Napunk

Heger orvosokat kért Orbánéktól, a Nagy-Magyarország-sálból nem lett látványos vita Kassán

Orbán Viktor és Eduard Heger Kassán. Fotó - Eduard Heger FB-oldala
Orbán Viktor és Eduard Heger Kassán. Fotó – Eduard Heger FB-oldala

Nem osztotta meg látványosan a V4 miniszterelnökeit Orbán Viktor nagy-magyarországos sálja, pedig az előző napokban minden környékbeli ország kritikusan reagált az ügyre.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az angol ezt úgy mondja, take it easy (kb. csak lazán), mondta Orbán Viktor a kassai miniszterelnöki V4-csúcs után arra az újságírói kérdésre, mi volt a célja azzal a vasárnap készült videóval, amelyen egy Nagy-Magyarország-térképet ábrázoló sállal pózolt. A foci az foci, a politika meg politika, tette még hozzá a magyar miniszterelnök.

Eduard Heger szlovák kormányfő sem fejtette ki bővebben álláspontját Orbán sáljáról, csak rámutatott, hogy egy szlovák szurkolói sálat ajándékozott kollégájának a megbeszélés előtt.

Heger inkább a szlovákiai orvosok várható tömeges felmondása miatt kialakult helyzetben kérte kollégái segítségét. A többi miniszterelnök biztosította Hegert, hogy segítenek, ha Szlovákiának orvosokra lesz szüksége. Konkrét számokról még nem volt szó, az egyes országok meg fogják vizsgálni lehetőségeiket, és esetleg a határ menti kórházak is fogadhatnak szlovákiai pácienseket.

Cikkünkből kiderül:

  • mi minden zajlott sálügyben Kassán,
  • hogy Magyarország mellé állnak-e a V4-es államok az Európai Unióval zajló vitában, amelynek a tétje 7,5 milliárd euró,
  • mi lesz a svéd és finn NATO-belépéssel, amelyet Magyarország és Törökország blokkol.

Az egység látszata

A kassai Bankov Hotelben találkoztak csütörtökön a V4-es országok miniszterelnökei. Az ukrajnai háború kitörése óta csak Londonban tartottak találkozót a V4-es kormányfők, akik akkor Boris Johnsonnal, a mára leköszönt brit miniszterelnökkel találkoztak. Közép-Európában ez volt a V4 első miniszterelnöki csúcsa a háború kezdete óta.

Számos jel mutatott arra az elmúlt időszakban, hogy a V4-en belüli kapcsolatok jelentősen megromlottak – legutóbb múlt héten a házelnökök találkozóját fújták le a cseh és lengyel félnek a magyarországi Oroszország-politika kapcsán megfogalmazott kifogásai miatt.

Ebből a feszültségből Kassán szinte semmi nem látszott, bár a miniszterelnökök a tervezettnél hosszabban tanácskoztak. A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón viszont mindent megtettek azért, hogy bizonyítsák, a fontos kérdésekben meg tudnak egyezni.

Ezek a fontos kérdések a miniszterelnökök nyilatkozatai alapján a következők:

  • az illegális migráció és a menekültkérdés,
  • a NATO bővítése,
  • Ukrajna támogatása,
  • az Európai Unióval szembeni viták.

Eduard Heger azt is hangsúlyozta, nem ez volt az utolsó miniszterelnöki V4-csúcs, már tervezik a következőt.

Fotó – Németh Dániel/444.hu

Mi előzte meg a csúcsot?

A csúcstalálkozó előtti napokban több komoly ügy is borzolta a kedélyeket. Orbán Viktor vasárnap egy nagy-magyarországos szurkolói sálban pózolt a magyar–görög barátságos focimeccs után, amiből kisebb diplomáciai botrány alakult ki.

A nagy-magyarországos sálra reagált a szlovák külügyminiszter, a román külügyi tárca, a horvát miniszterelnök és az osztrák, valamint a cseh kormány is, az ukrán külügy pedig bekérette a magyar nagykövetet. Orbán Viktor azzal hárított, hogy a foci nem politika, és nem kellene belelátni olyat, ami nincs – ugyanezt az álláspontot ismételte meg kifejezetten kurta reakciójában Kassán is, mintegy jelezve, nem kíván ennek a témának nagyobb jelentőséget tulajdonítani.

Habár Petr Fiala cseh miniszterelnök a találkozó előtt azt mondta, a tárgyaláson szóba kerül a sál is, sem ő, sem a többiek nem szólaltak fel a témában a sajtótájékoztatón.

A szlovák kormányfő már a találkozóra való érkezés után közvetlenül megtrollkodta Orbánt – egy szlovák szurkolói sálat ajándékozott neki, és lőtt vele egy közös fotót, ami alá a Facebook-oldalán azt írta, „észrevettem, hogy Orbán Viktor régi sálat hord, ezért ma ajándékoztam neki egy újat”.

A fotót megosztotta saját Facebook-oldalán Orbán Viktor is, azzal a szöveggel: „magyar–szlovák két jó barát”.

Ezzel ezt a kérdést gyakorlatilag letudták.

Orbán: Mi mindent teljesítettünk

A sál mellett a másik ügy, ami miatt mindenki várta a V4-csúcsot, a magyar uniós pénzek kérdése.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Kassa

Orbán Viktor

Petr Fiala

V4

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak