Napunk

A gáz és a fűtés ára 15 százalékkal emelkedik jövőre a háztartások számára a kormány szerint. Az áramért ugyanannyit fizetünk, mint eddig

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A kormány csütörtökön bejelentette a jövő évi energiaárakat a háztartások számára. Az összes illetékkel együtt a háztartásoknak nem kellene több mint 15 százalékkal többet fizetniük, mint idén. A maximum 15 százalékos emelkedés a távfűtés esetében is érvényes. Az áram ára ugyanolyan marad, mint idén. Ebben a pillanatban még nem világos, hogy a megnevezett százalékok csak az alapegység árára, vagy az összes tételre érvényesek.

Az állam beavatkozása nélkül az áram 380 százalékkal, a gáz 225 százalékkal, a fűtés 80 százalékkal drágult volna, számolták ki a kormány képviselői a csütörtöki tárgyaláson. Eduard Heger kormányfő szerint a háztartások összesen 6 milliárd eurót spórolnak majd az intézkedéseknek köszönhetően, ami 3 000 euró egy háztartásra.

Az állam azonban eurómilliárdokat költ az intézkedésekre. Az ársapkát egy krízisregulációs intézmény bevezetésének köszönhetően vezetheti be. A kormány ezzel átveszi az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) feladatát, mely minden évben meghatározza a szabályozott árakat. A jövő évre azonban a gazdasági minisztérium határozza meg őket, és a kormány kompenzálja az árkülönbségeket a szolgáltatók számára. A háztartásoknak nem kell a kedvezőbb árakért csinálniuk semmit, az árakat automatikusan megkapják.

Mennyivel fizet többet egy háztartás

A kormány négy példával modellezte a háztartásokat, attól függően, mivel fűtenek.

  • A 800 ezer háztartás számára, mely központi fűtést használ, a feltételezett havi energiaár-növekedés  12 euró lesz;
  • A 400 ezer ház, amely gázzal fűt és melegíti a vizet, 19 eurós emelkedést tapasztal;
  • A nagyjából 100 ezer lakás, mely gázzal fűt és melegíti a vizet,

    Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Földgáz

Fűtés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak