Napunk

Napunk newsfilter: Készüljünk fel, hogy decembertől eltűnnek az orvosok a kórházakból

TASR illusztrációs felvétel
TASR illusztrációs felvétel

1. A kórházak egymás után jelentik be, hogy elhalasztják a műtéteket. 2. A bíróság kimondta: Lučanský biztosan öngyilkos lett. 3. Žilinkát végre szembesítették a viselkedésével.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Emberéletekbe kerülhet a kormány szerencsétlenkedése

Már a múlt pénteki newsfilterben is arról írtunk, hogy nagy a baj, mivel mindössze 13 napja van a kormánynak arra, hogy megegyezzen azzal a kb. 2100 orvossal, akiknek a felmondása december elsejével lesz hatályos.

Nos, azóta eltelt egy hét, sok víz lefolyt a Dunán, a kormány képviselői és az orvosszakszervezetek vezetője oda-vissza üzengettek egymásnak, több koncepció is felmerült a probléma kezelésére, elhangzottak ultimátumok, és voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, küszöbön a megállapodás.

Ehhez képest itt állunk hét nappal később, és még mindig nincs megegyezés.

Sajnos elérkeztünk a ponthoz, mikor a szájkarate átfordult egy olyan problémába, ami bárki életére hatással lehet ebben az országban.

Tömegesen halasztják a műtéteket. Péntek délután az ország nagy kórházai egymás után jelentették be, hogy decembertől elhalasztják a tervezett műtéteket, és csak alapellátást fognak biztosítani. Jelen sorok írásáig az érsekújvári kórház, a pozsonyi egyetemi kórház, az eperjesi, nagyszombati és a poprádi kórház jelentette ezt be, de nyilván fognak még csatlakozni hozzájuk mások is.

Aki fiatal és egészséges, az hajlamos lehet erre a hírre csak legyinteni, hiszen a halasztás még nem a világ vége, de aki már maga is átesett műtéten, vagy ismer valakit, akinek egy hasonló eset meghosszabbította a szenvedéseit, az képes értékelni a helyzet súlyosságát.

Egy műtét ugyanis csak a hírekben statisztika, egy egyén életében komoly traumát is jelenthet (ha rosszmájúak lennénk, hozzátehetnénk, hogy különösen a szlovákiai kórházak esetében). Az egészségügy rossz híre és a pszichológiai megterhelés miatt tényleg csak az fekszik kés alá, akinek nagyon muszáj.

Biztos mindenki ismer olyan idősebb személyt, akit az egész családnak kell győzködni, hogy végre vállalja be a műtétet, ami az orvosok szerint segíthet rajta. Tegyük fel, hogy ez sikerül, kijelölnek egy időpontot – a túlterheltség miatt általában hónapokkal később. És akkor jön a hír, hogy a műtétet bizonytalan időre elhalasztották. Mi van ilyenkor?

Arrogancia és inkompetencia. Már korábban is megéltünk hasonló helyzetet, nem is olyan régen a koronavírus-járvány miatt halasztották el a műtéteket. A pandémia a teljesítőképessége határáig űzte az eleve túlterhelt egészségügyi rendszert, többek között ennek is az eredménye az orvosok mostani lázadása. Mindannyiunk szerencsétlensége, hogy ezek a korszakos kihívások egy különlegesen inkompetens kormány regnálása idején történnek meg ezzel az országgal.

Sajnos nem tudjuk, mi zajlik a zárt ajtók mögötti tárgyalásokon, pedig nagyon érdekes lenne megtudni. Főleg, mert a hetek óta zajló nyilatkozatháború nem segít eldönteni, ki a megegyezés kerékkötője. Abban mindenki egyetért, hogy az egészségügyi dolgozókat meg kell becsülni. Azt már valószínűleg kevesebben értik, hogy az orvosszakszervezet miért nem tud megelégedni a negyezer euró fölötti alapfizetéssel. Az orvosok frusztrációja érthető, de az már nem, hogy néhány plusz százas miatt bedöntenék az egész rendszert.

A másik oldalon egyszerűen felháborító, amit Matovič és Heger művelnek. Ha csak Heger nyilatkozatait nézzük, azt hihetnénk, itt minden rendben, mintha ez az ember a fellegekben vagy egy párhuzamos dimenzióban létezne. Arra kéri a V4-et, hogy küldjenek orvosokat. Tényleg? 2100-at? Abszurd. A csehek már jelezték, hogy szálljon le a fellegekből.

És Matovič… Hát ő továbbra is Matovič. Kétnaponta új ötletekkel áll elő, hisztizik, csúsztat, próbálja besározni az orvosokat, és érzelmileg zsarolni őket. Nehéz elképzelni, hogy az ő jelenléte bármilyen formában segítené a tárgyalásokat.

Nemrég egy világméretű pandémia miatt kellett elhalasztani a műtéteket. Most nincs szó semmi ilyesmiről. A betegek és a műtétre várók az emberi ostobaság, arrogancia és inkompetencia miatt fognak szenvedni.


2. Lučanský tényleg öngyilkos lett

Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány minden kétséget kizáróan önkezűleg vetett véget az életének – mondta ki ma Pavel Matija, az Eperjesi Kerületi Ügyészség ügyésze. Bár az öngyilkosság még 2020 végén történt, az ügyet csak most sikerült lezárni.

A család fellebbezett. Milan Lučanskýt 2020 december elején helyezték előzetes letartóztatásba, miután a néhai alárendeltjei őrizetbe vették őt a NAKA Júdás nevű akciójának keretében. A rendőrfőnököt azzal gyanúsították, hogy kenőpénzért cserébe információkat szivárogtatott ki a nyomozásokról, illetve elintézte, hogy bizonyos ügyeket ne vizsgáljanak ki. Lučanský tagadta a vádakat, de tárgyalásra nem került sor: a cellájában felakasztotta magát.

Politikai keselyűk. Az öngyilkosság tényét már tavaly márciusban megerősítette egy vizsgálóbizottság, melyet Mária Kolíková akkori igazságügyi miniszter vezetett. Ennek eredményét ugyanakkor sokan elutasították, mivel a jelenlegi ellenzék – amelynek néhány tagja ellen szintén rendőrségi eljárás zajlik – minden erejével azon volt, hogy az elhunyt rendőrfőkapitányból hőst csináljanak, aki gyilkosság áldozata lett.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészségügy

Juraj Šeliga

Maroš Žilinka

Milan Lučanský

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak