Napunk

Vb-napló: Messi nélkül már pakolna az argentin válogatott, Mbappé a csúcsra tör

Messi nélkül nincs argentin válogatott. Fotó - TASR
Messi nélkül nincs argentin válogatott. Fotó – TASR

Messi, Mbappé és Lewandowski is villant a világbajnokság szombati játéknapján. Argentína azonban még mindig nem bizonyította, hogy komoly címesélyes.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Messi szenved az argentin válogatott ötlettelen rendszerében, de ha villan a zsenije, eldönti a meccset: így történt ez Mexikó ellen is, de a világbajnoki esélyes egyelőre még messze van a komolyan vehetőségtől. A franciák ugyanakkor semmit sem bíztak a véletlenre, és gond nélkül jutottak tovább a csoportjukból.

A szaúdi csapat nem bírta el a rutinos lengyelek kifárasztós taktikáját, és az egyéni hibák vereséghez vezettek – ám a torna meglepetéscsapatának komoly esélye van a továbbjutásra. S az ausztrálokat sem lehet még leírni, hiszen simán verték Tunéziát.

Ilyen volt a katari világbajnokság szombati napja.


Van, amikor az akarás nem elég, gólt is kell lőni

Tunéziával kapcsolatban fontos, de a torna hátralévő részére már minden bizonnyal felesleges tanulságot vonhatunk le. Ha Laidouni jobb lábbal kel fel az ágyból, a csapatnak megy a játék. Ha ballal, akkor nagyon nem. Mindenesetre gólt így sem, úgy sem tudnak lőni.

Márpedig a dán-tunéziai meccs legjobbjának választott, ferencvárosi Laidouni bal lábbal kelt ma reggel, s ez az átok átszállt a többiekre is – pedig Ausztrália ellen kötelező lett volna a győzelem, ha a tunéziaiak komolyan gondolták ezt a világbajnokság-dolgot. És erre jó esélyük is volt, hiszen Goodwinéknak épp csak pár napjuk volt megemészteni a vaskos francia pofont.

A hajtás és az akarás nem mindig elég, Tunéziának nem sikerült a góllövés. Fotó – TASR

Ehhez képest a meccs egy percig sem nézett ki úgy, hogy itt most a tunéziaiak átgázolnak az ausztrálokon – sőt, Graham Arnold csapata nagyon nyugodtan, és nagyon átgondolt játéktervvel lépett pályára. Tunézia lendületből indult, de jó tíz percig a saját térfelüket sem nagyon hagyták el. Laidouni pedig – akiért sajtóhírek szerint akár 10 millió eurót is adna egy francia csapat – pörgött ugyan, ott volt mindenhol a két tizenhatos között, de a nagy akarásnak legtöbbször csak nyögés volt a vége, meg egy sárga lap.

Tunézia kockáztatni kezdett, feljebb tolta a védekezését, és bár Ausztrália nem játszott különösebben veszélyesen, ezt azért kihasználták. Goodwin rossz beadása a 23. percben olyan szerencsésen pattant, hogy Duke fejére varázsolódott, aztán a hálóba. Vezettek az ausztrálok, akiknek ezután már jóval kényelmesebb volt a helyzetük.

Ausztrália okosan játszott, és hosszú évek után először örülhet győzelemnek a VB-ken. Fotó – TASR

A tunéziaiak fokozták a nyomást, ám eredménytelenül. Pedig az ausztrálokra sem lehetett ráfogni, hogy ölik a játékot, hiszen több jó kontrát is vezettek, és előttük adódtak komolyabb helyzetek. Az offenzívában kifejezetten hatástalan Laidounit a 67. percben lehozta a tunéziai szövetségi kapitány, és egy támadót hozott be helyette, de hiába. A tunéziai csapat struktúrája szétesett, a támadásaikban nem volt fantázia, sem ütemérzék – mintha mindent a büntetőterületre akartak volna beerőszakolni, pedig ott uralták a teret az ausztrál védők. Az átlövések talán működhettek volna, ám ezekből nem volt sok.

Hiába hajtott tehát az afrikai válogatott, gólra nem futotta – pedig van, amikor nem elég a nagy akarás. Ezt a játékot még mindig gólra játsszák, márpedig Tunézia 180 perc (plusz hosszabbítás) alatt egyetlen gólt sem tudott lőni. Ausztrália viszont okos és megfontolt játékkal hosszú évek újra tudott győzni a világtornán.

D csoport, 2. forduló:

Tunézia-Ausztrália 0-1 (0-1)
al-Vakra, 41 823 néző, v.: Daniel Siebert (német)

Gólszerző: Duke (23.)
Sárga lap: Laidouni (26.), Abdi (64.), Szászí (93.)

Tunézia:
Ájmen Damen – Dylan Bronn (Vajdi Kesrida, 73.), Jasszin Meriah, Montasszar Talbi – Mohamed Drager (Ferdzsání Szászí, a szünetben), Ellyes Skíri, Aissa Laidouni (Vahbí Hazrí, 67.), Alí Abdi – Naim Sliti, Isszam Dzsebali (Taha Jasszin Kenisszi, 73.), Jusszef Mszakni

Ausztrália:
Mathew Ryan – Fran Karacic (Milos Degenek , 75.), Harry Souttar, Aziz Behich, Kye Rowles – Mathew Leckie ( Keanu Baccus, 85.), Jackson Irvine, Aaron Mooy, Craig Goodwin (Awer Mabil, 85.) – Mitchell Duke (Jamie Maclaren, 64.), Riley McGree (Ajdin Hrustic, 64.)


A franciák felnyitották a dán konzervet

Jó meccsnek ígérkezett a francia-dán meccs, már csak azért is, mert a franciák a győzelemmel a továbbjutást zsebelhették be, a dánok pedig bizonyíthatták, hogy a Tunézia elleni meccs csak amolyan lámpalázas bemutatkozás volt. A dán reményeket ráadásul a történelem is táplálta: az elmút húsz évben tétmeccsen nem kaptak ki a franciáktól.

Ehhez képest békésen kezdődött a meccs, de már az elején látszott, melyik a jobb csapat. A dánok nem igazán változtattak a hozzáállásukon a Tunézia elleni meccs óta: meglehetősen passzívan és statikusan játszottak, így Franciaország még úgy is fölényben gurigázott a labdával, hogy annyira keményen nem igyekeztek előre. Helyzeteik azért akadtak Mbappééknak, de a dánok hol szerencsével, hol szívósan védekezve meg tudták tartani a gól nélküli döntetlent. A másik oldalon egyetlen villanás volt: Cornelius került helyzetbe, de az oldalhálóba vágta a labdát.

A dánok nem tudták átvenni a kezdeményezést, így Eriksen sem tudott kibontakozni. Fotó – TASR

A fordulás után azonban a franciák fokozták a tempót, és szépen lassan, de módszeresen felnyitották a dán konzervet. Mbappé a 61. percben közelről talát be egy szép akció után, és ezzel új lendületet adott a meccsnek. A dánok ugyanis észrevették, hogy most már focizni kéne, és rátapostak a gázra – míg a franciák visszaálltak.

Ennek meg is lett a böjtje: a francia védelem egy szöglet után kihagyott, Christensen pedig megtalálta a rést a pajzson, és közelről fejelt hatalmas gólt Llorisnak. Nem sokkal később pedig Lindstrom került helyzetbe, de a francia kapus résen volt.

Mbappé sziporkázik a világbajnokságon, már három gólnál jár. Fotó – TASR

A franciák tudatosították, hogy ezt a meccset akár el is veszthetik, és koncentrálni kezdtek. Nem adták fel a területeket a középpályán, így több jó támadást is tudtak vezetni – az egyik ilyen végén a kreatívan játszó Griezmann megtalálta Mbappét, aki közvetlen közelről talált be a 87. percben. A dánok pedig már nem tudtak felpörögni, így a három pont a végig kisebb-nagyobb fölényben játszó franciáké lett.

Mbappéék így csont nélkül jutottak tovább a csoportból, a világbajnokságon elsőként – a franciák legjobbja pedig most bizonyíthatja, hogy ő az új király a pályákon, Messi és Cristiano Ronaldo után. A franciák azonban utolsó meccsüket Tunézia ellen játsszák majd, melynek nincs veszteni valója. Dánia Ausztráliával játszik ki-ki meccset a torna alapszakaszának utolsó fordulójában.

D csoport, 2. forduló:

Franciaország-Dánia 2-1 (0-0)
Doha, 974 Stadion, 42 860 néző, v.: Szymon Marciniak (lengyel)

Gólszerzők: Mbappé (61., 86.), illetve Christensen (68.)
Sárga lap: Koundé (43.), illetve Christensen (20.), Cornelius (23.)

Franciaország:
Hugo Lloris – Jules Koundé, Raphael Varane (Ibrahima Konaté, 75.), Dayot Upamecano, Theo Hérnandez – Aurelien Tchouameni, Adrien Rabiot – Ousmane Dembélé (Kingsley Coman, 75.), Antoine Griezmann (Youssouf Fofana, 92.), Kylian Mbappé – Olivier Giroud (Marcus Thuram, 63.)

Dánia:
Kasper Schmeichel – Rasmus Kristensen (Alexander Bah, 92.), Joachim Andersen, Victor Nelsson, Andreas Christensen, Joakim Maehle – Pierre Höjbjerg, Christian Eriksen – Mikkel Damsgaard (Kasper Dolberg, 73.), Andreas Cornelius (Martin Braithwaite, a szünetben), Jesper Lindström (Christian Nörgaard, 85.)

A D csoport állása

1. Franciaország 2 2 6:2 6
2. Ausztrália 2 1 1 2:4 3
3. Dánia 2 1 1 1:2 1
4. Tunézia 2 1 1 0:1 1

A szaúdi válogatott szimpatikus kiscsapat, de mégiscsak kiscsapat

Megtört ugyan a szaúdi varázs ezen a meccsen, de ez nem jelenti azt, hogy a torna eddigi meglepetéscsapata csalódást okozott volna. A zöld sólymok ugyanis kifejezetten érdekes és szép meccset játszottak egy olyan Lengyelország ellen, mely ugyan továbbra is nagyon sótlanul játszik, de sokkal hatékonyabban, mint az első meccsen.

A szaúdiaké volt a meccs első negyede, és láthatóan nem szállt a fejükbe, hogy a kedvükért munkaszüneti napot hirdettek hazájukban, és mindannyian kaptak egy luxusautót. Nagyon taktikus, szép focival lepték meg a lengyeleket, szépen járatták a labdát, és bőven partiban voltak Lewandowskiékkal – olyannyira, hogy helyzetük is nekik akadt először.

A lengyelek inkább a fárasztásra, és a meglepetés erejére alapoztak. Sok területet adtak át a szaúdiaknak, ezzel pedig egyrészt arra kényszerítették ellenfelüket, hogy villantsanak valamit, másrészt megfosztották őket attól, hogy gyors ellentámadásokkal teremtsenek maguknak helyzetet Mohamed Kannóék.

Zielinski esélyt sem adott a szaúdi kapusnak. Fotó – TASR

A szaúdiak azonban nehezen tudtak kezdeni valamit azzal, hogy nekik kéne diktálniuk az ütemet, és ez hibához vezetett: Lengyelország szépen kontrázott Szczesny kapus hosszú passza után – a lengyel támadásépítésben az egész vb-n a Juventus kapusa az alfa, rengeteg hosszú passzt küld előre, – Lewandowski küldte középre a lecsorgó labdát, Zielinski pedig közelről bevágta.

A szaúdiak azonban nem illetődtek meg, és a szerencse is melléjük pártolt – a VAR-nak köszönhetően ugyanis büntetőhöz jutottak, miután al-Sehri látványosan nagyot esett Bielik szinte ártalmatlan belépője után. Al-Davszari állt a labda mögé, ám ekkor megvillant Szczesny, és megfogta a büntetőt, és a torna eddigi legnagyobb védésével fölé tolta al-Breik ismétlését is.

Lewandowski betalált, és megszerezte első világbajnoki gólját. Fotó – TASR

Ez roppantotta meg a meglepetéscsapatot igazán – és bár a fordulás után is szép játékkal igyekeztek egyenlíteni, pont az igazi egyéni villanások hiányoztak ahhoz, hogy ez sikerüljön a lengyelek viszont szívósan védekeztek, keményen zártak, és veszélyesen csaptak vissza – kétszer lőttek kapufát. Végül bejött a fárasztásos taktika: a szaúdiak láthatóan egyre elesettebbnek hatottak – meglátszott az is, hogy több fontos védőjük is kiesett. Végül al-Malki pedig a saját tizenhatosa előtt adta el a labdát, melyre Lewandowski csapott le. A szupersztár nem hibázott, és megszerezte első világbajnoki gólját, beállítva ezzel a 2-0-ás végeredményt.

Lengyelországnak így már csak Argentína maradt hátra, és ez a meccs nagyon nehéznek ígérkezik. Szaúd-Arábia pedig Mexikó ellen okozhat még meglepetést.

C csoport, 2. forduló:

Lengyelország – Szaúd-Arábia 2-0 (1-0)
al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 44 259 néző, v.: Wilton Sampaio (brazil)

Gólszerzők: Zielinski (39.), Lewandowski (82.)

Sárga lap: Kiwior (15.), Cash (16.), Milik (19.), illetve al-Malki (20.), al-Amri (45+4.)

Lengyelország:
Wojciech Szczesny – Matty Cash, Kamil Glik, Jakub Kiwior, Bartosz Bereszynski – Grzegorz Krychowiak, Krystian Bielik – Arkadiusz Milik (Krzysztof Piatek, 71.), Piotr Zielinski (Jakub Kaminski, 63.), Przemyslaw Frankowski – Robert Lewandowski

Szaúd-Arábia:
Mohamed al-Ovajsz – Szaud Abdulhamid, Abdudelah al-Amri, Ali al-Bulaihi, Mohammed al-Burajk (Szultan al-Ganam, 65.) – Szami al-Nadzsej (Navaf al-Abid, a szünetben, Hattan Bahebri, 95.), Abdulelah al-Malki (Abdulrahman Alobud, 85.), Mohamed Kanno – Firasz al-Buraikan, Szaleh al-Sehri (Nasszer al-Davszari, 85.), Szalem al-Davszari


Argentína sehol sem lenne Messi nélkül

Vajon mi járhat Lionel Messi fejében, mikor a sokadik befulladt argentin akció után, a térdére támaszkodva néz a semmibe, hajában és homlokán kósza fűszálakkal? Dühös? Csalódott? Vagy egyszerűen nem gondol semmire? Nehéz erre választ adni, mindenesetre az biztos, hogy az argentin válogatott botlása Szaúd-Arábia ellen nem a véletlen műve volt, a torna egyik legnagyobb favoritja mélyen a tudása alatt játszik.

Persze a győzelmet nem kell magyarázni, márpedig Argentína 2-0-ra verte Mexikót, és egy másodpercig sem volt benne, hogy kikapnak. Ehhez azonban az kellett, hogy Mexikó egy percig se akarjon igazán komolyan játszani a meccsen, és teljesen átengedje a kezdeményezést Argentínának.

Kőkemény, de töredezett játékot hozott az első félidő. Fotó – TASR

Az első félidő nem hozott jó focit. Scaloni teljesen felforgatta a csapatot Messi körül, de ez nem járt komolyabb minőségbeli javulással. A játék töredezett volt, rengeteg volt a szabálytalanság. Az argentinok kapitányát jórészt levették a pályáról, egyedül a széleken operáló Angel Di Maria volt olykor veszélyes, és pörgette meg emberét. A labdatartás azonban céltalan volt, és nem lett belőle épkézláb támadás.

A második félidő hasonlóan alakult: a mexikóiak alig lépték át a félpályát, és keményen ütötték-vágták a szűken hagyott területeken Messiéket. Aztán Messi zsenije villant: teljesen váratlanul lőtte el a tizenhatos előtt a labdát laposan az alsóba, szinte érzésből – Ochoa a takarásban nem láthatta, és későn reagált, Argentína előnybe került. Messiből pedig kitört az elmúlt napok feszültsége.

Messi váratlanul, laposan lőtte el a labdát, Ochoa nem számított rá. Fotó – TASR

Mexikó fokozta a tempót, de egy percig sem látszott, hogy ez valami komolyabb eseménybe fordulna át – lendület teljesen hiányzott, Argentína pedig felvette a ritmust, de ez sem hozott élvezetesebb meccset. A végére azért maradt csattanó: Enzo Fernandez az utolsó percekben került helyzetbe, és gyönyörűen tekerte el Ochoa mellett a távolabbi felsőbe.

A kétgólos különbség ellenére azonban Argentína játéka egyáltalán nem volt meggyőző, Scaloni csapata egyrészt túlságosan függ Messitől, másrészt nem tudja eléggé kiszolgálni a kapitányt. Lengyelország ellen pedig még nehezebb dolguk lesz.

Mexikó játéka ugyanakkor teljesen kilátástalan volt, mintha nem is akarnának játszani a tornán. Továbbjutásra pedig még van esélyük Szaúd-Arábia ellen – ám jelenleg úgy tűnik, a szaúdiak komoly meglepetést okozhatnak.

C csoport, 2. forduló:

Argentína-Mexikó 2-0 (0-0)
Luszail, 88 966 néző, v.: Daniele Orsato (olasz)

Gólszerzők: Messi (64.), Enzo Fernandez (87.)
Sárga lap: Montiel (42.), illetve Araujo (22.), Gutierrez (50.), Herrera (66.), Alvarado (89.)

Argentína:
Emiliano Martinez – Gonzalo Montiel (Nahuel Molina, 63.), Nicolas Otamendi, Lisandro Martinez, Marcos Acuna – Angel Di Maria (Cristian Romero, 69.), Rodrigo De Paul, Guido Rodriguez (Enzo Fernandez, 50.), Alexis Mac Allister (Exequiel Palacios, 69.) – Lionel Messi, Lautaro Martinez (Julian Alvarez, 63.)

Mexikó:
Guillermo Ochoa – Kevin Alvarez (Raul Jimenez, 66.), Nestor Araujo, Cesar Montes, Hector Moreno, Jesus Gallardo – Hector Herrera, Andres Guardado (Erick Gutierrez, 42.), Luis Chavez – Alexis Vega (Uriel Antuna, 66.), Hirving Lozano (Roberto Alvarado, 73.)

A C csoport állása

1. Lengyelország 2 1 1 2:0 4
2. Argentína 2 1 1 3:2 3
3. Szaúd-Arábia 2 1 1 2:3 3
4. Mexikó 2 1 1 0:2 1

Góllövőlista

3 gólos:
Mbappé (Franciaország), Valencia (Ecuador)

2 gólos:
Ferran Torres (Spanyolország), Gakpo (Hollandia), Giroud (Franciaország), Messi (Argentína), Richarlison (Brazília), Saka (Anglia), Taremi (Irán)

1 gólos:
al-Sehri (Szaúd-Arábia), Sz. al-Davszari (Szaúd-Arábia), Asensio (Spanyolország), Aszano (Japán), A. Ayew (Ghána), Bale (Wales), Batshuayi (Belgium), Bellingham (Anglia), Bukari (Ghána), Cesmi (Irán), Christensen (Dánia), Dia (Szenegál), Diédhiou (Szenegál), Dieng (Szenegál), Doan (Japán), Duke (Ausztrália), Embolo (Svájc), Fernandez (Argentína), Gavi (Spanyolország), Goodwin (Ausztrália), Grealish (Anglia), Göndogan (Németország), Joao Félix (Portugália), Klaassen (Hollandia), Leao (Portugália), Lewandowski (Lengyelország), Morata (Spanyolország), Muntari (Katar), Olmo (Spanyolország), Rabiot (Franciaország), Rashford (Anglia), Rezajan (Irán), Ronaldo (Portugália), Soler (Spanyolország), Sterling (Anglia), Weah (Egyesült Államok), Zielinski (Lengyelország)

Katar 2022

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak