Napunk

„Sajnáljuk, jelenleg elfogyott!” Van olyan komáromi benzinkút, ahol csak 11-ig lehet tankolni, keleten sem jobb a helyzet

A szebb napokat is látott komáromi benzinkút, ahol tavaly ilyenkor még sorban álltak a (főleg szlovák rendszámú) kocsik az olcsó benzinért, most kong az ürességtől. Fotó - Napunk
A szebb napokat is látott komáromi benzinkút, ahol tavaly ilyenkor még sorban álltak a (főleg szlovák rendszámú) kocsik az olcsó benzinért, most kong az ürességtől. Fotó – Napunk

A Magyarországon egyre drasztikusabb üzemanyaghiány Szlovákiában egyelőre nem érezteti a hatását. A magyar–szlovák határ mentén működő benzinkutak közül azonban van egy pár, amely már nem tudja kiszolgálni a vevőket, és a szakadék szélére került.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Amint arról a Napunk is beszámolt, a magyarországi Mol benzinkutak 20 százalékánál, vagyis 70-100 töltőállomáson jelentkezett benzinhiány a héten. A vállalat szerint csak részleges, néhány órás kiesések fordultak elő.

Ennél azonban nagyobb gond is van: a Mol már második hete nem szállít üzemanyagot (sem benzint, sem gázolajat) több száz független, illetve kisebb, vidéki benzinkútnak. A Portfolio szerint a kiesések 500 benzinkutat is érinthetnek országszerte.

A rendkívüli kihívások rendkívüli intézkedéseket követelnek

Megkerestük a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft olaj- és gázipari vállalat sajtóosztályát, hogy reagáljon a kialakult helyzetre. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a szlovákiai üzemanyag-ellátásra hatással lehetnek-e a Magyarországon jelentkező problémák.

Tatiana Novotná szóvivő a válaszában leszögezte: a Slovnaft-benzinkutak, valamint a Slovnaft társaság nagykereskedelmi partnereinek ellátása folyamatos és zökkenőmentes.

Mellékelte a Mol hivatalos állásfoglalásának szlovák nyelvű változatát is. A magyar multinacionális vállalat a nehézségeket részben azzal magyarázza, hogy az egy évvel ezelőttihez képest másfélszeresére nőtt a kereslet. A másik ok, hogy az ársapka miatt megszűnt az import, a Mol százhalombattai finomítója, amely egy kisebb baleset miatt még mindig csökkentett kapacitással működik, pedig nem győzi ellátni az egész országot. Az olajtársaságnak pillanatnyilag a piac több mint 80 százalékát kell kiszolgálnia.

A Slovnaft-benzinkutak ellátása zökkenőmentes. Fotó – Slovnaft

“Ha a kereslet nem lépné túl a korábbi években tapasztalt szintet, és nem lenne importhiány, a korlátozások még a jelenlegi csökkentett termelési volumen mellett sem lennének indokoltak. A rendkívüli kihívások rendkívüli intézkedéseket követelnek” – olvasható az olajvállalat állásfoglalásában, amely többször is hangsúlyozza: a Mol továbbra is elkötelezett amellett, hogy garantálja a biztonságos magyarországi üzemanyag-ellátást.

Éppen ezzel indokolja a független kiskereskedelmi partnerek ellátásának felfüggesztésére vonatkozó döntést. A Mol célja optimalizálni az egész országban az üzemanyaghoz való hozzáférést. Ez konkrétan azt jelenti, hogy minden magyar sofőrnek biztosítani kell a lehetőséget, hogy a lakhelyétől legfeljebb 30 kilométeren belül tankolhasson. “A Mol összes benzinkútja üzemel, a tartálykocsik folyamatosan szállítják az üzemanyagot, hogy biztosítsák az ellátást Magyarország egész területén” – szögezi le a nyilatkozat.

Az üzemanyag-ellátás átmeneti leállítása a Mol szerint az összes magyarországi töltőállomás tíz százalékát érinti, összesen 194 partnert. “Az ezen partnerek által a Moltól vásárolt összmennyiség a teljes magyarországi értékesítési piacnak mindössze 2,5%-át tette ki” – állítja az olajvállalat, amely azt ígéri, hogy heti rendszerességgel felül fogja vizsgálni az ellátás felfüggesztéséről szóló jelenlegi intézkedést.

Kihalt a benzinkút, ahol tavaly ilyenkor még sorba kellett állni az olcsó benzinért

Megnéztük, mi a helyzet néhány szlovák–magyar határ menti töltőállomáson, van-e elég benzin, illetve előfordult-e az utóbbi napokban átmeneti kiesés.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Árstop

Benzinár

Üzemanyag

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A Zsolnai Járási Hivatal felszólította az embereket, hogy ha nem fontos, ne hagyják el az otthonaikat, és ne utazzanak autóval Észak-Szlovákiába. A belügy szerint így az utak felszabadulnak a bevetett technikai eszközök számára. (dennikn)

Nyolc autó ütközött össze a D1-es autópályán a Poprádtól Eperjes felé tartó irányban. A rossz látási körülmények, az erős szél és sűrű havazás miatt több utat lezártak a Tátra alatt, beleértve az I/18-ast Poprád és Szepesjánosfalva között. (tasr)

Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén – derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból. (mti)

Liptóújvárban (Liptovský Hrádok) is rendkívüli helyzetet hirdettek ki a hóesés miatt. A településen 40-50 centi hó esett és már nem képesek járhatóvá tenni az utakat – tudatta a város a honlapján. (tasr)

Az időjárás a vonatközlekedést is befolyásolja, a sínekre esett fák miatt több járatot töröltek – tudatta a Szlovák Vasúttársaság a közösségi hálón.

A hétvégi politikai vitaműsorok vendégei:

  • Szombat:
  • 12:10, RTVS, Sobotné dialógy: Milan Krajniak (Sme rodina), Erik Tomáš (Hlas)
  • Vasárnap:
  • 11:00, TA3, V politike: Juraj Krúpa (SaS), Denisa Saková (Hlas)
  • 11:55, RTVS, O 5 minút 12: Michal Šípoš (OĽaNO), Branislav Gröhling (SaS)
  • 13:00, Markíza, Na telo: Juraj Šeliga (Za ľudí), Robert Kaliňák (Smer)