Napunk

„Sajnáljuk, jelenleg elfogyott!” Van olyan komáromi benzinkút, ahol csak 11-ig lehet tankolni, keleten sem jobb a helyzet

A szebb napokat is látott komáromi benzinkút, ahol tavaly ilyenkor még sorban álltak a (főleg szlovák rendszámú) kocsik az olcsó benzinért, most kong az ürességtől. Fotó - Napunk
A szebb napokat is látott komáromi benzinkút, ahol tavaly ilyenkor még sorban álltak a (főleg szlovák rendszámú) kocsik az olcsó benzinért, most kong az ürességtől. Fotó – Napunk

A Magyarországon egyre drasztikusabb üzemanyaghiány Szlovákiában egyelőre nem érezteti a hatását. A magyar–szlovák határ mentén működő benzinkutak közül azonban van egy pár, amely már nem tudja kiszolgálni a vevőket, és a szakadék szélére került.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Amint arról a Napunk is beszámolt, a magyarországi Mol benzinkutak 20 százalékánál, vagyis 70-100 töltőállomáson jelentkezett benzinhiány a héten. A vállalat szerint csak részleges, néhány órás kiesések fordultak elő.

Ennél azonban nagyobb gond is van: a Mol már második hete nem szállít üzemanyagot (sem benzint, sem gázolajat) több száz független, illetve kisebb, vidéki benzinkútnak. A Portfolio szerint a kiesések 500 benzinkutat is érinthetnek országszerte.

A rendkívüli kihívások rendkívüli intézkedéseket követelnek

Megkerestük a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft olaj- és gázipari vállalat sajtóosztályát, hogy reagáljon a kialakult helyzetre. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a szlovákiai üzemanyag-ellátásra hatással lehetnek-e a Magyarországon jelentkező problémák.

Tatiana Novotná szóvivő a válaszában leszögezte: a Slovnaft-benzinkutak, valamint a Slovnaft társaság nagykereskedelmi partnereinek ellátása folyamatos és zökkenőmentes.

Mellékelte a Mol hivatalos állásfoglalásának szlovák nyelvű változatát is. A magyar multinacionális vállalat a nehézségeket részben azzal magyarázza, hogy az egy évvel ezelőttihez képest másfélszeresére nőtt a kereslet. A másik ok, hogy az ársapka miatt megszűnt az import, a Mol százhalombattai finomítója, amely egy kisebb baleset miatt még mindig csökkentett kapacitással működik, pedig nem győzi ellátni az egész országot. Az olajtársaságnak pillanatnyilag a piac több mint 80 százalékát kell kiszolgálnia.

A Slovnaft-benzinkutak ellátása zökkenőmentes. Fotó – Slovnaft

„Ha a kereslet nem lépné túl a korábbi években tapasztalt szintet, és nem lenne importhiány, a korlátozások még a jelenlegi csökkentett termelési volumen mellett sem lennének indokoltak. A rendkívüli kihívások rendkívüli intézkedéseket követelnek” – olvasható az olajvállalat állásfoglalásában, amely többször is hangsúlyozza: a Mol továbbra is elkötelezett amellett, hogy garantálja a biztonságos magyarországi üzemanyag-ellátást.

Éppen ezzel indokolja a független kiskereskedelmi partnerek ellátásának felfüggesztésére vonatkozó döntést. A Mol célja optimalizálni az egész országban az üzemanyaghoz való hozzáférést. Ez konkrétan azt jelenti, hogy minden magyar sofőrnek biztosítani kell a lehetőséget, hogy a lakhelyétől legfeljebb 30 kilométeren belül tankolhasson. „A Mol összes benzinkútja üzemel, a tartálykocsik folyamatosan szállítják az üzemanyagot, hogy biztosítsák az ellátást Magyarország egész területén” – szögezi le a nyilatkozat.

Az üzemanyag-ellátás átmeneti leállítása a Mol szerint az összes magyarországi töltőállomás tíz százalékát érinti, összesen 194 partnert. „Az ezen partnerek által a Moltól vásárolt összmennyiség a teljes magyarországi értékesítési piacnak mindössze 2,5%-át tette ki” – állítja az olajvállalat, amely azt ígéri, hogy heti rendszerességgel felül fogja vizsgálni az ellátás felfüggesztéséről szóló jelenlegi intézkedést.

Kihalt a benzinkút, ahol tavaly ilyenkor még sorba kellett állni az olcsó benzinért

Megnéztük, mi a helyzet néhány szlovák–magyar határ menti töltőállomáson, van-e elég benzin, illetve előfordult-e az utóbbi napokban átmeneti kiesés.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Árstop

Benzinár

Üzemanyag

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak