Napunk

Csúszhat a Bátka–Füge közti elsőrendű út átadása

Nem tudni, mikor kerülhet vissza a forgalom a főútra. Fotó - Napunk
Nem tudni, mikor kerülhet vissza a forgalom a főútra. Fotó – Napunk

Augusztusban zárták le a Rimaszombati járásban a Kassára tartó főutat Bátka és Füge községek között. A Szlovák Közútkezelő Vállalat akkor azt ígérte, november végén, illetve december elején visszatérhet a forgalom az elsőrendű útra. A helyiek most erre alig látnak esélyt.

Teljes útzár mellett újítják fel a Bátka–Füge közti elsőrendű utat, mert az adott szakaszon hidat kell építenie a kivitelezőnek, ráadásul menet közben kiderült, hogy jelentős szakaszon nincs megfelelő alapja az útnak. A forgalmat harmadrendű utakra, a Bátka–Radnót–Rimaszécs–Abafalva–Szentkirály és Kövecses vonalra terelték.

A kerülőút legveszélyesebb része a Bátka és Rimaszécs közötti szakasz, itt ugyanis nemcsak keskeny a harmadrendű út, hanem járda sincs két településen. Az általunk megszólított helyiek egybehangzóan azt állítják, hogy a sofőrök nem tartják be a sebességkorlátozást sem a településeken, sem pedig a községek között. Utóbbit 60km/órára korlátozták. „Sokan gyalog vagy biciklivel közlekednek a faluk között, a kamionok és a teherautók gyorsan hajtanak, csak az utolsó pillanatban lassítanak, csoda, hogy még nem ütöttek el senkit” – mondta egy idősebb férfi Radnótban azzal, számolják a napokat, mikor engedik vissza a forgalmat a főútra.

Kerestük a Szlovák Közútkezelő Vállalatot (SSC), tudni szerettük volna, tartani tudják-e a korábban ígért határidőket, és visszakerülhet-e a forgalom november végén, illetve december elején a Bátka–Füge közötti főútra? Az SSE nem válaszolt a kérdéseinkre, de a napokban az egyik régióbeli portálnak Martin Guzi szóvivő még azt állította, november végén visszaáll a forgalom az eredeti útvonalra.

Hencz Péter, Bátka polgármestere a Napunknak viszont a mai ellenőrző nap után azt mondta, szerinte nem reális még a december eleji határidő sem. „Az októberi ellenerőző napon, melyen a megrendelő, a kivitelező és az érintett települések vezetői is jelen voltak még az hangzott el, hogy december elején átadják az útszakaszt a forgalomnak. A mai terepszemle után reálisabbnak tartom a december végi időpontot” – mondta a polgármester, hangsúlyozva, hogy ez az ő, nem pedig az SSE álláspontja. Hozzátette, olyan problémák miatt késnek a munkálatok, melyeket a kivitelező sem tud befolyásolni.

Ottjártunkkor dolgoztak a lezárt szakaszon, a híd felújítása még nem készült el. Fotó – Napunk

Betonra vár a híd

Még nem sikerült felújítani a Bátka község és a rakotyási letérő közötti hidat, addig pedig a forgalom nem térhet vissza az elsőrendű útra. Több forrásunk is megerősítette, hogy a kivitelező cégnek a munkálatokhoz szükséges anyag beszerzésével van gondja, több betonozó cég leállította a munkát, a felújításhoz viszont kizárólag tanúsítvánnyal bíró cégtől szerezhetnek be betont. Ugyanakkor az anyag mellett be kell tartaniuk egyéb technológiai előírásokat is, melyek miatt még több hét telhet el a forgalom visszatereléséig.

Toldoznak és foltoznak

Hencz Péter elmondása szerint mindenki azért imádkozik, hogy az anyagszállítással kapcsolatos problémák mielőbb megoldódjanak és kitartson az időjárás. „Ha korábban beköszönt a téli időjárás, akkor komoly gondok lesznek. A kijelölt elkerülőút Bátka–Rimaszécs közötti szakasza nincs olyan állapotban,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gömör

Rimaszombat

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak