Napunk

Míg Szlovákiában mérsékelten ösztönzik, Magyarországon ellehetetlenítik az energetikai önellátást

Illusztrációs felvétel - JumpStory
Illusztrációs felvétel – JumpStory

Költséges és körülményes a háztartások megújuló energiaforrásokra való átállása Szlovákiában, de itt legalább középtávon megtérülő beruházásról van szó. Magyarországon a szaldós elszámolás felfüggesztésével a kormány olyan helyzetet teremtett, amelyben egy átlagos háztartásnak már nem éri meg napelemes rendszert telepíteni, mert öt év helyett huszonöt év alatt térülne meg a befektetés – és pont ennyi a mostani panelek átlagos élettartama is.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A cikkben arról is szó lesz, hogy

  • mennyi idő alatt térül meg egy ilyen jellegű befektetés, és mennyivel lesz olcsóbb az áram napelemmel;
  • miért áldozott le Magyarországon a napelemes szektornak;
  • aki olcsóbban szeretne minőségi napelemes rendszert, most lépjen – ma még lehet regisztrálni a Fogyasztóvédelmi Társaság (S. O. S.) kampányába.

 

Az energetikai önellátást, az önálló energiatermelés elterjedését Szlovákiában nemcsak a bonyolult adminisztráció és a szabályok gyakori változása akadályozza, hanem az alacsony állami támogatás és az elosztó társaságok vonakodása is az új források csatlakoztatásától – olvasható Petra Čakovská, a Fogyasztóvédelmi Társaság (S.O.S.) projektmenedzserének cikkében, amely pár hete jelent meg az euractiv.sk portálon.

„Pedig a lakosok részéről lenne igény az energetikai önállósodásra. Az önellátó energiatermelés mint az energetikai és a klímaválságra adott válasz ráadásul európai prioritás, amellyel mérsékelhető lenne az orosz gáztól való függőségünk és az energetikai szegénység is” – mutat rá Čakovská.

Ahhoz azonban, hogy az emberek tömegesen váltsanak megújuló energiaforrásokra – háztartások esetében elsősorban napelemes rendszerről van szó –, a jelenleginél sokkal motiválóbb háttérre lenne szükség. A cikk szerzője szerint az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat jóval magasabb állami támogatással kellene segíteni, ami azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrás telepítésének beruházási költségeit 100 százalékban az államnak kellene magára vállalnia. A jól kereső fogyasztókat pedig különféle adókedvezményekkel lehetne motiválni arra, hogy a megtakarításaikat napelemrendszer telepítésére fordítsák.

Mindkét megoldásra hozhatók külföldi példák. Az országos átlag alatti jövedelemmel rendelkező családok a közelmúltig Magyarországon is igényelhettek 100%-os vissza nem térítendő támogatást napelemes rendszer telepítésére, illetve nyílászárócserére, fűtési rendszerek korszerűsítésére is. A pályázat második üteme 2023 tavaszán esedékes.

Hat év alatt megtérülhet

Szlovákiában a napelemrendszer telepítése egyelőre középtávon megtérülő befektetésnek mondható. A szakértők jelenleg 6-7 évre becsülik a befektetett telepítési költségek megtérülési idejét, de ez az idő a hálózatból származó villamos energia árának növekedésével egyenesen arányosan tovább csökken. Persze a hét év sem rossz, ha figyelembe vesszük, hogy a most telepített legtöbb panel várható élettartama elérheti a 25 évet. Ráadásul a napelemtulajdonosnak azon sem kell fájdítania a fejét, hogy az év elején mennyire drasztikusan ugrik meg a villany ára.

Illusztrációs felvétel – Unsplash.com

Az S.O.S. nemrég nyilvános kampányt indított, melynek célja hozzásegíteni a háztartásokat a költségkímélő megújuló energiaforrások iránti megnövekedett igény kielégítéséhez. Az akció keretében napelemes rendszerek csoportos vásárlására biztatják a családi házak tulajdonosait, tömeges megrendelés esetén ugyanis olcsóbban juthatnak hozzá a minőségi napelemekhez. Az érdeklődők november 30-ig regisztrálhatnak a www.spolocnenakupy.sk oldalon keresztül. A regisztráció nem kötelező érvényű.

A potenciális ügyfelek először egy ingyenes árajánlatot kapnak a kivitelező cégtől, és ha azt elfogadják, szerződést köthetnek napelemrendszer telepítésére, amely 2023 márciusa és augusztusa között valósul meg.

Az S.O.S. azt ígéri, hogy csak olyan ellenőrzött kivitelezőkkel köti össze az érdeklődőket, akik megfelelő garanciát vállalnak a kivitelezésre, emellett az év végéig leszerződött árat jövőre is garantálni tudják (függetlenül attól, hogy a kivitelezés csak hónapokkal később valósul meg). Emellett segítenek az állami dotáció igénylésében is, amelynek maximális értéke napelemrendszerenként 1500 euró.

Mire jó egy virtuális aksi?

Azt, hogy Szlovákiában a saját napelemrendszer csatlakoztatása a hálózatra bonyolult, körülményes és hosszadalmas folyamat, a Napunknak több olyan olvasó is megerősítette, akik idén igényelték a megújuló energiaforrás telepítését. Az áramszolgáltatóval külön szerződést kell kötni a napelemrendszer beüzemeléséről, a hálózathoz való csatlakozásról, majd az ún. virtuális akkumulátor működtetéséről is.

Egy komáromi háztulajdonos, Marián az év elején bízott meg egy magánvállalkozót egy 14 panelból álló, 5,6 kWp összteljesítményű napelemrendszer telepítésével.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Környezetvédelem

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak