sértett egója miatt nem átallotta volna veszélybe sodorni az egész egészségügyet, és mindannyiunk egészségét.

Mintha egy másik bolygón élne, és elfogytak rá a szavak, hiszen féktelen tombolásában végül komikus módon még saját magára is megharagudott. De Hegernek még ez sem volt elég, hogy észrevegye, elütötte a tizenkettőt a toronyóra. Hegernek talán még az se tűnne fel, hogy Matovič kezében egy lángszóróval, griffháton érkezne a következő kormányülésre, csak bölcsen mosolyogna, és bizonygatná, hogy mindent kézben tart.

Csakhogy az SaS-nek itt és most lett elege. Ahogy az ország nagy részének is. Most jött el az ideje annak, hogy leteszteljék, mit bír el a kisebbségi kormánykoalíció. Sulíkék tehát rátették az ujjukat a Kormánydöntés Nagy Piros Gombjára, és várják, hogy mi fog történni.

De nem történik semmi. Heger kiállt a kamerák elé, és azt mondta: nem érti, hogy válhatott Sulíkból három hónap alatt konstruktív ellenzékiből kormánydöntő, de reméli, hogy visszatér a helyes útra. Oszoljunk kérem, nincs itt semmi látnivaló.

Pedig Heger most kapta meg az utolsó utáni esélyét arra, hogy cselekedjen. Ha a parlament bizalmatlanságot szavaz a kormánynak, három lehetőség marad: új koalíció jön létre, szakértői kormány alakul, vagy új választásokra kerül sor.

A rendkívüli ülést hét napon belül kell összehívni, és az országnak még mindig nincs költségvetése a jövő évre. A koalíción belül egyre nagyobb a káosz, a Za ľudí és az OĽaNO egy része lázong, a Sme rodinának teljesen mindegy az egész helyzet, Robert Fico pedig dörzsöli a kezét.

Hegernek egymillió és egy oka lenne arra, hogy lépjen, és végre beismerje: Matovičon áll vagy bukik ennek az egész történetnek a vége. De nincs bátorsága kitenni őt a kormányból, inkább vele együtt bukik, bizonyítva, hogy Szlovákiában a politikai kultúra a galambbal sakkozás szintjére ért.

Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a rendkívüli ülésen bukik-e a kormány. De itt az advent, ami elvileg az önvizsgálat, az elmélyülés és a csodavárás időszaka. Hegeréktől nem lehet elvárni sem az önvizsgálatot, sem az elmélyülést, szóval mi, e szép ország állampolgárai majd várjuk a csodát helyettük is.


2. Haščák nem alhat nyugodtan

Jaroslav Haščákért, a Penta egykori mindenható uráért újra kinyúlt a Gorilla mancsa a ködből. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) ugyanis pénzmosással és bűnszervezet alapításával vádolta meg.

Folytatódik tehát a vesszőfutás. Még ha olykor úgy éreztük is, hogy a Gorillára már végleg keresztet vethetünk. Legutóbb ugyanis a bűnüldöző szervek nagyon csúnyán befürödtek, mikor Haščákra vetették magukat. Hiszen ugyan nagyot szólt, mikor napra pontosan két éve maszkos kommandósok nyüzsögtek a Penta székházában, és az is, mikor Haščáknak előzetesben kellett töltenie a karácsonyt. De az egész ügy összeomlott, és az államnak szégyenszemre bocsánatot kellett kérnie a Penta alapítójától.

Az a történet nem magáról a Gorilla-ügyről, hanem a hangfelvétellel való üzletelésről szólt. Most azonban nem mellékvágányon halad az ügy: a NAKA ugyanis Haščák mellett a többi főszereplőt, Jirko Malchárek egykori gazdasági minisztert és Anna Bubeníkovát, a Nemzeti Vagyonalap volt főnökét is megvádolta. Ők ugyanis állítólag Haščák bábjai voltak.

Pontosan részleteket még nem tudni arról, milyen ügyekről van szó, ám a központban valószínűleg

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Igor Matovič

Kormányválság

Napunk newsfilter

Pedagógusok

Richard Sulík

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak