Napunk

Napunk newsfilter: Aki nem lép egyszerre, nem kap soron kívüli milliókat az EU-tól, és lehet, hogy azt sem, ami automatikusan járna

Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatásán 2022 július 2-án. Fotó – Orbán Viktor / Facebook
Orbán Viktor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavatásán 2022 július 2-án. Fotó – Orbán Viktor / Facebook

1. Nagyon kéne a Szövetségnek egy „harakter”. 2. Az Európai Bizottság a 7,5 milliárd eurós magyar támogatás befagyasztását javasolja. 3. Az Európai Parlament szimbolikus varázsigékkel átkozza Oroszországot, a Fidesz szimbolikusan tartózkodik.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Nagyon kéne a Szövetségnek valamiféle „harakter”

Az önkormányzati és a megyei választáson való szép szereplés újra feltette a Szövetséget a szlovák politika térképére. A siker azonban inkább a helyi struktúráknak köszönhető, az országos szint folytatja ugyanazt, amit eddig csinált:

Az utóbbin a platformrendszer felszámolása sem segítene, már ha azt az MKP-nál úgy képzelik, hogy a másik két platform politikusai is maradnak.

Valami Orbán. A Szövetség, azon belül pedig az MKP- és az Összefogás-platform, erősen függ a magyar kormánytól – Bauer Ildikó nemrég azt is elárulta a Felvidék.ma-nak, hogy magyarországi kampánytanácsadók is segítették a munkáját –, így nem csoda, hogy a szlovák fősodratú média állandóan Orbán Viktorral kapcsolatban próbálja állásfoglalásra a Szövetségnek a szlovák közélet ingerküszöbét egyelőre egyedül elérő politikusát, Forró Krisztián pártelnököt.

Bújócska. Ez történt kedden is, amikor Forró az Aktuality videós műsorának a vendége volt. Forrónak az a stratégiája, hogy nem hajlandó állást foglalni semmilyen, a magyar kormány politikáját érintő kényesebb kérdésben. Ez egyrészt érthető: a Szövetség egyszerre szeretné képviselni Orbán szlovákiai magyar híveit és kritikusait is. Másrészt viszont így nem vezet sehova.

Karakter. Egy párt vezetőjének kell legyen „haraktere”, ezzel a minden alól kibújással viszont ez nem fog menni. A jelenlegi stratégiánál még az is értékelhetőbb lenne – bár semmi esetre sem vágyunk rá -, ha Forró Krisztián Gyimesi Györggyé változna, és a párt élén nemcsak passzívan, hanem proaktívan is kiállna Orbán Viktor politikája mellett, ahogy azt egyébként az MKP-platform nyíltan, az Összefogás-platform néhány politikusa pedig visszafogottabban megteszi. Közben a Híd-platform az Orbán Viktort a nagy-magyarországos szurkolói sálja miatt a diplomáciában messze szokatlan hangnemben bíráló Rastislav Káčer mellé áll.

Stratégia kellene. De ha a Szövetség, illetve Forró Krisztián nem akarja Gyimesi példáját követni, akkor égető szüksége van arra, hogy karaktert adjon ezeknek a pártelnöki kibújásoknak, és felállítani egy működőképesebb kommunikációs stratégiát. Amivel világosan elmagyarázzák a kibújás okát: például hogy elfogadják az egyik és a másik álláspontot, de nem szeretnék megosztani a szavazóbázist, egyébként sem feladatuk a magyar belpolitika kommentálása stb. Az ilyesmibe is bőven bele lehetne kötni, de legalább látszana valaminek. Például politizálásnak.

Amihez persze az ukrajnai háborúról is kellene tudni mondani valami épkézlábat, és arról is meg kellene állapodni, hogy akkor kivel hajlandó együttműködni a Szövetség és kivel nem.


2. Míg Magyarország küszködik, Szlovákia 50 milliós agrártámogatást kap az EU-tól 

Az Európai Bizottság szerint Magyarország nem teljesítette kellőképpen a korrupció elleni küzdelemben tett reformígéreteit, ezért 7,5 milliárd eurós forrás befagyasztását fogja javasolni, tudta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kell a pénz.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Parlament

Forró Krisztián

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Aktuális, Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak