Napunk

Napunk newsfilter: Még mindig Orbán mondja meg, merre fújjon a szél a V4-ben

Fotó - Németh Dániel/444.hu
Fotó – Németh Dániel/444.hu

1. Orbán Viktort békén hagyták a V4-es kormányfők Kassán. 2. Az Európai Bizottság lenyeleti a keserű pirulát a magyar kormánnyal. 3. Peter Kažimír éjszakái ismét nehezek lesznek.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Orbán azt mondta, nyugi, és nyugi lett

A V4-es kormányfői csúcs úgy végződött, ahogy várni lehetett: Orbán Viktort csak egy kicsit trollkodta meg Eduard Heger szlovák kormányfő, ezen felül azonban nagyjából minden úgy alakult, ahogy azt a magyar miniszterelnök remélte.

Pedig az átlagosnál nagyobb figyelem övezte most a csúcstalálkozót. Igen, részben az egyébként nem nagy jelentőségű sálügy miatt, ám ennél jóval fontosabb, a V4 struktúráját is érintő kérdések is voltak a háttérben, és égetően szükség volt arra, hogy napirendre kerüljenek, vagy legalább a kormányfők viselkedéséből leszűrhessük, van-e még V4 egyáltalán.

Kiderült, hogy van. És kicsi, savanyú az egység, de tulajdonképpen Orbáné. Az történt ugyanis, hogy hiába volt nagy a szájkarate korábban – például a csehek részéről –, az egész találkozó langyos volt, és nem járt sok eredménnyel, de azzal legalább csak a magyar miniszterelnök büszkélkedhet.

Mindenkinek megvan a maga baja. Pikírten megjegyezhetnénk, hogy így néz ki, ha olyan középkorú férfiak politizálnak, akiknek nincs kedvük konfrontálódni. Hiszen Markéta Pekarová Adamová cseh házelnök legalább következetes volt, mikor lefújta a V4-es házelnöki találkozón való részvételét az ukránokkal kapcsolatos magyar álláspont miatt.

Petr Fiala cseh kormányfő azonban ennél jóval engedékenyebb volt, és hiába bizonygatta, hogy márpedig legalább a sálügyet felemlegeti majd a találkozón, végül semmi sem lett a dologból – legalábbis nem nyilvánosan. Ráadásul Orbán külön köszönetet is mondott neki, hogy segítette őt az uniós tárgyalásokon.

Eduard Hegertől sem futotta többre – bár ő legalább megtrollkodta kicsit Orbánt, de ennyi belefért, a magyar miniszterelnöknek pedig épp kapóra is jött a dolog, ki is posztolta a Facebook-oldalára. Elegáns volt a trollkodás, de rafinált a reakció is: Orbán rutinosan fordította át a dolog üzenetét abba, hogy lám, vannak neki barátai, mert hát ilyen kedélyesen viccelődni csak a haverokkal szokott az ember.

Heger ráadásul azt is látni engedte a találkozón, mennyire nincs kezében az irányítás az itthoni problémákkal kapcsolatban: a V4-es országoktól kért segítséget az egészségügy helyzete kapcsán – nevezetesen, ha december elsején valóban felmondanak az orvosok, akkor a szomszédok segítenek ki majd minket dokikkal, hogy elkerüljük a katasztrófát. Ez elsőre nagyon jól hangzik, de ha jobban belegondolunk, borzalmasan kétségbeesett megoldás – ha megoldásnak nevezhető egyáltalán.

A magyar kormányfő tehát összességében elégedett lehet: még mindig ő a keresztapa a V4 családban. Ha azt mondja, nyugi, nyugi van. Ha szívességet kérnek tőle, például azt, hogy ratifikálja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, mosolyogva rábólint. Egy szóval elcsitítja a morgolódókat, és ő mondja meg, merről fúj a szél – ehhez pedig még mindig csak minimális engedményeket kell tennie. Keleten a helyzet változatlan.


2. Nyugaton fagypontig zuhant a hőmérséklet

Orbán Viktornak azzal is szerencséje volt a V4-es csúcson, hogy nem kellett sokat magyarázkodnia azzal kapcsolatban, mit tesz majd, ha valóban befagyasztatja az Európai Bizottság az uniós kohéziós  pénzeket.

Hegerék ugyanis ezt a témát nem igazán akarták kommentálni, egyetlen lényeges mondat sem hagyta el a kormányfői szájakat a témával kapcsolatban. Orbán pedig rutinosan lerázta magáról a dolgot. Fapofával mondta, hogy jól haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal, mindenben megegyeztek, minden sínen van. S az Európai Parlament is csak azért fogadott el olyan határozatot, hogy márpedig fagyasszák be a pénzeket, mert mérges, hogy Magyarország nyesne a jogkörén.

Pedig most nagyon nem vattacukorból vannak a felhők a ragyogó őszi égen. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy az Európai Bizottság nem hagyja magát az orránál fogva vezetni, és kijátszotta a „meggondoltam magam” kártyát. Ráadásul azt, hogy keresztet lehet vetni a pénzcsapok megnyitására, először újságírókkal közölte, háttérbeszélgetésen, alaposan meglepve a magyar kormányt.

Márpedig valószínű, hogy az eddigi 17 pontos követeléslista 27-re nő, ráadásul a már meghozott új magyar szabályok közül többet is gyengének vélnek Brüsszelben. A pénz csak akkor indul meg, ha ezeknek többségét teljesíti majd Magyarország, és a hírek szerint lesznek olyan feltételek is, melyeknél nem lehet kreatívkodni, pontosan meghatározott módon kell őket teljesíteni.

Navracsics Tibor, a magyar területfejlesztési miniszter, aki az utóbbi időben a magyar kormány brüsszeli szeráfjaként dolgozott, ugyanakkor nagyon ért a rossz hírek becsomagolásához. Azt mondta ugyanis, nincs semmi baj, nem veszik el pénz, minden menetrend szerint halad, elvileg. Az Európai Bizottság pedig – sugalmazása szerint – csak azért dönt úgy, hogy fenntartja a kohéziós pénzek befagyasztásáról szóló javaslatát, mert meg kell nyugtatnia a hőbörgőket az Európai Parlamentben. Nem azért, mert elégedetlen lenne a magyar vállalások teljesítésével.

De nagyon nincs minden rendben ezzel az egésszel – és itt mutatkozik meg az, hogy milyen, ha az embernek csak időszakos haverjai vannak, pár V4-es miniszterelnök személyében. A kohéziós pénzek befagyasztását ugyanis nem csak az EP követeli, ahol a Fidesz láthatóan csaknem az összes szövetségesét elvesztette. A nyomás arra, hogy a magyar kormányt megregulázzák, és ne hagyják trollkodni, már tagállami szintű. A befagyasztásról szóló döntés pedig – ha megszületik majd az Európai Unió Tanácsában – drákói lehet. A pénz nem veszik el, de nagyon komolyan meg kell majd dolgozni azért, hogy hozzájusson a magyar kormány, és évekig tartó, nagyon szoros felügyeletet eredményezhet majd.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Bizottság

Európai Parlament

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Peter Kažimír

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak