Napunk

Napunk newsfilter: Čaputová keményen kritizálta Szlovákiát, de közben Magyarországon köszönt be a Mad Max világa

Fotó - TASR
Fotó – TASR

1. Eddigi legkritikusabb évértékelő beszédét tartotta meg a parlamentben az államfő. 2. Žilinka leállította a Ficóék elleni eljárást a 363-assal. 3. Magyarországon az árstop miatt hiány van az üzemanyagból és a cukorból is.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Čaputová: ez így nem mehet tovább

Harmadik alkalommal tartott évértékelő beszédet Zuzana Čaputová a parlamentben, és egybehangzó vélemények szerint ez volt a legkritikusabb megnyilvánulása az eddigiek közül. Erre ő maga is figyelmeztetett a beszéde elején, de rögtön hozzátette, hogy a kritika célja az, hogy a társadalom képes legyen továbblendülni a jelenlegi pozícióból.

Az államfőt gyakran éri az a vád, hogy óvatosan fogalmaz, nem hajlandó nevén nevezni a problémákat, túlságosan visszafogottan nyilatkozik – nos, ezúttal Čaputová megmutatta, hogy ha akar, akkor ő is oda tud csapni az asztalra. Mindezt ráadásul kulturáltan, logikusan felépítve, és a valóságból, nem fantazmagóriákból kiindulva tette, ami manapság kivételes ritkaságnak számít, nemcsak a szlovákiai, de úgy általában a politikai nyilatkozatok között.

Volt azért dicséret is. Bár a kritika nyilvánvalóan túlsúlyban volt, az államfő nem volt igazságtalan Eduard Heger kormányával szemben. Egyrészt elismerte, hogy jelenleg történelmi kihívások korszakát éljük, ami semmilyen kormány életét nem könnyítené meg. Másrészt ahol dicsérni lehetett, ott dicsért: a kormány külpolitikai irányultságát, az Ukrajna melletti kiállást, az elfogadott reformokat a felsőoktatás, az igazságszolgáltatás, a környezetvédelem terén. (A teljes beszédet elolvashatja itt.)

Ugyanakkor leszögezte, hogy a kormány a végtelenségig elhúzza a problémák kezelését, mindent az utolsó pillanatra hagy, és szükségtelenül csinál drámát a legkisebb ügyekből is, mikor az embereknek már így is elég bajuk van az életben. Hiányolta a célzott segítségnyújtást a leginkább rászoruló családok és egyének esetében, és rámutatott, hogy az országban növekszik a szegénység – ami pedig kiváló táptalaj a társadalom radikalizációjához.

Matovič és Fico. Az államfő ugyan egy politikust sem említett név szerint a beszédében mint a kritika ihletőjét, kettőjüket azonban viszonylag könnyen be lehetett azonosítani. Igor Matovič exkormányfő, jelenleg mindenhez is értő miniszter nem volt jelen a beszéd során, így nem láthattuk a reakcióját, mikor Čaputová arról beszélt, hogy szuper, hogy sikerült megegyezni az orvosokkal, de maradt némi rossz szájíz a tárgyalásokat követő hisztéria miatt, és hogy egy rossz orvos miatt még nem kellene elítélni az egész szakmát.

A Smer főnöke, Robert Fico akkor ismerhetett magára, amikor az államfő élesen kritizált “egy ellenzéki pártot”, melynek képviselői a sajtótájékoztatóikon folyamatosan kétségbe vonják a bűnüldöző szervek munkáját, és akik ugyan az Ukrajnában kötendő békéről papolnak, de azt úgy akarják elérni, hogy leállítanák a fegyverszállítmányokat, amivel gyakorlatilag kiszolgáltatnák az áldozatot az agresszornak.

Amikor pedig a gyűlöletbeszéd negatív hatásairól és a társadalmi feszültség növeléséről beszélt Čaputová, Fico és Matovič akár össze is kacsinthattak volna, de ezt a sportot annyian űzik a parlamentben, hogy nem illene csak nekik tulajdonítani a kritikát.

Atombomba a végére. Az államfő a felszólalása végére hagyta a legnagyobb meglepetést, áttételesen ugyanis az előrehozott választások kiírását lengette be. Leszögezte azt, amit a kormánykoalíción kívül mindenki lát ebben az országban: a dolgok nem mehetnek így tovább. Ezt a cirkuszt nem lehet a végtelenségig bírni, és mielőtt beüt a krach, talán jobb lenne újraosztani a lapokat.

A puszta tény, hogy a szavakkal mindig óvatos Čaputová egyáltalán belengeti ezt a lehetőséget a parlament előtt, jelzi, hogy milyen nagy a baj.

Persze ne legyenek illúzióink: az államfő kritikájából mindenki csak azt fogja meghallani, ami az ő érdekeinek megfelel. A smeresek már közölték, hogy Čaputová külföldi érdekeket képvisel, Heger azt hallotta ki, hogy az államfő a jövő évi költségvetés támogatására szólított fel, Matovič pedig bizonyára ellenzéki ügynöknek fogja majd beállítani őt.

Pedig nem: Čaputová világosan látja, hogy a szakadék felé tartunk, és a politikai válság már átcsapott a demokrácia, az intézményekbe vetett hitt válságába. És tudja azt is, amit ezek  a politikusok sosem fognak megérteni: tönkretenni valamit nagyon könnyű lehet, de aztán újra felépíteni sokkal nehezebb lesz.


2. Žilinka felmentette Ficóékat

A mai nap második nagy híre, hogy Maroš Žilinka főügyész meglépte azt, amire a javíthatatlan idealistákon kívül mindenki számított: a 363-as paragrafusra hivatkozva megszüntette a Robert Fico és társai elleni eljárást, mely során az előző garnitúra vezető alakjait bűnszervezet alapításával és működtetésével vádolták. A piszkos munkát Žilinka a helyettesére, Jozef Kanderára bízta, és Kandera a főügyész utasításai szerint járt el.

Formai kifogások. Ficót és Kaliňákot április eleje óta vádolták bűnszervezet alapításával, melynek segítségével likvidálni akarták a politikai ellenfeleiket – Igor Matovičot és Andrej Kiskát –, miközben visszaéltek a hatalmukkal, és felhasználták céljaikra a rendőrséget és a pénzügyőrséget. A gyanú szerint kiépítettek egy rendszert, amely a felszínen egy normálisan működő államszervezetnek tűnt, de egyetlen célja volt: a hatalom megtartása (a szervezet működéséről Marek Vagovič írt egy könyvet, amelyről itt olvasható a recenziónk). Fico és Kaliňák mellett Tibor Gašpar és Norbert Bödör is a gyanúsítottak között szerepelt.

Kandera formai kifogásokkal indokolta az eljárás megszüntetését: kétségbe vonta, hogy Ficóék cselekedetei megfelelnének annak, amit a büntető törvénykönyv bűnszervezetként definiál. Hiányolta az időkorlát kijelölését, vagyis annak meghatározását, mikor voltak a bűnszervezet tagjai, és hogy ki mit csinált.

Az ügy ugyanakkor még nincs lezárva, a nyomozónak újra eljárást kell indítania, vagyis még előfordulhat, hogy Ficóék újra eljárás alá kerülnek, akár még bűnszervezet létrehozása miatt is. Csakhogy Kandera már belengette, hogy az ügyet elvehetik a Speciális Ügyészségtől, és a Pozsonyi Kerületi Ügyészségre bízhatják – amely a Speciális Ügyészséggel szemben közvetlenül a főügyész fennhatósága alá esik.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Árstop

Igor Matovič

Magyarország

Maroš Žilinka

Napunk newsfilter

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre