Napunk

Napunk newsfilter: Csak egy kicsit nem figyelünk oda, és máris MKP 2.0 lesz a Szövetségből

Berényi József és Forró Krisztián a Szövetség eredményvárója utáni sajtótájékoztatón. Fotó - Renczes Ágoston
Berényi József és Forró Krisztián a Szövetség eredményvárója utáni sajtótájékoztatón. Fotó – Renczes Ágoston

1. Küszöb felett a Szövetség, és ezt az MKP a saját sikereként fogja eladni. 2. Lucia Ďuriš Nicholsonová oda furakodna, ahol már nincs sok hely. 3. Orbán lovat cserélt a robogó szekér előtt.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Küszöb felett a Szövetség, és ezt az MKP a saját sikereként fogja eladni

Hosszú idő után egy komolyan vehető közvélemény-kutató ügynökség is parlamentbe mérte a Szövetséget: a Focus felmérése szerint a párt 5,6 százalékkal lépné át a küszöböt, és vethetné bele magát a szlovák nagypolitika forgatagába, ha a hétvégén választások lennének.

A Čajak utcai pártszékház felől most akár pezsgődurrogás hangját is hozhatná a hátán a huncut novemberi szél, és lehet, hogy meg is halljuk, ha jól figyelünk. De emellett felhangzik egy másik hang, a platformok felszámolását követelő kórus. Az MKP erős emberei úgy énekelték bele ezt a nótát a pártsajtóba, mintha a Nélküledet énekelnék a DAC-meccs előtt.

Fonák a helyzet. Az ünneplés mellett ugyanis a párt vezetésének és a platformoknak el kellene döntenie, hogy mit kezdenek ezzel a helyzettel. S míg a Híd és az Összefogás-platformnak láthatóan nincs igazán ötlete, az MKP-platform “na ugye” felkiáltással azonnal lecsapott a kínálkozó lehetőségre.

Az MKP ugyanis nem engedte el az álmot, hogy kannibalizálja a másik két platformot a Szövetségben. Ez a választások utáni kommunikációban tetten érhető: míg az Összefogás és a Híd azt mondja, a platformok létezésének köszönhetően ível felfelé a párt, az MKP azt mondja, ennek dacára.

Az MKP-s út az út. A Berényi József vezette platform a választások előtt is demonstrálta, hogy a pártelnök asszisztenciája mellett, akár erőből is átviszi az akaratát, ha nagyon akarja. Pozíciókat a választások előtt nem kellett feladnia – köszönhetően az előzetes megegyezésnek –, ahol pedig rezgett a léc, ott elintézték, hogy elintézték, hogy a káoszból ők jöjjenek ki jól – lásd Nagymegyert, ahol egy volt MKP-s politikus nyert függetlenként, vagy épp a Nagyszombat megyei furcsa elnökjelölést.

Az MKP-platform azt tette, ami tud, és amihez eszközei vannak: a zárványon belüli “Trónok harca” játékban agyonnyomta a partnereit a súlyával olyan területeken, amelyek kommunikációs szempontból fontosak. S ebből most azt a következtetést vonja le, és igyekszik letuszkolni a választók torkán, hogy ez országos szinten is sikerre vezethet – pláne, hogy most a Focusnál is felvillant a rég áhított, 5 százalék feletti pártpreferencia.

De ha nem az MKP-s út az út, akkor mi?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Letartóztatták Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter fiát, aki állítólag erőszakot követett el az élettársa ellen. “Apaként teljesen összetörtem” – mondta Dupond-Moretti újságíróknak.

Meglehetősen sótlanra sikerült a Modrá koalícia bemutatkozása. Annak ellenére, hogy Mikuláš Dzurinda projektjével az elmúlt hetekben szinte a fél szlovákiai politikai palettát hírbe hozták, az exkormányfő ma egy rakás, a politikában még ismeretlen személlyel állt ki a színpadra, írja Hegedűs Norbert a pénteki Napunk newsfilterben.

A múlt héten nagyjából 40 millió koronavírus-fertőzés okozta halálesetet regisztrált a WHO, a halálesetek több mint fele Kínában következett be. December elejétől több mint 170 ezer ember halt bele a betegségbe az Egészségügyi Világszervezet szerint. (čtk)

Nagyjából 20-30%-os volt a részvétel a cseh államfőválasztás második fordulójának első néhány órájában. Az első fordulóban ugyanebben az időszakban a részvételi arány 20% körül mozgott. (čtk)