Napunk

Napunk newsfilter: Mikulecet a parlament jobban védi, mint Orbán kerítése

Roman Mikulec belügyminiszter november 15-én a parlamentben. Fotó - TASR
Roman Mikulec belügyminiszter november 15-én a parlamentben. Fotó – TASR

1. Mikulec, a rekorder. 2. Heger az önkormányzatokkal már megegyezett, az orvosokkal még nem. 3. Egyéves lett a benzinárstop: a Mol örül a legjobban a szülinapnak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Mikulec, a rekorder

A szlovák kormány mellett az ellenzék sem teljesít jól. Egy dologban azonban elég kitartó és makacs az ellenzék, Roman Mikulec belügyminiszter leváltását sűrűn megkísérli, ma hetedszer futottak neki, hogy eltakarítsák a kormányból.

Szeptemberben Mikulec testvéréhez kötődő állami megrendelések adták az okot a menesztési próbálkozáshoz, újabban az erősödő migrációs nyomás, melyet az ellenzék, elsősorban a Smer szerint képtelen hatékonyan kezelni a belügyminiszter.

Schengen belső, külső. Abból talán nem is lett volna nagyobb felhajtás, ha az országon az elsősorban Szíriából érkező menekültek gyorsan átvonulnának, de Ausztria és Csehország határellenőrzést vezetett be. A lelassult határátkelés és forgalomtorlódás pedig olyan kellemetlenség, ami a lakosságot is érinti, ezért érzékenyebben reagál a helyzetre.

Egyébként érthető Mikulec és Hamran érvelése, hogy a hosszú szlovák–magyar határon nem kívánnak határellenőrzést bevezetni, mert az – a koronavírus-járvány alatt tapasztalt – bonyodalmakat okoz a mindkét irányban ingázóknak, utazóknak.

Ehelyett más uniós tagországokkal együttműködve a schengeni határok megerősítését tűzik ki célul. El is látogatott Mikulec a magyar–szerb határra, hogy megerősítse Orbán kerítését, és negyven szlovákiai rendőrt ajánlott fel a határvédelem megerősítésére, a frissen toborzott határvadászok mellé.

Amellett, hogy Szlovákiában belpolitikai kérdést csinálnak abból, hogy a migráció erősebb hulláma ért el minket, két érdekesebb kérdés is adódik.

Az egyik, hogy a háborúval és a saját gazdaságának megmentésével elfoglalt Európai Uniót miért most éri el egy újabb menekültválság. Miért ilyen időzítéssel, a hideg beköszöntével érkeznek ezrek és ezrek a schengeni határhoz?

Orbán kerítése. A másik, ami tulajdonképpen nem is kérdés, inkább egy jelenség, mégpedig az, hogy azok, akik most azzal érvelnek, hogy Orbán kerítése képtelen megállítani a menekülteket, mert kicselezik, átmásznak rajta stb., miért kezdtek hirtelen erre a kerítésre megoldásként tekinteni.

Nem állítom, hogy hirtelen mindenki másképp gondolkodik kerítésügyben, de sokan azok közül, akik pár éve civilizálatlan tettként emlegették a kerítésépítést, ma megoldási eszközként hivatkoznak rá.

A belügyminiszter leváltásáról december elsején szavaznak, a parlament másodszori próbálkozásra sem volt határozatképes, csak 53 képviselő volt jelen.

Mikulecet valószínűleg újra megtartja a parlament a miniszteri székben, mi is jobban állnánk, ha legalább ennyi esély lenne a külső schengeni határ megvédésére az unióban.


2. Heger az önkormányzatokkal már megegyezett, az orvosokkal még nem

Az önkormányzatok már régóta ostorozzák a kormányt, mert intézkedéseivel, Matovič hirtelen támadt ötleteivel őket hozza egyre nehezebb helyzetbe. Addig kongatták a vészharangot, míg a kormányfő találkozott az önkormányzatok képviselőivel és felajánlotta a kormány segítségét, hogy túléljék az energetikai válságot.

Az önkormányzatok számára árplafont vezetnek be, az elektromos áramnál megawattóránként 199 eurót, a földgáznál pedig 99 eurót. Ez a megállapodás minden önkormányzatra egyaránt vonatkozik, és hozzájárul ahhoz, hogy a következő fűtési szezont túléljék a városok és falvak.

Az árplafon lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok egy tervezhető, reális költségvetést fogadjanak el. Sokáig várt a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása, a Szlovákiai Városok Uniója és a megyei önkormányzatokat tömörítő társulás a megállapodásra, de a kormányfői garancia után mindhárom társulás elnöke elégedetten nyilatkozott. Ha lassan is, de dolgozik a kormány.

Kígyónak lábsó. Egy másik fontos tárgyalása is volt ma a kormánynak, ahol már a lassúságnak nincs helye. Az Orvos Szakszervezetek Szövetségének képviselőivel próbáltak megoldást találni arra, hogy november végén távozhat a kórházakból az a 2100 orvos, aki október elején adta be a felmondását. Ha egyszerre ennyi orvos távozik a rendszerből,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Árstop

Benzinár

Eduard Heger

Napunk newsfilter

Roman Mikulec

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak