Napunk

FIFA: a korrupció világbajnoka

Sepp Blatter. Fotó - AP
Sepp Blatter. Fotó – AP

A katari foci-vb előtt a Netflix sorozata arra emlékeztet, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elárulta a futballt, szertefoszlatta a sport tisztaságába és őszinteségébe vetett hitet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A 2022-es világbajnokság megrendezésére a FIFA azt a Katart választotta, ahol egy elnyomó rezsim van hatalmon, a kis félsziget sivatagos alföld, júniusban és júliusban olyan hőség van, hogy nem lehet focizni, a döntéskor egyetlen alkalmas stadion sem volt a sivatagban, mind a nyolcat meg kellett építeni a vébére, ehhez szállodákat is stb. stb. – mégis övék lett a győztes pályázat. Készült egy dokumentumfilm, amely elmeséli, hogyan lett a FIFA a korrupció szinonimája.

FIFA titkai (FIFA uncovered) című négyrészes dokumentumfilmet a Netflixen november 9-től lehet megnézni, pontosan 11 nappal a katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt tették hozzáférhetővé. Nos, az időzítés kiváló, viszont a korrupt, hatalmi harcokba és csalásokba elmerült FIFA történetét röviden bemutató film pocsék reklám a profi futballnak.

A FIFA család

A nemzetközi labdarúgást Zürichből irányító szervezet fokozatosan óriási befolyásra tett szert, a világ egyik leghatalmasabb szervezetévé nőtte ki magát. A legfelsőbb vezetők, a „család” tagjai pedig úgy érezték, bármit megtehetnek, mert ők érinthetetlenek. Az általuk felépített zárt világban a saját törvényeik szerint irányíthatják a futballt. Pénzt a zsebbe, és kuss!

A labdarúgó-világbajnokság megrendezése óriási esély egy országnak az imázsépítésre, a FIFA pedig nagyot kaszál az eseményen, mert ez a világ legnépszerűbb sportrendezvénye, talán minden országban közvetítik és nézik – és a FIFA-ban néhányan döntenek arról, négyévente melyik ország kapja meg a lehetőséget, hogy a világ figyelme reá irányuljon. Ez olyan visszaélésre ad alkalmat, amelynek nagyon nehéz ellenállni.

A FIFA titkai a sportvilág legnagyobb korrupciós sztoriját meséli el. Szomorú történet, tanulságot is nehéz keresni. Mindent a pénz irányít. Kevés olyan egyetemes dolog van, mint a korrupció.

A dokumentumfilm visszakanyarodik a labdarúgó-szövetség kezdeteihez, és megmutatja, hogyan hálózta be a futballt a megvesztegetés. 1904-ben, amikor a FIFA amatőr szövetségekből létrejött, még nem volt pénz a fociban. Ez az állapot nagyon sokáig így is maradt, évtizedekig a szervezet egy irodában húzta meg magát, miközben a futball már az egész világon óriási népszerűségnek örvendett.

A FIFA mint szervezet 1974-ben gyökeresen megváltozott. Ebben az évben lett az elnöke a brazil João Havelange, aki meglátta a lehetőséget, hogy üzleti alapokra helyezze a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget – éppen ezért kezdődik a Netflix sztorija a brazil elnökkel, a FIFA gyors felemelkedésével. A történet négy évtizeddel később tömeges letartóztatásokkal zárult.

João Havelange (1916–2016). Fotó – TASR/AP

Az 1974-es elnökválasztás nemcsak azért volt választóvonal, mert az egyes tagországok szavazatait, politikai mintára, gondosan gyűjtötték. Havelange semmit sem bízott a véletlenre: nem alaptalanul terjedt el a hír készpénzzel teli barna borítékokról, amelyeket az elnökválasztás előtt osztogattak a frankfurti szállodában. A brazil iparmágnás érkezésével „a kapitalizmus is megvetette a lábát a FIFA-ban” – hangzik el a dokumentumfilmben.

„Blatter, a sport Machiavellije”

Havelange ígéretet tett, hogy segít az afrikai országok futballját fejleszteni, de nem volt forrása ahhoz, hogy ezért érdemben tegyen is. Ekkor jött a képbe Sepp Blatter, a későbbi FIFA-elnök. Ő kapta feladatul, hogy megteremtse a pénzügyi hátteret.

Blatter szervezte be a Coca-Colát, megteremtették a szponzori támogatást a fociban, gyorsan más nagyvállalatok is követték a Coca-Colát. A nagyvállalatok közül is kiemelkedik az Adidas és annak elnöke, Horst Dassler, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy gyökeret verjen a korrupció a világ legfontosabb sportszervezetében.

Dassler megszerezte a vébék marketingjogait, cserébe hatalmas kenőpénzt fizetett Havelange-nak. Az Adidas márka pedig ott virított a labdákon, a mezeken – egybeforrt a futballal. Dassler megalapította az ISL céget, és hozzá kerültek az egyre nagyobb haszonnal kecsegtető tévés közvetítői díjak a FIFA-tól, aztán ő továbbértékesítette ezeket.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

FIFA

Katar 2022

Labdarúgás

Labdarúgó-világbajnokság

Netflix

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak