Napunk

Mert hülye azért nem vagyok! Ugyanaz a szuperakciós termék 20-30 euróval is olcsóbb lehet a határ túloldalán

Illusztrációs TASR/AP-felvétel
Illusztrációs TASR/AP-felvétel

Nyakunkon a fekete péntek. Megpróbálunk rendet vágni az akciók és leárazások sötét erdejében.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Kezdjük egy szuperakciós történelmi visszatekintéssel (a cikk ezen része még ingyen olvasható). A Black Friday kifejezést a philadelphiai rendőrség találta ki az 1960-as években, a hálaadás ünnepét követő pénteket nevezték így. Minden évben ezen a napon rajtolt el a karácsonyi bevásárlószezon. A legtöbb bolt ilyenkor kora reggeltől késő estig nyitva tartott, és évről évre nagyobb tömegeket vonzott, emiatt pedig óriási forgalmi dugók alakultak ki a városban.

A marketing szakemberek kitartó kampányának köszönhetően a kifejezéshez társuló negatív másodlagos jelentést (tumultus, dugó) idővel sikerült pozitívvá varázsolni, és ma már mindenkinek elsősorban az óriási akciók, a kedvezményesen vásárolt kütyük, játékok stb. jutnak eszébe a fekete péntekről. Ezek az akciók egyébként mostanra már a legtöbb esetben nem csak egy napig, hanem egy hétig, vagy akár egy hónapig is tartanak.

Persze azért a negatív konnotációt nem sikerült teljesen felszámolni. Sokak számára a Black Friday nem más, mint az amerikai konzumidiotizmus fekete ünnepe, első számú jelképe, amikor a „csak itt, csak most” típusú gigakedvezményekre nyáladzó bevásárló zombik egymáson keresztül gázolva rohamozzák meg a plázákat.

A csúcsra járatott egoizmusból és vérgőzös birtoklási vágyból táplálkozó vásárlási őrület az Egyesült Államokban oly népszerű szatirikus animációs sorozatok alkotóit is megihlette. A South Parknak például egész Black Friday-trilógiája van – az akciós játékkonzolokért vívott, vérfürdőbe torkolló gigászi plázacsatához a Trónok harcát idéző ármánykodáson, cselvetéseken keresztül vezet az út.

Egy képkocka a South Park Black Friday-trilógiájából

„Sikoltozás. Vér. Az emberek egymás arcát tépték, miközben a háttérben ünnepi zene szólt. Láttam egy nőt, aki a tulajdon lányával vágott fejbe egy öregembert. Mikor vége lett, a plázát beborította a vér, a hullák és a szatyrok” – idézi fel a „semmilyen korosztálynak nem ajánlott” rajzfilmben az egyik szereplő az egy évvel korábbi fekete pénteken történteket.

Ebben az a tragikomikus, hogy a fiktív pláza fiktív biztonsági őre nem is túloz olyan nagyon. A Wikipedia szerint 2008-ban (akkor november 28-ára esett a fekete péntek) egy bolti alkalmazottat halálra tapostak az egyik New York-i Walmart üvegajtaját már a nyitás előtt percekkel beszakító vásárlók; egy kismamát ugyanitt kórházba kellett szállítani. Ugyanezen a napon két ember meghalt, amikor vásárlók két csoportja között kialakult vita lövöldözésbe torkollott.

Ma már a Black Friday szerencsére szelídebb mederben folyik, főleg annak köszönhetően, hogy nagyrészt az online térbe költözött, legalábbis tájainkon. Így a vásárlói rohamok miatt legfeljebb a szerverek fagynak le, de mivel az akciók több napon, vagy akár több héten keresztül is elhúzódnak, ez sem túl gyakori.

Ugyanakkor annyira nagyon eget rengető – vagy, ahogy az egyik legnagyobb webáruház hirdeti, „hátborzongató” – akciókkal nem nagyon találkozhatunk az online térben sem, a legnagyobb engedmények 20-30 százalékosak, 80-90 százalékos leárazásokat, ami miatt egyesek hajlamosak vérre menni, errefelé nemigen látni. Az is tény, hogy a kereskedelem szinte minden területén jelentkező elképesztő drágulás miatt mostanra a szuperolcsóként hirdetett, akciós árak tűnnek a reálisnak.

Szóval az idei fekete pénteken már nem kell hajnalban kelni ahhoz, hogy bagóért juthassunk hozzá a legújabb játékkonzolhoz vagy a legmodernebb kávéfőzőhöz.

Korán kell viszont kelnie annak, aki Magyarországon hatósági áras termékre, ezek közül is főleg kristálycukorra vagy étolajra feni a fogát. Aki későn érkezik, könnyen pofára eshet, és már csak üresen kongó polcokat, meg a mennyiségi korlátozásra figyelmeztető, sárgán virító cetliket talál. Az alapélelmiszerek frontján tehát az év minden napja Black Friday az olcsó csirkefarhát országában.

A későn kelők csak üresen kongó polcokat találnak a hatósági áras kristálycukor helyén a dél-komáromi Tescóban. Fotó – Napunk

Egyébként a hatósági áras termékeken kívül – amelyek közül nem egy most már állandóan hiánycikké vált – a legtöbb élelmiszer olcsóbb Szlovákiában, amint arra a Telex árösszehasonlító cikke a minap rámutatott.

Az étolaj helyén csak a megvásárolható mennyiség korlátozására figyelmeztető cetlit találtuk. Fotó – Napunk

Visszatérve a virtuális térbe – az egyes webáruházak kínálata között mindenképpen megéri böngészni, mert ebben az időszakban elég releváns különbségek jelentkezhetnek az árakban – akár nemzetközi szinten is. Ugyanaz a webshop ugyanazt az akciós terméket akár 20-30 euróval is olcsóbban kínálhatja az egyik vagy a másik országban.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bevásárlóturizmus

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak