Napunk

A netes zaklatástól a gyilkosságig – fontos filmek az erőszakról a gyerekek világában

Forrás - The Cyberbully
Forrás – The Cyberbully

A Vár úti kettős gyilkosság óta egyre több hír érkezik arról, hogy tizenévesek terveznek vagy hajtanak végre támadásokat az iskolákban országszerte. Ha talán nem is ennyire élesen, a jelenség eddig is itt volt, most csak érzékenyebb lett rá a közvélemény és a sajtó. Zaklatók és áldozatok azonban mindig is léteztek – ezt igazolják az alábbi filmek is.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Semmiféle statisztika nem szükséges ahhoz, hogy tudjuk, a legtöbb gyereket és fiatalt, ha „csak” verbálisan is, de éri valamilyen támadás. A zaklatásnak számos formája van, az e heti filmes ajánlóba olyan filmeket válogattam be, amelyek egy-egy speciális problémát dolgoznak fel. A netes zaklatástól egészen a gyilkosságig.

Csapda a neten

V síti, Vít Klusák, Barbora Chalupová, 2019

A csehországi gyerekek 41 százaléka állítja azt, hogy hozzájutottak már pornográf tartalmú képhez a neten úgy, hogy azt valaki más külde nekik, tehát nem saját elhatározás miatt kerestek efféle tartalmat. Ezzel az információval indít Barbora Chalupová és Vít Klusák közös alkotása, a V síti. A dokumentumfilmben három nagykorú színésznő játszik kulcsszerepet. Mindhárman 12 éves lányoknak adják ki magukat a neten, és predátorokra vadásznak. Ironikus.

A stáb a lányok számára berendez egy-egy gyerekszobát minden részletre gondosan ügyelve, a lányok pedig, mint valami csalétek, leülnek a számítógép elé, és várnak. Igazából viszont nem is kell várniuk. Amint megjelennek a kamu profilok a közösségi oldalakon, máris tucatjával érkeznek a kapcsolatfelvételi kérelmek.

A stáb tíz napon keresztül forgatott, ez idő alatt a három színésznővel összesen 2458 férfi vette fel a kapcsolatot a neten. Kevés olyan gyomorforgató és közönséges dolgot láttam, mint ez a film, beleértve a trash reality show-kat és a parlamenti közvetítést is. A 2458 férfi közül 2457 követett el olyasmit, ami minimum undorító, de leginkább büntetendő. Volt ugyan egy srác, aki miatt azt érezhetjük, hogy talán mégsem a pokol hetedik bugyra ez a világ, de nem hagyhatjuk megtéveszteni magunkat.

Az internet tele van veszélyes dolgokkal, és ezt nem lehet elégszer elmondani. Az emberek egyre több időt töltenek online, mégis rendkívül keveset beszélünk a biztonságos netezésről. Márpedig anélkül használni a netet, hogy tisztában lennénk azzal, hogy milyen veszélyeket rejt, olyan, mintha bármiféle gyakorlat nélkül kezdenénk autót vezetni. Van rá esély, hogy ép bőrrel megússzuk, de valószínűbb, hogy katasztrofális vége lesz.

A dokumentumfilmnek egyébként több változata is van. A 18+-os verzióról nagyjából az első fél óra után váltottam a 15+-osra, de ez sem segített sokat. Készült egy kifejezetten iskolai terjesztésre alkalmas változat is.

Rendkívül fontos lenne, hogy mindenki, aki jelen van az online térben, megnézze ezt a filmet, ahogy az is, hogy a szülők és a tanárok felkészítsék a gyerekeket a biztonságos netezésre, ha már a társadalom képtelen megvédeni őket saját magától.

Utóhatás

The Fallout, Megan Park, 2021

Az Egyesült Államokban (sajnos) mindennapos, itthon (hála az égnek) nem szokás tízórai helyett fegyvert vinni az iskolába. A legtöbb esetben. A The Fallout főszereplője a tizenéves Vada, akinek egyik iskolatársa egy nap tüzet nyit a diákokra a tanítási idő alatt. A lány másik két diákkal a mosdóban vészeli át a támadást, „csak” hallják a lövéseket, de Vadát a tragédia mégis mélyen traumatizálja.

A film végigköveti, ahogy Vada különféle módszerekkel próbálja feldolgozni a történteket, láthatjuk őt mindenféle stádiumokban, és bár látszólag sikerrel jár, a film zárójelenete emlékeztet, hogy egy ilyen esemény örökre nyomot hagy. Megszabadulni nem lehet tőle, csupán megtanulni együttélni a történtekkel.

Igaz, néhány kirívó esetet leszámítva társadalomként nincs tapasztalatunk az iskolai lövöldözésekkel vagy egyéb hasonló jellegű támadásokkal, mégsem tekinthetünk úgy erre a jelenségre, mintha „amerikai hagyomány” lenne. A The Fallout megmutatja,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Erőszak

Film

Iskolai zaklatás

Kultúra

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak