Napunk

Mit jelent a focivébé? Valakinek egy hónap őrület, valakinek hányinger (Ankét)

Egy argentin szurkoló. Fotó - TASR/AP
Egy argentin szurkoló. Fotó – TASR/AP

A katari világbajnokságról kérdeztük meg Bőd Titanilla, Németh Zoltán, Nagy Krisztián, Mózes Szabolcs, Lovas Emőke, Mészáros András és Molnár Norbert véleményét.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Holnap kezdődik Katarban a labdarúgó-világbajnokság. A vébék történetében még nem volt olyan, amelyik ennyire megosztotta volna a focirajongókat.

Nem elég, hogy minden bizonnyal nagy fokú korrupció kísérte a FIFA döntését, az építkezések során több ezer ember halt meg, a távolkeleti munkásokat kizsákmányolták, ráadásul a száraz éghajlatú országban a füves pályák fenntartása, légkondicionálása is meglehetősen környezetszennyező. Az ország nem toleráns a szexuális kisebbségekkel szemben, és mindezek tetejébe – bár ennek jelentősége nem éri el az eddig leírtakét – még a sört is betiltották a meccsek környékén.

Több ország vezetői, futballszövetsége, de válogatott játokosok is beszéltek ezekről a visszásságokról. Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke két nappal a megnyitó előtt visszalőtt, és kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat. A dohai ingatlannal is rendelkező FIFA-elnök más mellett arról is beszélt, hogy „Ki törődik a munkásokkal? Ki? A FIFA igen, a futball igen, a világbajnokság igen – és az igazat megvallva, Katar is.”

A világbajnokság előtt ezért azt kérdeztük meg néhány focirajongótól, illetve a sportágat kevésbé kedvelő embertől, hogy:

  • Korrupció, az építkezések során történt balesetek, a munkaerő kizsákmányolása, a természet szennyezése kísérte a katari vébé előkészületeit. Hogyan befolyásolja mindez azt, hogy miként ül le a meccsek elé?
  • Ki lesz ön szerint a világbajnok? Ki lesz a gólkirály? Milyen meglepetés történhet a vébén?
  • Mit jelent ön számára a foci vébé?

Bőd Titanilla
újságíró

1. Botrányos, hogy Katar vb-t rendezhet, de attól még ez egy focivébé, és a sportteljesítmények értékéből nem vesz el, hogy mi előzte meg a vb-rendezést. Persze ez egy örök dilemma, hogy ezzel mennyire legitimizálunk elnyomó rendszereket, ezen lehet sokat agyalni, és nem biztos, hogy van rá jó válasz. Szomorú, hogy a nemzetközi fociszervezetek, amelyek mindenféle csillivilli kampányokban hirdetik a toleranciát és elfogadást, szemrebbenés nélkül odaadják a vb-t egy országnak, ahol az emberi jogok egy részét sárba tiporják. Emiatt nem lehet száz százalékban lelkesedni az idei világbajnokságért, de azért úgyis meg fogom nézni a meccseket.

2. Argentína, de ha ez kívánságműsor lenne, egy német–holland döntőt szeretnék. A gólkirályi címet erősen befolyásolhatja mondjuk egy mesterhármas egy gyengébb csapat ellen még a csoportkörben, erre Messinek vagy Lewandowskinak is megvan minden esélye, például Szaúd-Arábia ellen. Nem merek tippelni, hogy ki lesz a gólkirály, de csodálkoznék, ha ötnél több gól kellene hozzá. Dánia és Szerbia lehet a meglepetéscsapat, a szurkolókat meg már a nyitómeccs előtt pár nappal érte egy meglepetés az alkoholtilalom képében.

3. Még nem is nagyon fogtam fel, hogy vb lesz, annyira furcsa ez a novemberi-decemberi időpont. A vb a nyarat jelenti, napsütés, közös meccsnézések, lazaság… Az első vb, amiről emlékem van, a 94-es torna, és hogy Baresi fölérúgja a tizenegyest. Tizenegy évesen nagyon igazságtalannak tartottam, hogy szegény Baresit nem sajnálja senki, mert mindenki csak Baggiót sajnálja. A 98-as vb-t már rendesen követtem, minden meccset néztem. 2002-ben két hét alatt lezavartam az összes vizsgámat, hogy mire kezdődik a vb, már nyugodtan lehessek otthon.

Aztán jöttek a „dolgos vébék“, amikor a világbajnokság a fociláz mellett rohadt sok melót is jelentett a szerkesztőségben. Emlékszem, hogy pl. 2014-ben a vb első napjaiban többször hánytam a stressztől lapzárta után. Most meg a vb előtt néhány nappal simán elmehettem szabadságra, és kipihenten várhatom a tornát – ennyit tesz, ha van elegendő ember egy szerkesztőségben.


Németh Zoltán
költő, irodalomtörténész, szerkesztő

1. Úgy, hogy nem fogok nézni egyetlen mérkőzést sem. Több mint nyolcezer munkás halt meg a stadionok építése során. Több mint 8 000 ember halt meg. Ezt leírni és felfogni is nehéz. Egész egyszerűen erkölcsi nullának érezném magam, ha úgy tudnék tenni, mintha ez nem történt volna meg. Vannak olyan háborúk, ahol nincs ennyi halott. Vajon milyen körülmények között dolgoztak ezek az emberek, hogy meg kellett halniuk? Annyira megundorodtam a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől, a FIFA-tól, hogy egész egyszerűen nem kívánok asszisztálni ehhez az egészhez. Majd a meccsek alatt focizok a kisfiaimmal a nappaliban.

2. Őszintén? Az előzmények után nem érdekel.

3. Ez, ami jön, ilyen előzmények után csak undort és hányingert.


Nagy Krisztián
a DAC sajtófőnöke

1. Nem csak a felsoroltak, de az év végi időpont is sok kérdőjelt hagy maga után. Mint az a tény is, hogy Katar tíz éve kapta meg a rendezés jogát, de csak az elmúlt néhány hónapban lett tényleg hangos a közvélemény. Ki tudja, hány emberéletet lehetett volna megmenteni, személyes tragédiát elkerülni, ha a világ végigkiabálta volna ezt a tíz évet. Bízom benne, hogy minden előzmény ellenére egy emlékezetes és jó hangulatú tornát látunk majd.

2. Ez lesz Messi és Ronaldo utolsó világbajnoksága, ezért szorítok egy argentin–portugál döntőnek, ahol egyértelműen Messiéknek szurkolnék. A legjobb kerettel és eredményekkel azonban Brazília érkezik, számomra ők a legesélyesebbek. A gólkirályi címet is Messinek kívánom, de valamiért úgy érzem, valamelyik brazil sztár viszi haza a koronát. Legyen Neymar.

Meglepetés az lenne, ha a vébék történelmében először egy nem európai vagy dél-amerikai csapat is elődöntős lenne. Egy-egy ún. kiscsapat előnye az lehet, hogy több idejük volt a közös felkészülésre, mint a nagyágyúknak, akik csak egy héttel a kezdés előtt találkoztak. Ez növelheti az említett meglepetés esélyét. Az is meglepne, ha kevesebb gól esne pontrúgásokból, mint négy éve, amikor fontos tényező voltak.

3. A legnagyobb és legjobban várt sportünnepet. A DAC-pályán nőttem fel, de mivel teljes pici koromtól jártam ki a csapat meccseire, az elsőkre nem emlékszem. Az első vébé viszont megmaradt… Az 1986-os volt az, Maradonával, Hugo Sanchez ollózós góljával, na meg persze Irapuatóval. Azóta is alig akadt vb-meccs, amit ne láttam volna, és remélem, ez az idei torna után is így marad. Egy meccset személyesen élhettem át, 2006-ban, Münchenben, több százat pedig a tévében.


Mózes Szabolcs
a Szövetség alelnöke

1. Keserű szájízzel. A focikorrupció csúcsa volt, hogy Katar kapta a vb-t, normális esetben esélye sem lett volna.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Katar 2022

Labdarúgó-világbajnokság

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

December 8-án, azaz csütörtökön 14 órától tárgyal a parlament az Eduard Heger kormánya elleni bizalmatlansági indítványról, közölte Boris Kollár hivatala. A bizalmatlansági indítványt az Sas és a Hlas képviselői kezdeményezték. (napunk)