Napunk

A szlovákiai magyarok 28 százaléka várja el a médiától, hogy pozitívan viszonyuljon az Orbán-kormányhoz

A többség számára ugyanakkor fontos, hogy kedvenc médiuma független legyen.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A szlovákiai magyarok több mint egynegyede azt várja el kedvenc médiumától, hogy pozitívan viszonyuljon Orbán Viktor kormányához. Ez derült ki a Focus ügynökség közvélemény-kutatásából, amelyet 1017 fős mintán végeztek október folyamán, 18 évnél idősebb, magyar ajkú dél-szlovákiai válaszadók körében a Napunk kiadója, az N Press megrendelésére.

A felmérésben rákérdeztek arra is, mennyire fontos a szlovákiai magyarok számára az, hogy kedvenc médiumuk független legyen a politikai és gazdasági nyomástól, illetve hogy a liberális, konzervatív vagy másmilyen értékrendű médiát részesítik-e előnyben.

A semlegesek is inkább Orbán felé hajlanak

A válaszadók 28 százaléka mondta, hogy kedvenc médiumának pozitívan kellene viszonyulnia az Orbán-kormányhoz. A magyar kormánnyal szembeni kritikus hozzáállást a szlovákiai magyaroknak mindössze 12 százaléka támogatja, miközben 40 százalékuk azt várja kedvenc médiumától, hogy semlegesen viszonyuljon a magyar kormányhoz.

További 16 százalék jelölte meg azt a lehetőséget, hogy mindegy neki, hogyan kezeli kedvenc médiuma a magyar kormány témáját, és 4 százaléknyian nem tudtak választ adni.

Martin Slosiarik, a Focus igazgatója a Napunknak elmondta, nem lepte meg ez az adat, az ugyanis egybevág az eddigi felméréseik során szerzett tapasztalatokkal, vagyis azzal, hogy a szlovákiai magyarok inkább Orbán-pártiak.

Szlovákiában általában pozitívabban viszonyulnak az emberek Orbánhoz, mint más országokban, a magyar kisebbségen belül pedig ez fokozottan érvényes, mondta Slosiarik. "Ebben valószínűleg benne van a magyar állami média hatása is, amely kifejezetten pozitívan ábrázolja Orbánt" - teszi hozzá a Focus igazgatója, aki szerint alighanem a semleges hozzáállást előnyben részesítők nagy része is inkább Orbán támogatása felé hajlik.

Slosiarik szerint azok, akik a semleges hozzáállást jelölték meg, nem azonosíthatóak automatikusan azokkal, akik nem járnak szavazni vagy nem érdeklődnek a közélet iránt. Lehetnek köztük olyanok is, akik azért nem jelölték meg, hogy pozitív viszonyulást várnak el, mert Orbán Viktorról a média egy része negatív képet fest, és ez visszariasztja őket.

Az idősebbek között több az Orbán-párti

Minél idősebb válaszadókról van szó, annál inkább az Orbán-kormánnyal szembeni pozitív hozzáállást támogatják – a 65 év fölöttiek esetében 39 százaléknyian tartoznak ebbe a kategóriába. Csak az 55 felettieknél haladja meg ez az arány a 30 százalékot.

A legtöbben a 45–54 év közöttiek közül (14 százalék) várják el a kritikus hozzáállást, de hasonló arányokat mutatott ki a felmérés a 25–44 év közöttieknél is.

Ami a földrajzi megoszlást illeti, az Orbánhoz pozitívan viszonyuló sajtónak Nagyszombat megyében van a legtöbb híve (33 százalék), ezt Besztercebánya megye követi (30 százalék), majd Pozsony megye (28 százalék) és Nyitra megye (27 százalék) következik, az utolsó helyen Kassa megye áll (21 százalék).

41 százaléknak nagyon fontos a függetlenség

Arra a kérdésre, mennyire fontos, hogy kedvenc médiuma független legyen a politikai és gazdasági befolyástól, a válaszadók 41 százaléka válaszolta azt, hogy nagyon. Kicsit fontos ez a kérdés a válaszadók 16 százalékának, míg 12 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem fontos neki. Meglehetősen sokan, 27 százalék azt válaszolta, nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, 4 százaléknyian pedig nem tudtak válaszolni.

Korosztályok szerint ennél a kérdésnél nem mutatott ki a felmérés jelentős különbségeket, ám az érdekes, hogy a legkevésbé a Nyitra megyeieket érdekli a függetlenség – itt mindössze 32 százaléknyian választották a "nagyon" opciót. Pozsonyban (52 százalék) és Kassán (51 százalék) kifejezetten előnyben részesítik a független médiát, ahogy Besztercebánya megyében is (50 százalék), Nagyszombat megye már némileg lemaradt (42 százalék).

A legtöbben a konzervatív médiát kedvelik

A felmérés rákérdezett arra is, milyen értékrendűnek kellene lennie a szlovákiai magyarok kedvenc médiájának, itt négy lehetőség közül lehetett választani: konzervatív, liberális, Európa-párti vagy a magyar nemzeti érdekeket védelmező.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Felmérés

Focus

Média

Orbán Viktor

Szlovákiai magyar

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot. Az elnök a törvény aláírása alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozza, hogy annak nyomán 2025. január 1-ig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját, és 2025. január 2-án automatikusan az akkori államadósság válik a törvényben megállapított felső eladósodottsági plafonná.

Robert Fico kijelentette, hogy tiszteli Gautam A. Rana amerikai nagykövetet, ezért részt vesz a június 8-i fogadáson, amelyet a nagykövetség a függetlenség napja alkalmából rendez, és amelyre a Smer elnökét is meghívták.

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)

Juraj Krúpa (korábban OĽaNO, most SaS) szerint a gyerekek után járó 200 eurós támogatás ötletével először Anna Remiášová állt elő. Krúpa azt állítja, hogy amikor Remiášovával közösen bemutatták a tervet Igor Matovičnak, a pártelnök elküldte őket, mondván, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné a költségvetést. „Öt hónappal később maga Matovič állt elő a javaslattal“ – mondta Krúpa. (markíza)