Napunk

Napunk newsfilter: Az egészségügy megmenekült az összeomlástól, de Matovičtól még nem

A kormány és az orvosszakszervezet aláírja a memorandumot. Fotó - TASR
A kormány és az orvosszakszervezet aláírja a memorandumot. Fotó – TASR

1. Az orvosok többet keresnek majd, Matovičban Dr. Jekyll felülkerekedett Mr. Hyde-on. 2. Magyar uniós támogatások: majd később, talán. 3. Öt év után új büntetőeljárás indul az elrabolt vietnámi üzletember ügyében.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Az orvosok többet keresnek majd, Matovičban Dr. Jekyll felülkerekedett Mr. Hyde-on 

A kormány memorandumot írt alá az orvosszakszervezettel. A memorandum megoldást kínál az orvosok problémáira. A parlament közben arról is döntött, hogy megemeli az orvosok bérét, a 139 jelen lévő képviselőből 138 megszavazta az emelést.

Aztán jött Matovič, aki ismét bebizonyította, hogy ő nem növeli a káoszt, hanem ő maga a káosz.

Last minute egyezség. Egészen az utolsó pillanatig kellett várni az egyezségre a kormány és az orvosszakszervezet között. Szerda éjjel járt le a felmondási ideje annak a kb. 2100 orvosnak, akik azzal fenyegettek, hogy ha nem teljesítik a követeléseiket, akkor elhagyják a kórházakat. Ezzel sok helyen veszélybe került volna az orvosi ellátás, műtéteket kellett volna elhalasztani stb.

Nem volt egyszerű helyzetben az orvosszakszervezettel szombaton egyezséget kötő kormány, mert nem tudták eldönteni, miképpen lehet a parlamenten a legegyszerűbben keresztülvinni az orvosok bérének rendezését. Végül a gyorsított eljárás mellett döntöttek.

Heger miniszterelnök a szavazás előtt úgy nyilatkozott, hogy megbeszélte a köztársasági elnökkel, amennyiben sikerül a törvényt elfogadni, akkor azonnal aláírja, hogy gyorsan hatályba lépjen.

Matovič a saját ellenzéke. Mialatt a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter az orvosok tömeges felmondása előtti órákban azon dolgozott, hogy mentse a helyzetet, amit egyébként már a hónapokig elhúzódó tárgyalások egy korábbi szakaszában meg kellett volna oldani, jött Igor Matovič pénzügyminiszter, és ledobta az atombombáját.

Matovič kijelentette, hogy nem lenne igazságos, ha az orvosok béremelését megszavazná a parlament, mivel a beterjesztett javaslat nem tesz különbséget tisztességes és korrupt orvosok között. Az orvosszakszervezet vezetőit pedig hiénáknak és zsarolóknak nevezte.

Tehát a kormány tagja, a legnagyobb kormánypárt vezetője, az, aki a tárgyalásokat az utolsó pillanatig vezette, hirtelen azt mondja a parlamentben, a célegyenesben, hogy nem jó ötlet ebben a formában jóváhagyni az orvosok béremelését. Matovič elhatárolódik Matovičtól, előbb-utóbb hazugsággal, korrupcióval vádolja meg, ő lesz a vádló és a vádlott, az alfa és az ómega – a kör bezárul.


2. Magyar uniós támogatások: majd később, talán

Az Európai Bizottság mai bejelentését úgy lehetne tömören összefoglalni, hogy az egyik kezével megsimogatta, a másikkal megfenyítette Magyarországot.

7,5 milliárd eurónyi Magyarországnak szánt felzárkóztatási támogatás felfüggesztését javasolta a Tanácsnak a mai sajtótájékoztatóján a Bizottság. Röviden azért, mert nincs garancia arra, hogy a magyar kormány ezt a pénzt úgy költi el, hogy közben egy része ne a „haveri körnél” kössön ki. Arról, hogy végleg elzárul-e a pénzcsap, a tagállamok kormányai dönthetnek – valamikor decemberben.

Precedens nélküli szigorról van szó az EU-ban. Korábban egyetlen tagország esetében sem merült fel, hogy ilyen szinten meg kelljen védeni az uniós adófizetők pénzét. Magyarország nem teljesítette kellő mértékben a jogállamisági eljárás keretében a vállalásait. Johannes Hahn költségvetési biztos úgy fogalmazott, hogy nem tűntek el az uniós költségvetési kockázatok.

Hahn elismerte, hogy több területen is történt előrelépés, ugyanakkor az újonnan kreált Integritás Hatóság jogkörei, a vagyonbevallási rendszer és az ügyészi döntések bírósági megtámadhatósága olyan gyengeségek, amelyek nélkül nincsenek meg a jogállamisági garanciák.

A jó hír a helyreállítási alapot érinti. Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök bejelentette, hogy a Bizottság elfogadta a magyar helyreállítási programot. Ahhoz, hogy ebből a programból le tudjon Magyarország forrásokat hívni, 27 szupermérföldkő teljesítésére van szükség. A végső szó itt is a tagállami minisztereké.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Európai Unió

Hamran István

Igor Matovič

Magyarország

Napunk newsfilter

Robert Kaliňák

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre