Napunk

Növelhetik a szüleik nyugdíját a gyerekek. Nyolc mintapélda a szülői bónusz kiszámítására

Fotó N – Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Januártól egy újdonság lép hatályba a nyugdíjbiztosítási rendszerben – a szülői nyugdíj. Az első évben, azaz 2023-ban a Szociális Biztosító legkésőbb szeptember végéig dönt arról, hogy az öregségi nyugdíjra jogosult személy kaphat-e szülői nyugdíjat. Mintapéldákban mutatjuk meg, mennyivel több nyugdíjat kaphatnak azok, akik gyermeket neveltek.

Jana már második éve szülői szabadságon van. Nyugdíjas korú szülei kaphatnak-e szülői bónuszt 2023-ban?

Az alapfeltételt mindkét szülő teljesíti, mivel öregségi nyugdíjra jogosultak. A Szociális Biztosító annak ítéli meg a szülői nyugdíjat, aki öregségi nyugdíjban, rokkantsági nyugdíjban, vagy az általános nyugdíjkorhatár betöltése után szolgálati nyugdíjban részesül.

További feltétel, hogy a nyugdíjas gyermekének 2021-ben nyugdíjbiztosítást kellett fizetnie a Szociális Biztosító részére.

Mivel a szülői szabadság ideje alatt Jana után az állam fizeti a nyugdíjbiztosítást, érvényesül a fenti feltétel. A szülői bónusz összege azonban alacsony lesz. Az állam ugyanis a 665,20 eurós járulékalapból fizeti a nyugdíjbiztosítást a Szociális Biztosítónak Jana nevében. A törvényből adódóan a bónusz a járulékalap 1,5 százaléka.

Mindkét szülő havi 9,98 eurót kap Janától, melyet a Szociális Biztosító a következő év szeptemberében vagy októberében fizeti ki a szülőknek egy összegben, így mindkét szülőnek az öregségi nyugdíj mellé további 119,76 euró bónusz is érkezik a számlájára.

Ha munkanélküli leszek, akkor is megkapják a szüleim a bónuszt?

A 2023-ban kifizetett szülői bónusz esetében a 2021-es jövedelem a mérvadó. Ha ön az utóbb említett évben nem dolgozott, szülei 2023-ban nem lesznek jogosultak a szülői nyugdíjra. A helyzetet a Szociális Biztosító minden évben kiértékeli. Ez azt jelenti, hogy a biztosító minden évben megvizsgálja az ön jövedelmét. Ha ön 2022-ben már dolgozott, szülei 2024-ben jogosultak lesznek a bónuszra.

Más a helyzet abban az esetben, ha ön 2021-ben csak fél évig volt nyilvántartva munkanélküliként a munkaügyi hivatalban. Ebben az esetben a szülei 2023-ban is jogosultak a bónuszra.

A szülői nyugdíj összege, egy szülő számára, a gyermek összesített éves járulékalapjainak egytizenkettedéből számított 1,5 százalék. A kiindulási alapot az az év jelenti, amelyben a nyugdíjbiztosítási járulékot fizették, és amely két évvel előzi meg a szülői nyugdíj kifizetésének évét.

A Szociális Biztosító összegzi a járulékalapokat, az ön hat havi bruttó jövedelmét. Ha Ön 2021-ben 1211 euró átlagbérért dolgozott, a bónuszt (1,5 százalék) 7266 euró egy tizenkettedéből számolják ki. Ebben az esetben mindkét szülő havi 9,10 euró bónuszt kap. Szeptemberben vagy októberben a biztosító egy összegben fizeti ki nekik fejenként a 109,20 eurót.

Alkalmi munkaszerződésre dolgozom. Jogosultak-e a szüleim a bónuszra?

Ez attól függ, hogy a szerződésből kifolyólag van-e érvényes nyugdíjbiztosítása. Azok az alkalmi munkavállalók, akik rendszeres jövedelemmel járó munkaviszonyon felül kötöttek alkalmi munkaszerződést, ugyanannyi biztosítási járulékot fizetnek a Szociális Biztosítóba, mint az alkalmazottak. Egy alkalmi munkavállaló 9,40 százalékos szociális biztosítást fizet. Alkalmi bevétellel rendelkező alkalmi munkavállaló pedig 7 százalékot vezet el a nyugdíjbiztosításra.

Azoknak a diákoknak és nyugdíjasoknak, akik alkalmi munkaszerződéssel dolgoznak, nem kell nyugdíjbiztosítást fizetniük (öregségi és rokkantsági nyugdíjbiztosítást) abban az esetben, ha 200 euró alatt keresnek. Így azonban a szüleik nem jogosultak a szülői bónuszra sem.

Ha a gyermek olyan alkalmi munkavállalói szerződéses viszonyban dolgozik, amelyre járulékfizetési kedvezmény vonatkozik, de keresete meghaladja a havi 200 eurót, a 200 euró feletti összeg után kell nyugdíjbiztosítási járulékot fizetnie. Az öregségi nyugdíjra 4 százalékos járulékot fizet. Ezzel azonban nagyon alacsony járulékalapja keletkezik, amelyből aztán szintén alacsony szülői bónuszt számolnak ki.

Rendőr vagyok. Milyen bónuszra jogosultak a szüleim?

2023 januárjától azoknak a gyerekeknek a szülei kapnak szülői bónuszt, akik öregségi nyugdíjbiztosítási járulékot fizetnek Szlovákiában. A rendőrök nem fizetnek ilyen biztosítást a Szociális Biztosítónak. Saját rendszerük van. A rendőrök egy különálló alapba fizetnek, amelyből később a szolgálati nyugdíjukat kapják. Ebből következik, hogy szüleik nem jogosultak a szülői bónuszra.

Ugyanez vonatkozik a tűzoltókra, határőrökre, a mentő- és hegyimentő-szolgálat munkatársaira, valamint a katonákra is. Az ő szüleik nem jogosultak a bónuszra.

Hátrányban vannak azok az öregségi nyugdíjasok is, akiknek gyermekei nem rendelkeznek társadalombiztosítással: külföldön dolgoznak, egyáltalán nem dolgoznak, vagy nyugdíjbiztosítás nélküli önálló kereső tevékenységet folytató személyek (SZČO).

Akkor is jogosultak a szüleim a bónuszra, ha nem alkalmazott vagyok, hanem egyéni vállalkozó, és csak a minimális járulékot fizetem? Ebben az esetben mennyivel támogatom a szüleimet?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Nyugdíj

Szociális Biztosító

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak