Napunk

Napunk newsfilter: Már az Excel is cserben hagyta Sulíkékat

Jana Bittó Cigániková. Fotó - TASR
Jana Bittó Cigániková. Fotó – TASR

1. Bittó Cigániková befejezte az egészségügyi bizottság élén, minden jel szerint a saját pártjának köszönhetően. 2. Hiába tárgyalt Heger és Mikulec a csehekkel, a határellenőrzés marad. 3. Már a német parlament is unja Orbánék különutas politizálását.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Leváltották Bittó Cigánikovát

A képviselők csütörtök este egy titkos szavazás során leváltották Jana Bittó Cigánikovát a parlament egészségügyi bizottságának éléről. Az SaS ma az OĽaNO-t vádolta, Bittó Cigániková az inkvizíció győzelméről beszél, de nagyon úgy tűnik, hogy a magát gazdasági szakemberek pártjának tűnő SaS egyszerűen elszámolta magát a szavazás során.

Jana Bittó Cigániková az SaS talán legtöbbet szereplő politikusa Richard Sulík mellett. Alapvetően az egészségügyi témákban szólal meg – ezért is került az egészségügyi bizottság élére –, de szinte minden fontosabb témában van véleménye, a hétvégi politikai vitaműsorokban számos alkalommal képviselte a pártot. Általában következetesen liberális álláspontot képvisel, és ezt olykor igen vehemensen és teátrálisan teszi, néha már-már túlzásokba esve.

Inkvizíció. Az SaS mai sajtótájékoztatóját Bittó Cigániková azzal kezdte, hogy „az inkvizíció sikeres volt”. Ezzel arra utalt, hogy az egészségügyi bizottságot az ő távozása után az egyik legnagyobb politikai ellenfele, Anna Záborská fogja vezetni, akinek az ultrakonzervatív nézetei pontosan szembemennek a Bittó Cigániková által képviselt vonallal.

Az tény, hogy Martin Čepček képviselő, akit azért küldtek el az OĽaNO frakciójából, mert a szélsőségesekkel szavazott, azzal is indokolta Bittó Cigániková menesztését, hogy az egészségügyi bizottság vezetőjeként a pozícióját a „progresszív ideológia” terjesztésére használja. Cigániková is úgy vélte, hogy épp a nők jogaiért való küzdelme verte ki a biztosítékot a konzervatív képviselőknél.

Tény ugyanis, hogy az Anna Záborská körüli csoport a világegyetem ügyeinek állásától teljesen függetlenül időről időre előáll a művi terhességmegszakítás szigorításának javaslatával, ez ellen pedig Bittó Cigániková küzd általában a leghangosabban, és eddig mindig sikerült elgáncsolni ezeket a kezdeményezéseket. Eddig, mert ezek után a bizottság a magukat konzervatívnak és kereszténynek mondó képviselők martaléka lesz.

Gondok a matekkal. De mi van akkor, ha ennek a konzervatív csoportnak, Čepčekkel az élen semmi esélye nem lett volna meneszteni Bittó Cigánikovát, ha az SaS egy kicsit jobban figyel? Mi van akkor, ha az SaS képviselői elszámolták magukat, és ők okozták Cigániková menesztését?

Erre a lehetőségre éppenségel Igor Matovič pénzügyminiszter hívta fel a figyelmet egy bejegyzésben. Az OĽaNO képviselői ugyanis nem vettek részt a szavazáson, Cigániková menesztésére 67-en szavaztak a 91-ből. Ha azonban az SaS képviselői sem lettek volna ott, akkor a visszahívási kísérlet érvénytelen lett volna, mivel azon nem vett részt elég képviselő (a titkos szavazások érvényességéhez legalább 76 képviselő jelenléte szükséges). Az SaS persze azt állítja, hogy mindössze pletykákat hallottak arról, hogy az OĽaNO képviselői nem vesznek részt a szavazáson, és ezt nem tartották elégségesnek.

Nem tudjuk, ki mond igazat, de mivel az SaS bizottsági elnökét akarták meneszteni, talán felvehették volna a kapcsolatot az OĽaNO-val, hogy mi a helyzet. A két párt közötti gyűlölködés azonban szemmel láthatóan ellehetetleníti a normális kommunikációt, így a végeredmény az lett, hogy az SaS fölöslegesen lemondott egy fontos pozícióról.

Kicsinyesség. Az egész ügy tanulsága – már ha van tanulsága az efféle pitiáner kiszorítósdinak –, hogy mind az SaS, mind az OĽaNO képtelen a változásra. Hiába ég le körülöttük a parlament (egyelőre metaforikusan, az OĽaNO-t ma mérték először parlamenti küszöb alá), még mindig a saját kis személyes vendettáikat tartják a legfontosabb dolognak.

Az energiaárak és az infláció az egekben, a szomszédaink ránk zárják a határokat, még mindig nincs költségvetés. Ez mind nem számít. Matovič Bittó Cigánikovával foglalkozik, Cigániková Záborskával, Sulík Matovičcsal, az országot pedig Boris Kollár irányítja. Kételkedünk benne, hogy 2020 elején ezt várták a választásoktól az emberek.


2. Maradnak az ellenőrzések a cseh és osztrák határon

Úgy tűnik, hiábavaló volt Eduard Heger kormányfő és Roman Mikulec belügyminiszter csehországi útja, a csehek ugyanis csütörtök este bejelentették, hogy minimum december 13-ig meghosszabbítják az ellenőrzéseket a cseh–szlovák határon. Vít Rakušan cseh belügyminiszter azt is jelezte, hogy valószínűleg ez sem a végleges dátum, szinte biztos, hogy ezt is hosszabbítani fogják. Nem sokkal ezután az osztrákok is jelezték, hogy ők is hosszabbítanak – minimum december 12-ig.

Ellenzéki hisztéria. A határellenőrzéseket a csehek arra hivatkozva vezették be néhány hónapja, hogy radikálisan megnőtt a migránsok száma. A hazai ellenzék azonnal felkapta a témát és követelni kezdték Roman Mikulec belügyminiszter menesztését, a vádaskodáshoz pedig csatlakozott Boris Kollár is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hamran István

Jana Bittó Cigániková

Magyarország

Migráció

Napunk newsfilter

Parlament

Roman Mikulec

SaS

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak