Napunk

Vb-napló: Az elbukó futballkirályok, a botladozó sötét ló, és a gall kakas gyémánt félkrajcárja

A szaúdiaknak volt oka az ünneplésre. Fotó - TASR
A szaúdiaknak volt oka az ünneplésre. Fotó – TASR

Harcias szaúdiak és tunéziaiak, elvérző sötét lovak, elbukó világsztárok, és néhány kapushős – ez volt a világbajnokság harmadik napja.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

És lőn este, és lőn reggel, a harmadik nap: futballdömpinggel folytatódott a katari labdarúgó világbajnokság – ezúttal már négy meccset is láthatott a nagyérdemű. A csoportküzdelmekben ezúttal a C és a D csoport volt soron, és nem sokan gondolták volna, hogy a nap végén a C-csoportot Szaúd-Arábia fogja vezetni. Pedig így történt.

A szaúdiak ugyanis olyat tettek, amit eddig még senki: a Gracenote nevű adatelemző vállalat szerint mindössze 8,7 százalék esély volt arra, hogy legyőzik az argentinokat, így minden idők legnagyobb meglepetését okozták a világbajnokságok történetében.

De történt más meglepetés is: kiderült, hogy a világsztárok egy része igazán formán kívül érkezett a világbajnokságra. Lionel Messi gyengélkedett, Robert Lewandowski pedig láthatatlan embert játszott a pályán. Franciaország eleinte szintén a frászt hozta a szurkolóira, de végül igazolta a papírformát. Íme az összefoglalók.


Argentína lélektelenségénél csak a szaúdiak hősiessége volt nagyobb

A harmadik napon pályára lépett a torna legnagyobb favoritja is, az Argentína – Szaúd-Arábia mérkőzés egy könnyed kis hangulatteremtő, felvezető meccsnek ígérkezett a dél-amerikaiaknak az egyébként kemény C-csoportban. A szakértők ódákat zengtek arról, mennyire kompakt és jól összerakott a Lionel Messi köré épülő argentin válogatott, míg a szaúdiak általában a pofozóbábu szerepét töltik be a világbajnokságokon.

Az argentinok már másfél perc után vezethettek volna, ám a szaúdi kapus, a parádés bajuszt viselő Mohammed al-Ovaisz bravúrral kaparta ki Messi bal alsóba tartó lövését. Nem sokkal később azonban már vezetett Argentína, igaz, nem akcióból: egy ártalmatlannak tűnő szöglet után a VAR kiszúrt egy férfias, ipponnal végződő birkózást a büntetőterületen belül – és amit hétfőn még elnézett a játékvezető az angol-iráni meccsen, azt kedden már nem. Jöhetett a büntető, és Messi be is talált belőle.

Száhil al-Sehri egyenlített, miután megnyerte a párhatcot Romero ellen. Fotó – TASR

A szaúdiak aktivizálták magukat, de sokra nem mentek vele – ellenben nagyon magasan védekeztek, Messiék pedig várták a lehetőséget egy kiugratásra. Egymást követték a lesek: előbb Messitől vettek egy gólt, majd Lautaro Martíneztől kettőt. Így ért véget az első félidő: a szaúdiak a kontrák lehetőségében bíztak, az argentinok pedig spóroltak az erejükkel, nem erőltettek semmit.

Aztán jött a sokk: alig kezdődött el a második félidő, egy középpályán elvesztett párharc és egy indítás után al-Sehri gyűrte le a mellette loholó Romerót, és a ellőtte a labdát a távolabbi sarokba Martínez mellett: 1-1. És a szaúdiak megérezték a vér szagát: az argentinok beszorultak, egy kipattanó lövés után al-Davszari szerezte meg a labdát, befűzött két argentin védőt, és gyönyörűen tekert a távolabbi felsőbe. Vezetett Szaúd-Arábia, és egyből feléledt a stadion.

Szalem al-Davszari volt a szaúdi csapat egyik hőse: az ő tekerésével verték a zöld sólymok Argentínát. Fotó – TASR

Argentína azonban mintha félálomban játszott volna tovább, nem tudott mit kezdeni a kőkeményen és extázisban játszó szaúdiakkal. A „zöld sólymok” levették a pályáról Messit, és ennek köszönhetően az argentinoknál semmi sem működött. S ha mégis kialakult valami, az ihletett formában védő al-Ovaisz volt a végállomás.

Megszületett tehát a vb első bombameglepetése, a szaúdiak igazi szelvénygyilkos meccsen verték a lélektelenül játszó nagyesélyest. Megjegyezzük: Argentína 1990-ben Kameruntól kapott ki a B-csoportban vívott első meccsén, de ez nem szegte Maradonáék kedvét, és végül döntőt játszottak. Vajon így lesz ez most is?

C csoport, 1. forduló:

Argentína – Szaúd-Arábia 1-2 (1-0)

Luszail Stadion, 88 012 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)

Gólszerzők: Messi (10., 11-esből), illetve al-Sehri (48.), Sz. al-Davszari (53.)

Sárga lap: al-Malki (67.), al-Bulaili (75.), al-Davszari (79.), Abdulhamid (82.), al-Abid (88.), al-Ovajsz (90+2)

Argentína:
Emeliano Martínez – Nahuel Molina, Cristian Romero (Lisandro Martínez, 59.), Nicolas Otamendi, Nicolas Tagliafico (Marcos Acuna, 71.)- Rodrigo De Paul, Leandro Paredes (Enzo Fernández, 59.)- Ángel Di María, Lionel Messi, Alejandro Gómez (Julián Álvarez, 59.) – Lautaro Martínez

Szaúd-Arábia:
Mohamed al-Ovajsz – Szaud Abdulhamid, Hasszan al-Tambakti, Ali al-Bulaihi, Jasszer al-Sahrani (Mohammed al-Burajk, 99.) – Szaleh al-Sehri (Szultan al-Ganam, 78.), Mohamed Kanno, Abdulelah al-Malki, Szalem al-Davszari – Szalman al-Faradzs (Navaf al-Abid, 45+3., Abdulelah al-Amri, 88.)), Firasz al-Buraikan (Haitam Asziri, 89.)


Ochoa óriási védése volt a mexikói-lengyel meccs egyetlen értékelhető momentuma

Izgalmas támadófociban reménykedtek a nézők a Lengyelország – Mexikó mérkőzés kapcsán a C-csoportban. Nem csak azért ígérkezett vérre menőnek a találkozó, mert két továbbjutás-esélyes válogatott csapott össze, hanem a minipárbajok miatt is: a világ jelenleg talán legjobb befejező csatára Robert Lewandowski, és a mexikói kapuslegenda, Guillermo Ochoa csörtéje például kifejezetten izgalmasnak tűnt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Katar 2022

Labdarúgó-világbajnokság

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak