Napunk

Az ESET-es Hrubý és Zoroslav Kollár barátja elektromos autóbuszokat árul. Dunaszerdahelyen szinte rájuk szabott közbeszerzést írtak ki

Rudolf Hrubý. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Rudolf Hrubý. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Rudolf Hrubý, az ESET társtulajdonosa és Pavel Čulík, Zoroslav Kollár barátja átvette a problémás elektromos autóbuszokat gyártó magyarországi cég üzletrészét. A cég ugyanis fizetésképtelenné vált és csődbe ment. A befektetők máig követelik vissza a pénzüket.

Hrubý és Čulík Mobility and innovation production nevű cége a HVG szerint leszerelt autóbuszokat vásárolt Magyarországról és Dunaszerdahelynek próbálják őket eladni. Hrubý azzal érvel, hogy a városnak a saját gyártmányaikat adják el, és hogy Magyarországról csak a karosszériákat és a gyártásukhoz szükséges engedélyt vették.

Szlovákiának Mészáros Csaba vállalkozónak kellett volna eladnia a karosszériákat, aki kitűnő kapcsolatokat ápol a magyar politikusokkal. Mészáros először húsz darabot a budapesti közlekedési vállalatnak adott el. Az Egyedi Kft. névre hallgató cégének azonban más megrendelései is voltak. Ezek egyikére kölcsönt vett fel, a gyártás azonban lassan haladt, és a cég végül fizetésképtelenné vált. Az Egyedi Kft. (eredeti nevén MABI BUS) 2018-ban csődbe ment és felszámolás alatt áll.

A befektetők most az ide fektetett pénzüket követelik tőle vissza, viszont a HVG októberben közzétett információi alapján a cég néhány pénzügyi eszközét a szlovák Mobility & Innovation Productionba helyezte át, melynek ügyvezetője tavaly májustól Hrubý.

A cégnek tavaly elenyésző jövedelme volt, az oldalán feltüntetett információk szerint azonban az idén fogadja az első megrendeléseket, és megkezdi az elektromos és hidrogén meghajtású alacsonypadlós városi autóbuszok kissorozatú gyártását. Hrubý szerint a Dunaszerdahelyre szánt autóbuszokat az ő cége gyártotta le, nem pedig a magyarországi. Azt, hogy a két autóbusz szerkezetében a Magyarországon gyártott, csődbe ment Egyedi cégtől vásárolt karosszériákat használták-e fel, nem tüntetik fel egyértelműen.

Hrubý egyike az ESET antivírus és internet biztonsági cég hat alapító tagjának, és emellett még más cégekben is vannak befektetései. Megtalálható a Denník N kisebbségi tulajdonosai között is. Felvásárolta például az eladósodott HC Slovan Bratislava jégkorong klubot is Juraj Široký oligarchától. Ezenkívül hozzá és az IT cég másik tulajdonosa, Maroš Grund nevéhez fűződik a Carlton Hotel 27 milliós megvásárlásának ügye is. Az „esetesek” ebben a kontextusban gyakran szerepelnek Kočner Threemájában is.

Ezenkívül ő az egyik tulajdonosa a Slovakia Ringnek is, melyhez tisztázatlan körülmények jutott Zoroslav Kollár felügyelő bizottságból való távozását követően. Nemrég Rudolf Kusý bukott pozsonyi polgármesterjelölt kampányába fektetett be, akit szerdán korrupció gyanújával tartóztatott le a nemzeti bűnüldözési ügynökség. Múlt év tavaszától ügyvezetője a Mobility & Innovation Production-nek, amely elektromos és hidrogén meghajtású autóbuszok fejlesztésével foglalkozik.

Pavel Čulík szintén a versenypálya egyik társtulajdonosa. Az igazgatója volt azokban az időkben is, amikor a cég működtetésében Zoroslav Kollár befolyásos csődeljárási jogász, valamint Norbert Bödör is részt vett, akinek a neve felmerül a Marhapásztor, Tisztítótűz és az Alkony ügyek vádlottjai között. Míg a Marhapásztor ügy a mezőgazdasági támogatások elosztásáról szól, a Tisztítótűz és az Alkony arról, hogyan használták ki a rendőrséget a Smer és a párthoz közel álló személyek céljaira.

Kollárt májusban jogerősen elítélték bíróságok megvesztegetéséért. Čulíkról azt tartják, hogy régóta barátja, és találkozgatnak is.

Hogyan szállt be Hrubý a Slovakia Ringbe

Zoroslav Kollár. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Zoroslav Kollár Norbert Bödörrel együtt öt éve tűnt el a Slovakia Ring versenypálya irányítóinak köréből. A Postoj napilap információi szerint a versenypálya tulajdonosainak körében 2017-ben kezdtek problémák fellépni, amikor is egy törvény vagyonhelyzet felmutatására kötelezte az állammal üzletelő cégeket. Ahogyan a Transparency International Slovensko két évvel ezelőtti Facebook-bejegyzéséből kiderült, a „Slovakia Ring a tényleges tulajdonosok állami jegyzékébe olyan ciprusi és Fülöp-szigeteki neveket küldött, akik a szlovák céget egy brit és egy karibi fedőcégen keresztül irányították.” A SME azt írta, Kollárról továbbra is azt tartották, hogy a versenypálya hivatalos tulajdonosa.

A non-profit szervezet hosszú ideig próbálta kideríteni, ki áll valójában a Slovakia Ring mögött, amire végül két év után került sor. Mégpedig, hogy Rudolf Hrubýról, Csóka Lászlóról és Pavol Čulíkról van szó.

Hrubý nem adott magyarázatot arra, hogy Kollárral valaha is találkozott volna a Slovakia Ring megvásárlásával kapcsolatban. „Tudomásom szerint Kollár úr sosem volt tagja a Slovakia Ring tulajdonosi körének. Ezért nincs okom kijelenteni, hogy találkoztam-e vele a Slovakia Ring tulajdonrészének megvásárlásával kapcsolatban” – válaszolta a tájékoztatási kérelemre.

Hrubý nem lát problémát abban, hogy Čulíkkal üzletel, mivel „sosem vádolták meg törvénytelen tevékenységgel.”

A versenypályázatot minden jel szerint személyre szabták

Hrubý és Čulík az első autóbuszokat Ónodi Jánossal, az autóbuszgyártó cég igazgatójával Dunaszerdahelynek szeretnék eladni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dunaszerdahely

Közlekedés

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak