Napunk

Vb-napló: a kezdés nem volt túl katartikus

Félig üres lelátók Katarban. Fotó - TASR/AP
Félig üres lelátók Katarban. Fotó – TASR/AP

A labdarúgó-vb eseményeinek gyors összefoglalója, hogy Ön is tudja, miről beszél mindenki.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Számos futball-szurkoló kétségek között őrlődik, hogyan is viszonyuljon a katari világbajnoksághoz.

A világbajnokság első napja pedig megmutatta, hogy nem lesz hiány az erős pillanatokban és a bizarr szituációkban, melyek rámutatnak a vb abszurditására, és talán segíthetnek választ találni a szurkolóknak erre a kérdésre.

Már az ünnepélyes megnyitó ceremónia sem volt mentes a bizarr pillanatoktól: Morgan Freeman amerikai színész a stadionban az egységről és az érzésekről beszélt, amelyek mindenkit összekötnek a vb alatt. A legendás színész a remény, a boldogság és a tisztelet közös eszményeiről beszélt, de a szavai sokkal hitelesebbek lettek volna, hogy megnevezi a valódi problémákat, és nem egy olyan országban beszél ezekről az eszményekről, mely nem tiszteli a nők jogait és a homoszexualitást börtönnel bünteti.

Fotó – TASR/AP

A szürreális események már szombaton megkezdődtek, mikor Gianni Infantino, a FIFA elnöke kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat, és kikelt a Katart kritizálók ellen. „Úgy gondolom, hogy amit mi, európaiak az elmúlt háromezer évben világszerte tettünk, azért az elkövetkező háromezer évben bocsánatot kell kérnünk, mielőtt elkezdünk másoknak erkölcsi tanácsokat osztogatni” – mondta sportvezető, ami a „wahataboutism” olyan gyönyörű példája, hogy valószínűleg Vlagyimir Putyin is csak bólogatva figyelt.

Infantino képmutatónak nevezte az európai országok kioktató hozzáállását Katarhoz, amiben még talán volna is némi igazság – ha nem a világ egyik egyik legkorruptabb szervezetének vezetője próbálna erkölcsi prédikációt tartani.

„Koncentráljunk a futballra” – mondja a FIFA, de egy ilyen környezetben ez nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz.

De mi történt a nyitómeccsen?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Katar 2022

Labdarúgó-világbajnokság

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

A rendőrség vasárnap több órán keresztül nem tudta megtalálni azt a ligetfalui (Petržalka) lakást, amelynek ablakából kizuhant egy 27 éves férfi, és szörnyet halt. Azt állítják, hogy a férfinél nem volt semmilyen dokumentum, a lakosok közül pedig sokan nem voltak otthon. Azok közül, akik a rendőrséggel beszéltek, senki sem ismerte a férfit. A lakást csak azt követően sikerül beazonosítani, hogy egy 39 éves nő is kizuhant az ablakon, ő is életét vesztette a helyszínen. A hatóságok ezt követően a lakásban egy 9 éves kisfiú élettelen testét találták meg.