Napunk

Napunk newsfilter: Heger vígan utazgat, míg az országban egy időzített bomba ketyeg

Csütörtökön Pozsonyban tüntettek az orvosok. Fotó - TASR
Csütörtökön Pozsonyban tüntettek az orvosok. Fotó – TASR

1.13 nap múlva lejár 2100 orvos felmondási ideje, a kormányfő pedig utazgat. 2. Rudolf Kusýt előzetes letartóztatásba helyeznék, 150 ezres kenőpénz elfogadása miatt. 3. Az EU feltehetőleg ismét engedni fog Orbánnak.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Alig két hét a katasztrófáig

13 nap múlva lejár 2100 orvos felmondási ideje. Ha nem történik semmi, december elsejétől néhány kórház működése komolyan kérdésessé válik, nem kizárt az egészségügy összeomlása. Az orvosok augusztus végén adták be a felmondásukat. Eduard Heger kormányfőnek idáig valahogy mindig akadt fontosabb dolga annál, minthogy ezzel az „aprócska” problémával foglalkozzon, talán azt hitte megoldódik magától is, vagy hogy az orvosok csak blöffölnek.

Minden fontosabb az egészségügynél. Nem vicc: olyan szintű a halogatás, hogy bár az orvosok e hét hétfőn akartak tárgyalni, de ezt át kellett tolni keddre és szerdára. Szerdán estig egyeztetett a miniszterelnök, a pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter az orvosi szakszervezetek képviselőivel, de nem jutottak eredményre. Az orvosok folytatni akarták csütörtök reggel, de Hegerék ebbe nem mentek bele: majd jövő hétfőn folytatjuk, mondták.

Mi lehet fontosabb 2100 orvos felmondásánál, ami bedöntheti a szlovák egészségügyet? Talán Heger valahol máshol küzd az ország érdekeiért? Brüsszelben hadakozik jobb feltételekért, vagy más létfontosságú dolga akadt? Nem. A saját pártja érdekeit hajszolta: Portugáliában arról tárgyalt, hogy az OĽaNO-t bevegyék az Európai Néppártba. Hétfőn sem lesz ott az orvosokkal való tágyaláson, mert Hollandiában találkozik Mark Rutte kormányfővel. Prioritások, ugyebár.

Elfogtunk egy levelet. A szerdai maratoni tárgyalássorozat végeredményéről ellentétes információkat kaptunk: Heger azt állította, hogy csak a fizetésemelésről beszélgettek, a többi dologban pedig megegyeztek, az orvosok szakszervezetének vezetője, Peter Visolajský azonban azt mondta, a többi követelésük sincs még teljesítve. Az orvosok megtartották az előre beharangozott tüntetésüket is november 17-én, amire nyilván nem lett volna szükség, ha már közel a megegyezés.

A Denník N pénteken elfogott egy levelet, amit Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter írt a kórházaknak, és amiben figyelmeztet, hogy napról napra közelebb jutunk ahhoz, hogy a kórházak csak a sürgősségi eseteket lássák el, és hogy – mint a Covid alatt – el kelljen tolni a tervezett műtéteket. A levélben Lengvarský vázolja azt is, hogyan emelnék az orvosok fizetéseit. Egy kezdő orvos alapfizetése 2023-ban 1695 euró lenne (szemben az idei 1416 euróval, és a csehországi 1575 euróval). Egy 10 éves tapasztalattal rendelkező specialista alapfizetése 2023-ban 3270 euró lenne (2022-ben ez 2606, Csehországban 2290), egy 20 éves tapasztalattal rendelkező szakorvos fizetése pedig 3512 euró lenne (2022-ben 2606, Csehországban 2492). A miniszter szerint csehországinál magasabb fizetéssel kompenzálnák az orvosokat azért, hogy itt több beteg jut rájuk.

Kár volt eddig húzni. A józan ész azt mondatja velünk, hogy az orvosok és a kormány meg fognak egyezni – Hegerék kénytelenek lesznek engedni, mivel nem hagyhatják, hogy összeomoljon az egészségügy, illetve remélhetőleg az orvosok is hajlandóak lesznek találkozni velük valahol középúton.

Ami viszont biztos, nem lett volna szabad hagyni, hogy a helyzet eddig eszkalálódjon. A szlovákiai egészségügy évtizedes problémáiért nyilvánvalóan sem Eduard Heger, sem Igor Matovič, sem Vladimír Lengvarský nem tehető felelőssé, ilyet senki nem is állít (ez – ahogy sok minden más is – a Fico-kormányok sara). De az már az ő felelősségük, hogy az utolsó pillanatra hagyták a krízis kezelését, és ahelyett, hogy időben leüljenek tárgyalni az orvosok képviselőivel – hogy legalább a jó szándékukat mutassák – a kicsinyes koalíciós harcokkal, pártérdekekkel voltak elfoglalva.

Ha ez tényleg az Egyszerű Emberek pártja lenne, akkor kicsit többet foglalkoznának az egyszerű emberek mindennapi problémáival. De hát valószínűleg sem Heger, sem Matovič nem tudja, milyen egész nap rostokolni egy túlzsúfolt váróteremben, vagy másfél évet várni egy fontos műtétre.


2. Big business in Bratislava

Már szerdán is írtunk róla, hogy a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) őrizetbe vette Rudolf Kusýt, Pozsony-Újváros leköszönő polgármesterét, aki idén feljebb lépett volna egy szinttel és elindult a főpolgármesteri posztért. Ez a terv azonban nem jött be, Matúš Vallót meg sem lehetett szorongatni Pozsonyban. Hogy a helyzet még rosszabb legyen, Kusýt két héttel a hivatali ideje lejárta előtt a saját irodájából gyűjtötte be a NAKA. Szerdán még csak annyit tudtunk, hogy a gyanú korrupció, ma már néhány konkrétum is előkerült.

Nem kispályások. Pénteken az ügyet felügyelő ügyész kérvényezte, hogy Kusýt helyezzék előzetes letartóztatásba, mivel azzal gyanúsítják, hogy 150 ezer eurós kenőpénzt fogadott el egy építkezés kapcsán, melyről polgármesterként döntött. Az ügyben további 220 ezer euró sorsa is kérdéses, melyet feltehetőleg a közvetítők osztottak szét egymás között az építési eljárás során az újvárosi hivatalban.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Egészségügy

Magyarország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Rudolf Kusý

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak