Napunk

2022 Verstappen éve volt, de az új szabályok elérték a célt: a Forma-1 ismét izgalmas sport lett

Max Verstappen. Fotó - TASR/AP
Max Verstappen. Fotó – TASR/AP

Ha valaki csak a pontszámokat nézi meg, akkor akár azt is hihetné, hogy a 2022-es Forma-1-es idény dögunalmas volt, Max Verstappen és a Red Bull dominanciája miatt. Csakhogy a látszat ezúttal is csal: az idei szezon bővelkedett drámai fordulatokban, nagy visszatérésekben és remek autóversenyzésben.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A cikkből kiderül

  • hogy kavarták meg a lapokat az új szabályok,
  • ki tudott a legjobban alkalmazkodni, és kinek sikerült ez kevésbbé,
  • hogy alakult a küzdelem az egyes versenyek során,
  • kik okozták az év legnyagobb meglepetéseit,
  • kiktől búcsúzunk az idény végén.

Új szabályok

Bár a 2021-es világbajnokság szó szerint az utolsó körben dőlt el, az F1 vezetősége már korábban a sportág történetének legnagyobb szabályátalakításába fogott, hogy a versenyeket izgalmasabbakká tegye. A versenyautókat gyakorlatilag teljesen újra kellett tervezni a csapatoknak, a munkájukat pedig nehezítette, hogy csökkentették a mindenkire érvényes költségvetési korlátot és korlátozták az aerodinamikai tesztelés mennyiségét is. Az új autókhoz teljesen új, megnövelt méretű 18 colos gumik is érkeztek, melyektől azt várták, hogy kevésbé fognak kopni és ezáltal agresszívabb versenyzést tesznek majd lehetővé.

A teljesen új szabályok miatt tehát gyakorlatilag mindenki „tiszta lappal” indult 2022-ben, és senki sem tudta igazán, ki mennyire találja el a megfelelő beállításokat az új autókon.

Ferrari-fölényt hozott a kezdés, megbízhatósági problémák a Red Bullnál

A 2022-es idénnyitó Bahreini Nagydíjon úgy tűnt, az új szabályok megtették a hatásukat. A futam parázs küzdelmet hozott a Ferrari és a Red Bull között: Charles Leclerc Max Verstappennel harcolt a győzelemért, Carlos Sainz pedig Sergio Perezzel küzdött a harmadik helyért. A futamon végül kettős Ferrari-győzelem született, mivel az utolsó három közben mind a két Red Bull kiesett a harcból: Verstappen motorhiba miatt, Perez pedig megpördült és lemaradt.

A lepattanót a két Mercedes szerezte meg, Hamilton harmadik lett, Geroge Russell pedig negyedik. Igen: a sportágban évek óta domináns Mercedes a szabályátalakítás egyik nagy vesztese, a mérnökeik az év elejére nem tudták megtalálni a legmegfelelőbb beállításokat. Meglepetésre, az utolsó pillanatban beugró Magnussen megszerezte az ötödik helyet a Haasnak. (A Haas az orosz-ukrán háború miatt megvált a legnagyobb szponzorától és Nyikita Mazepin nevű pilótájától).

A Szaúd-Arábiában rendezett második futamon Verstappen meg tudta előzni a két Ferrarit, de Ausztráliában ismét esélye sem volt Leclerc ellen. Ráadásul nem elég, hogy a pályán sem tudta megközelíteni a monacóit, egy technikai meghibásodás ismét idő előtt vetett véget a holland versenyének. A Red Bull csak azzal vigasztalódhatott, hogy a Ferreri is veszített egy autót – Sainz egy hiba után elásta az autóját. A futam hőse mégis a williamses Alex Albon lett, aki az 58 körös verseny utolsó körében kereket cserélve pontot szerzett a mezőny talán leggyengébb autójával. Három futam után a Leclerc bődületes előnnyel, 71 ponttal vezetett a második Russel előtt, Verstappen pedig a hatodik helyen állt: a három futamból kétszer kiesett, igaz, mikor a Red Bull rendesen működött alatta, akkor nyerni tudott.

Ostoba hibák a Ferrarinál

Hol máshol csapott volna le a Ferrari-átok, mint a vb negyedik futamán, Olaszországban, az Emilia-romagnai nagydíjon? Max Verstappent csak a biztonsági autó tudta megelőzni. A Ferrari számára katasztrófa volt a futam: Sainz már a rajt után elásta az autóját a kavicságyban, Leclerc pedig a harmadik helyen autózva megpördült és végül csak a 6. helyen ért célba.

 

Ekkorra már nagyjából nyilvánvalóvá vált, hogy a Ferrari és a Red Bull külön ligában autózik ebben a szezonban, a Mercedes kicsit a mezőny többi része előtt jár, de az első két csapatra nem jelent nagy veszélyt. A maradék helyekért öldöklő küzdelem folyt az Alpine, a McLaren és az Alfa Romeo között.

Verstappen behúzta a Miami és a Spanyol Nagydíjat is. Leclerc, bár pole pozíciót szerzett az otthonában, Monacóban, de a saját csapata hibás taktikai döntése elorozta tőle a győzelmet, mely így Perez ölébe hullott. Az Azeri Nagydíj ismét katasztrófa volt a Ferrari számára: hiába szerezte meg Leclerc ismét a pole-t, mindkét autó elfüstölt a versenyen, a Red Bull pedig kettős győzelmet aratott. Verstappen győzött Kanadában is.

Ausztriában Leclerc győzni tudott, de ezt követően ismét az élről esett ki a Francia Nagydíjon, amivel a győzelem Verstappen ölébe hullott. A holland tudott győzni a Hungaroringen is (még az is belefért, hogy megpördült az autójával), és a nyári szünetre egy kényelmes előnnyel mehetett: míg neki 258, Leclercnek csak 178 pontja volt.

A nyár közepére ugyan még nem dőlt el a világbajnokság végkimenetele, de erősen egyoldalúvá váltak a versenyek. A Red Bullnak sikerült kiküszöbölni az év elején tapasztalt technikai hibákat és az autó egyre megbízhatóbbá vált, Verstappen alatt pedig szinte verhetetlennek bizonyult. A Ferrari hiába volt legalább ilyen gyors a nyers tempót tekintve (amit Leclerc pole-jai bizonyítanak), csapatként egyszerűen nem értek fel az osztrákokhoz: taktikai hibák sokaságát vétették, túl sok kerékcserét rontottak el, és ha minden stimmelt, a pilóták akkor is képesek voltak megbicsaklani. Velük szemben Verstappen szinte gépként, tökéletes megbízhatósággal vezetett.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Forma-1

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak