Napunk

Napunk newsfilter: Magyarország egy pillanatra választásra kényszerült, és egy pillanatra Lengyelországot választotta

Fotó - Szijjártó Péter / Facebook
Fotó – Szijjártó Péter / Facebook

1. Őrizetbe vették Rudolf Kusýt, akit a Szövetség is támogatott a pozsonyi főpolgármester-választáson. 2. NATO-területet is találat ért az orosz–ukrán konfliktusban, de nem tört ki a harmadik világháború. 3. Magyarország Lengyelországot választotta, amíg nem lehetett tudni, honnan jött a rakéta.

Pozsony és környéke a Napunk fókuszában. Keresd Pozsony címkével megjelölt cikkeinket! Ezeket a dél-szlovákiai sztorikat csak nálunk találod meg.

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Főpolgármester akart lenni, de Pozsony valószínűleg joggal nem kért Rudolf Kusýból

Szerdán a NAKA Pozsony-Újváros polgármesteri hivatalában razziázott, és korrupció gyanúja miatt többek között őrizetbe vette Rudolf Kusý leköszönő polgármestert is.

Kusý 2010 óta vezette a városrészt, az idei önkormányzati választáson azonban megpróbált szintet lépni, és elindult a főpolgármesteri posztért Matúš Vallo ellen. Bár ő volt a legerősebb kihívója, a választást végül magasan Vallo nyerte.

Zavaros kampány. Ebben valószínűleg az is közrejátszott, hogy Kusý viszonylag későn jelentette be az indulását, amikor a pozsonyiak többsége már eldöntötte, kire fog szavazni. Meg úgy tűnik, az is, aminek a fejleménye a mai őrizetbe vétel.

Mint utólag kiderült, Kusý kampányának finanszírozásával is komoly gondok voltak, bár ez inkább az őt támogató KDH-t érinti: a párt nem a saját pénzét rakta bele Kusý kampányába, hanem valamilyen meg nem nevezett adományozókét: a 80 ezer euróból 25 ezret felvállalt az ESET-es Rudolf Hrubý (aki a Napunknak és a Denník N-nek is kisebbségi tulajdonosa), bár ő azt mondja, a KDH-t támogatta, nem Kusýt. A KDH szerint viszont kimondottan Kusý kampányára kapták a pénzt. A maradék 55 ezer eurónak egyelőre nincs gazdája, a KDH ígéri, hogy mindent tisztáz.

Zsák a foltját? A rendőrség Kusý kampányának finanszírozását is vizsgálja, a mai ügy azonban nem ezzel függ össze. Az akció nevéből is látszik – Development –, hogy valamilyen ingatlanfejlesztéssel kapcsolatos ügyről van szó. Azonban ha Kusý tényleg korrupt, akkor közvetett, szimbolikus összefüggés mégis lehet az ő ügye és a KDH zavaros kampánypénze között.

Ahogy arra többen is emlékeztettek, Pozsony rendszerváltás utáni legkorruptabb korszaka pont a KDH-hoz kötődik.

1990 és 1998 között a KDH-s Peter Kresánek vezette a fővárost, amire Marián Leško újságíró úgy emlékezett vissza, hogy a kilencvenes évek második felében a KDH ugyanazt csinálta Pozsonyban, amit Mečiar az ország többi részében.

A párt 2002 és 2010 közötti polgármestere, Andrej Ďurkovský pedig közeli kapcsolatokat ápolt a J&T csoporttal, aminek gyanús telekeladások és ingatlanfejlesztések voltak az eredményei, meg Ďurkovskýnak a cég magánrepülőgépén megejtett cannes-i kiruccanása.

Ha a KDH még ma is fogékony az ilyesmire, és Kusý valóban korrupt, akkor nem is csoda, hogy a párt őt támogatta.

A Szövetség rossz, de lényegtelen választása. Kusýt nemcsak a KDH támogatta, egy szélesebb koalíció állt mögötte, amelynek a Sme rodina, a Za ľudí és a Dobrá voľba mellett a Szövetség is tagja volt.

Bár az önkormányzati és különösen a megyei választáson a Szövetség szépen szerepelt, előre borítékolható volt, hogy Pozsonyban nem tud labdába rúgni. Bizonyára maradt az, hogy presztízsokok miatt támogassanak valakit. Vallo eleve csak az SaS és a PS támogatását fogadta el (meg hát ki tudja, támogatták volna-e a liberálisokkal együtt a liberális jelöltet), maradt a második legerősebb jelölt.

A támogatottjukat most őrizetbe vették, de ez nem igazán éghet rá a Szövetségre. A párt elítélte a KDH furcsa kampányfinanszírozási módszerét, amikor arra fény derült, és bizonyára Kusýtól is el fog határolódni, ha bárki rákérdez náluk. Ahogy a Szövetség nem tudott Pozsonyban labdába rúgni, úgy az se nagyon számít, hogy ott kit támogattak.

Pozsonyban kevés esélye van bármelyik régi világnak. Kusý bukása az őrizetbe vételétől függetlenül is azt jelzi, a pozsonyiak, akik soha nem kértek sem a mečiari, sem a Fico-féle korrupt és gyűlöletre alapozó politikából, Vallo másodszori megválasztásával ismét megmutatták: nem kérnek a másik oldal korrupciójából sem. Kusý azzal kampányolt, hogy Vallo ellopta a várost a pozsonyiaktól. Jelen állás szerint azonban nem kizárt, hogy ő volt az, aki lopott.


2. NATO-területet is találat ért az orosz–ukrán konfliktusban, de nem tört ki a harmadik világháború 

Kedd délután egy vagy két rakéta csapódott egy, az ukrán határ melletti lengyel falu gabonaszárítójába, és megölt két embert.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Korrupció

Magyar Szövetség

Matúš Vallo

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

Pozsony

Rudolf Kusý

Szijjártó Péter

Választások 2022

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak